Opinia Timisoarei

Dupa zona Traian, vom avea concept de regenerare urbana integrata si in Piata Doina. Primaria Timisoara cumpara un nou studiu, care sa inceapa cu realizarea unei pagini de FB si a unui site

TIMISOARA. Dupa ce a platit 300.000 de euro pentru o documentatie ‘cu cantec‘ care sa stea la baza unui viitor plan de regenerare urbana in zona Traian, acum Primaria Timisoara vrea sa cumpere un alt studiu prin care sa revolutioneze felul in care arata Piata Doina si cartierele din jur, pe 41 de hectare.

CITESTE SI: Administratia Fritz tine la secret costurile construirii primei parcari publice supraetajate din Timisoara. Consilierii locali au votat valoarea totala a investitiei, fara sa aiba habar cat vom plati pentru: demolare farmacie si anexe, relocare utilitati, ridicare parcare

A si lansat zilele trecute o procedura in SEAP cu incredintarea directa a unui contract, care insa a fost ratata, dupa ce firma care s-a inscris, infiintata anul trecut, a facut o oferta financiara mai mare decat ar fi vrut primaria sa plateasca.

Administratia Fritz vrea sa stie directia si prioritatile de dezvoltare in zona Pietei Doina, iar, ca sa intocmeasca un proiect pilot de regenerare urbana, cumpara o prima documentatie pentru… un proces participativ la nivel de cartier din care sa rezulte un concept unitar, integrat de masuri si investitii, de amenajare a domeniului public pentru arealul format in preponderenta din cladiri de locuinte colective (blocuri).

Zona vizata numara 41 de hectare si e delimitata de bulevardul Liviu Rebreanu la nord, de Calea Sagului la vest, de strazile Ana Ipatescu si Victor Hugo la sud si de strazile Hebe si Izlaz la est.

Studiul pe care si-l doreste Primaria Timisoara trebuie sa cuprinda elaborarea unui proiect care sa contina conceptul general de dezvoltare urbana pentru intreg arealul, sa prevada directii de extindere in dezvoltarea relatiei dintre aceasta zona si oras, o regandire a Pietei Doina, astfel incat sa devina un centru de cartier la standarde moderne, un studiu de circulatie din care sa reiasa necesitatile privind volumul de trafic pietonal, velo si auto si numarul de locuri de parcare care sa deserveasca cartierul si propuneri de dezvoltare a cailor de circulatie pentru pietoni, masini si biciclete, dar si a parcajelor, reorganizarea statiilor STPT, dupa caz, introducerea unui sistem de iluminat modern si posibilitatile de instalare de mobilier urban si crearea de spatii verzi.

Documentatia se va face in trei etape, iar realizarea studiului nu ar trebui sa depaseasca 8 luni.

In prima faza, care trebuie sa dureze 2 luni, se vor analiza date si se va intocmi un raport, dar se vor infiinta si un site web si o pagina de socializare online pentru proiect.

In etapa a doua, consultantii se vor ocupa de informarea, consultarea si implicarea cetatenilor si vor organiza ateliere participative, vreme de 3 luni.

In a treia etapa trebuie elaborat conceptul integrat de regenerare urbana, randari ilustrative si elaborarea de materiale de promovare a proiectului. Aceasta faza trebuie sa dureze 3 luni.

Conform caietului de sarcini, din echipa trebuie sa faca parte cel putin un arhitect, urbanist sau arhitect-urbanist, un sociolog urban, un socio-economist, un peisagist, un coordonator pe socializare media (care poate fi jurnalist sau specialist relatii publice) si un coordonator media (fotograf si cameraman).

Intrucat prima incercare de a gasi o firma care sa realizeze aceasta documentatie a esuat, este de asteptat ca primaria sa lanseze o noua procedura.

Municipalitatea punea la bataie 84.033 lei fara TVA, adica aproximativ 20.000 de euro cu TVA, in vreme ce firma inscrisa, Urban Innovation Hub, infiintata acum cateva luni, propunea 143.056 lei fara TVA, adica aproape 35.000 de euro cu TVA.

Exit mobile version