Administratia Fritz tine la secret costurile construirii primei parcari publice supraetajate din Timisoara. Consilierii locali au votat valoarea totala a investitiei, fara sa aiba habar cat vom plati pentru: demolare farmacie si anexe, relocare utilitati, ridicare parcare

TIMISOARA. Facuti din vorbe, o data in plus, de catre viceprimarul Ruben Latcau, consilierii locali din Timisoara au aprobat, acum o saptamana, cu 22 de voturi “pentru” si o abtinere, documentatia tehnico-economica pentru obiectivul de investitii “Construire parcare Louis Turcanu – desfiintare constructii (anexe, farmacie), relocare instalatii subterane si supraterane – post trafo, termoficare si edificare parcare supraterana conform PUD aprobat prin HCL 324/2020”.

Inainte de vot, unul dintre consilierii locali, Roxana Iliescu, solicitase lamuriri din partea executivului primariei cu privire la costul foarte mare pe loc de parcare – 50.225 euro – prevazut in documentatia respectiva, in comparatie cu pretul mult mai mic mentionat intr-un proiect al vechii administratii, pentru o parcare supraetajata pe bd. Take Ionescu, nematerializat pana la urma.

Asa cum era de asteptat, cel care i-a raspuns consilierei locale a fost viceprimarul Ruben Latcau, al carui discurs a fost pigmentat cu ambiguitati si jumatati de adevar, pe care le vom analiza pe rand in articolul de fata.

Un viceprimar neatent si promisiuni fara acoperire

Astfel, domnul Latcau a strecurat chiar in fraza de deschidere a discursului sau – Vreau sa constat ca avem obisnuinta sa citim mai degraba presa decat documentatiile atasate proiectului de consiliu local, dar nu-i asta o problema, rolul nostru este sa explicam in detaliu – nu mai putin de trei inexactitati, ca sa folosim un eufemism…

Unu: consiliera locala Roxana Iliescu nu se referise la articolul pe tema costului exagerat al parcarii, publicat de Opinia Timisoarei in preziua sedintei CLT, ci la proiectul ramas doar pe hartie de pe bd. Take Ionescu. E un detaliu care denota cu cata atentie asculta Ruben Latcau intrebarile.

Doi: degeaba au citit consilierii “documentatiile atasate proiectului de consiliu local” despre care facea vorbire domnul Latcau, pentru ca, in cele 16 pagini puse la dispozitia lor nu se regasesc costurile defalcate pe categorii de lucrari, ci doar valoarea totala a investitiei din bugetul local, 45.476.814 lei, respectiv pretul estimat de 50.225 euro per loc de parcare (veti vedea pana la finalul articolului ca pretul unui loc de parcare este, de fapt, si mai mare).
Nu scrie niciunde cati bani din aceasta suma sunt alocati demolarii farmaciei aflate in curtea spitalului de copii, cati bani sunt prevazuti pentru relocarea instalatiilor subterane si supraterane, printre care si postul trafo aflat in curtea policlinicii spitalului, respectiv care sunt costurile estimate pentru principalul obiectiv al investitiei, edificarea parcarii.

Trei: desi a promis ca va explica in detaliu, viceprimarul Ruben Latcau a facut orice, dar numai asta nu. Vom analiza in continuare afirmatiile domnului viceprimar pentru a constientiza cu totii ce intelege tanarul edil prin “a explica in detaliu”.

Milioane de euro”, aruncate la deruta 

Astfel, ascultand inregistrarea sedintei, l-am auzit pe domnul Latcau explicand ca investitia pusa in discutie „include demolarea acestor anexe din curtea spitalului in intregime, de asemenea include relocarea in intregime a unui punct trafo, o activitate extrem de scumpa precum stim cu totii” si ca “relocarea unui punct trafo de putere medie costa milioane de lei si unul de putere mare costa milioane de euro… si multe…”.

Frazele de mai sus completeaza perdeaua de fum confectionata de Ruben Latcau, care face referire, absolut nejustificat, la transformatoare electrice de putere mare in valoare de milioane de euro, fara nici o legatura cu cel care va fi amplasat la Spitalul de Copii “Louis Turcanu”! Este ca si cum cineva este chestionat cu privire la pretul exagerat cu care a achizitionat o Dacia Logan, iar respectivul se justifica sustinand ca stim cu totii ca un Lamborghini costa foarte mult. Sintagma „multe milioane de euro” a fost folosita, asadar, de viceprimarul Ruben Latcau doar pentru a crea impresia ca pretul foarte mare al parcarii deriva si din costul impresionant al punctului trafo. Nici pomeneala!

Inginerul constructor Alin Ciobanu isi pune intrebari 

Este momentul sa-l introducem, din nou, in discutie pe deja cunoscutul userist Alin Ciobanu, inginer constructor, care, auzind si dumnealui discursul lui Ruben Latcau, a facut o noua postare pe grupul intern de Facebook Membri USR Timis, in care aduce “cateva clarificari despre cat costa relocarea unui post trafo”. Clarificarile le regasiti in captura foto atasata acestui articol, noi reluand aici doar finalul postarii: “Eu, cu 10 ani in domeniu si cateva zeci bune de proiecte pe subiect facute prin mai toata Europa, pe tot felul de siteuri industriale mari, n-am prins nici un punct trafo NOU care sa coste milioane de euro. N-am prins nici macar unul de jumatate de milion. Dar poate lucreaza clientii mei cu marfa luata pe sub mana, cu produse facute pe vapor, cu electricieni de mana a III-a. Nu stiu cum de reusesc totusi sa obtina valori ok pe MTBF (n.r. – Mean Time Between Failures / Durata medie intre defectiuni) si MTTR (n.r. – Mean Time to Repair / Durata medie pentru a repara). Poate le falsifica”.

Asa cum spuneam, Alin Ciobanu este inginer constructor de meserie si membru USR, astfel ca nu poate fi acuzat de lipsa de competenta pe subiect sau de partinire.

Spitalul judetean din Arad nu plateste milioane pe un transformator. Nici de euro, nici de lei 

Revenim la punctul trafo invocat in discursul sau de Ruben Latcau si mentionat, de altfel, in titulatura obiectivului de investitii. Desi in documentatie se vorbeste despre relocarea punctului trafo (vezi foto), adica mutarea acestuia dintr-o parte in alta, de fapt, asa cum am aflat pe surse, operatiunea va consta in demolarea acestuia si amplasarea unui nou transformator intr-un alt perimetru fata de cel din acest moment.

Cum un transformator de putere mare, care costa, vorba lui Latcau, “milioane de euro… si multe”, iese din discutie, se pune intrebarea cat va costa unul de putere medie. Conform viceprimarului, pretul unuia de acest tip ar fi de “milioane de lei”, o exprimare extrem de vaga, in contrast evident cu promisiunea edilului de a “explica in detaliu”. Milioane de lei pot fi si doua, si noua, nu-i asa?

Pe internet nu apar listate preturile unor asemenea aparate, acestea nefiind bunuri de larg consum pe care le poti achizitiona pe persoana fizica, insa o cautare pe Google ne-a oferit un rezultat care poate reprezenta un reper aproximativ. Astfel, in urma cu cateva luni, in septembrie 2022, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Arad alocase suma de 840.340 lei pentru un transformator electric de medie tensiune. Asadar, nu milioane, ci sub un milion de lei.

 

Etaje subterane, pandemie, razboi, inflatie

Din expozeul justificativ de martea trecuta al lui Ruben Latcau, am mai retinut urmatoarele aspecte: “(Lucrarea) implica, de asemenea, relocarea retelelor de apa si canal si termoficare, care sunt in subteran exact pe acest amplasament si regandirea lor si a tuturor retelelor de utilitati, pentru ca parcarea va avea doua etaje subterane, un nivel la parter si doua etaje supraterane. Tocmai din cauza acestor etaje subterane va fi nevoie de relocarea intreaga a tuturor utilitatilor din actualul amplasament (…) De aici vine o parte mare din costul pe care-l avem pentru parcare (…) As mai face un comentariu general legat de costurile altor parcari. In momentul in care ne uitam pe costurile unei parcari proiectate in 2017-2018, inainte de pandemie, inainte de razboi, si de explozia preturilor, si de inflatie, trebuie in mod automat sa adaugam cel putin 50 la suta in plus la preturi astazi, raportat la preturile pe care le-am avut in 2018, daca nu chiar 70 la suta. Asta este un cost in toata piata (…) Deci acesti doi factori – amplasamentul in sine, care necesita relocare de utilitati, apa, canal, termoficare, demolare de cladire, mutare de punct trafo si cresterea foarte mare a preturilor – este justificarea clara, rezonabila si rationala pentru acest cost pe locul de parcare”.

Parcarea supraetajata nu are nici macar 184, ci 169 de locuri 

Aflam, asadar, ca primul factor care a determinat pretul exagerat de construire a unui loc de parcare il reprezinta existenta celor doua etaje subterane.

Rasfoind documentatia tehnico-economica, am aflat ca acele doua etaje subterane vor gazdui doar 70 de locuri de parcare, alte 99 urmand a fi amplasate in suprateran, iar 15 vor fi realizate la nivelul terenului. Documentatia contine si o eroare, mentionandu-se ca “in imobilul nou propus se regasesc 184 de locuri de parcare (…) iar la nivelul terenului se regasesc atat locuri de parcare normale, cat si locuri parcare pentru persoane cu dizabilitati (…)”, pentru ca, doua randuri mai jos, sa se precizeze ca sunt preconizate 70 de locuri la subsol si 99 la suprateran – adica doar 169 in imobilul nou propus (!) – carora li se adauga alte 15 locuri la nivelul terenului.

Aceste ultime 15 locuri de parcare in aer liber, asfaltate si trasate cu vopsea, au un cost de construire mult, mult mai scazut decat cele supra si subterane.

Si il citam acum pe insusi viceprimarul Ruben Latcau, care, in 27 septembrie 2021, referindu-se la crearea de noi locuri de parcare la nivelul solului in cartierele Timisoarei, spunea asa: Costul per loc va fi de aproximativ 1.700 de euro. Pentru context, un proiect de parcare supraetajata, precum cea de la mall, poate costa undeva intre 15.000-20.000 de euro per loc.

Asadar, cele 15 locuri de la nivelul terenului au fost incluse nejustificat la socoteala in cazul viitoarei parcari de la “Louis Turcanu”, care, in realitate, nu are 184 de locuri, ci doar 169! Asa ca pretul mediu al locului de parcare nu va fi 50.225 euro, ci 54.400 euro! Sau, daca sunt lasate la gramada, atunci cum se justifica diferenta de la 25.500 euro (15 x 1.700 euro) la 753.375 euro (15 x 50.225 euro)?!

La Oradea, complexitatea lucrarii a depasit toate asteptarile, la Timisoara – pretul

Daca va mai amintiti, in articolul publicat lunea trecuta, printre parcarile construite in tara si prezentate cu titlu de exemplu, am mentionat si parcarea subterana edificata in iunie 2020, la Oradea, pe Strada Independentei. Cu o capacitate de 460 de locuri (toate subterane) si amplasata intr-o zona istorica a orasului, parcarea din Oradea reprezinta o constructie de mare anvergura, potrivit declaratiilor oferite, la acea vreme, presei de autoritatile locale.

Nivelul cel mai jos al parcarii este de minus 10,5 metri fata de cota drumului, plus vreo doi metri in plus la sapaturi, deci s-a lucrat undeva la minus 12-13 metri si este bine de stiut ca locurile de parcare dinspre Crisul Repede sunt la minus 6 metri sub nivelul raului„, a mentionat, la inaugurare, viceprimarul de la acea vreme, Florin Birta (astazi primar). Directorul Administratiei Domeniului Public Oradea, Liviu Andrica, a fost citat, la acel moment, cu o alta declaratie: „Este prima parcare cu trei niveluri subterane realizata in Romania pe albia unui rau, de aici si ampla complexitate tehnologica a constructiei. A fost o lucrare care a depasit asteptarile tuturor, inclusiv ale proiectantilor„.

Ei bine, aceasta parcare subterana (care, cu siguranta, a presupus si ea relocari de utilitati, pentru ca nu a fost facuta in camp, ci in plina zona istorica a orasului) mult mai dificil de realizat decat cea de la Timisoara, data fiind amplasarea pe albia Crisului Repede, a costat 8,1 milioane de euro (17.608 euro per loc de parcare), cu un milion de euro mai putin decat costul estimat de PMT, desi are o capacitate de aproape trei ori mai mare decat cea pe care o va avea parcarea de la “Louis Turcanu”!

Unde sunt trei milioane de euro?!

Si acum ajungem la al doilea factor invocat de Ruben Latcau pentru a justifica costul enorm per loc de parcare de la Timisoara: explozia preturilor pe piata constructiilor, determinata de pandemie, razboi, inflatie, ceea ce ar atrage un plus de 50 sau chiar 70% fata de preturile din 2018-2019.

Deschidem a doua paranteza din acest articol si observam ca domnul viceprimar a remarcat doar cresterile din piata constructiilor, nu si scaderile. De exemplu, pretul otelului (fier betonului)  – un material cheie in acest domeniu – a scazut, in Europa, de la aproape 1.400 de dolari pe tona in trimestrul 3 din 2021, la 655 de dolari pe tona in trimestrul 4 din 2022, inregistrand o usoara crestere, pana la 800 de dolari, in trimestrul 1 din 2023.

Inchidem paranteza si, luand de buna explicatia lui Ruben Latcau, revenim la comparatia cu parcarea subterana din Oradea. Sa presupunem ca pretul de 17.608 euro per loc din parcarea finalizata in iunie 2020 la Oradea ar fi fost astazi, in 2023, nu cu 50-70% mai mare, ci cu 100% mai mare, adica ar fi fost 35.216 euro. De asemenea, sa ne imaginam ca nu doar 70, ci toate cele 169 de locuri din viitoarea parcare de la spitalul de copii vor fi subterane (adica semnificativ mai scumpe decat cele supraterane).

Pornind de la aceste presupuneri mai mult decat generoase ale noastre, cum pot explica Ruben Latcau si echipa sa pretul cu aproape 20.000 de euro mai mare per loc de parcare decat la Oradea, adica 54.400 euro pentru fiecare dintre cele 169 de locuri, fata de 35.2016 euro?! Am exclus, evident, cele 15 locuri amenajate la nivelul terenului, care costa circa 1.700 de euro fiecare.

Un calcul simplu arata ca, in conditiile in care dublam pretul per loc de parcare finalizat in 2020 la Oradea, pentru a acoperi cresterea preturilor invocata de Ruben Latcau, rezulta o suma de circa 3,2 milioane de euro (19.184 euro – diferenta dintre 35.216 euro la Oradea si 54.400 euro la Timisoara – inmultit cu 169 de locuri) pe care PMT trebuie sa o justifice.

Un procent infim il reprezinta acei 25.500 de euro cat ar costa cele 15 locuri de parcare de la nivelul terenului (1.700 de euro fiecare), mai punem la socoteala, cu larghete, si 150.000 de euro pentru un post trafo nou, dar tot raman trei milioane de euro de justificat!

Sau atat costa la Timisoara demolarea unei farmacii si mutarea unor tevi?

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...

  Pareri

 1. Nelu spune:

  Daca intrati pe site-ul oficial al lui Fritz veti putea vedea ca in programul lui de #revolutiabuneiguvernari cuvantul transparenta apare de 17 ori.
  Va las un citat de o perversitate maxina:
  Unde este lumină, nu se fură. Ambiția noastră este să construim o „primărie cu pereți de sticlă”: transparența radicală va fi arma noastră cea mai puternică împotriva corupției și nepotismului în Primărie.

  • Daniel spune:

   Probabil ca acum s-au prins si cei care au fost amagiti sa voteze cu Fritz ca au facut o greseala si ca s-a ajuns mai rau ca pe vremea lui Robu. E comic cum Latcau crede ca pacaleste lumea cu vrajeli ieftine.

   • fotbal1 spune:

    Un articol marca reclama PSD/PNL, cum poate cineva sa creada ca consilierii locali nu stiu ce voteaza, mai ales cei din „opozitiei” !
    E clar ca sunt toti mana in mana…

  • fuck psd/pnl spune:

   Asta e din clasicul Fritz e de vina , nu ? Saracilor tot asta iasa la urmatoarele alegeri ca doar nu votam pe nebunu de Robu sau pesedeu .
   Alte alternative nu avem …hai la munca ca trebuie sa le platim si pensiile speciale

 2. USR spune:

  Ce oameni rai! Mai fura si ei, dar si fac!

 3. Dan A. spune:

  Al doilea articol pe tema asta intr-o saptamana, ambele lungi cat un roman de Balzac. Se pare ca pe multi deranjeaza aceasta parcare. As dori sa vad o comparatie intre aceasta parcare si cea a CJT de langa Hotel Timisoara, tota asa bine documentata (preturi, planuri, etc.). Multumesc anticipat!

  • Cricu spune:

   Esti dovada vie ca unui userist trebuie sa-i dai sa citeasca doar articole formate din titlu si 2 paragrafe, pentru ca mai mult nu duce, si oricum nu patrunde ceea ce citeste, ca n-are cu ce. Va ustura tare cand va arata astia cum va bateti joc de timisoreni… Ratz-ai drecu cu primaria voastra de sticla, nesimtitilor. USR=O MARE MIZERIE

   • Nume? spune:

    Pai da, in cazul acestui „articol” nesemnalizat ca publicitate politica macar avem documentatie, cu grafice, sa moara useristii ca n-au valoarea noastra. In graficele despre care ni se spune ca arata pretul la fierul-beton necesar constructiilor este pretul la tabla laminata, care se foloseste in cu totul alte domenii – dar, grafic sa fie, cine mai citeste? Ma tot gandesc cata energie se consuma cu productia de astfel de „articole”, cu sedinte pana noaptea tarziu…

    • Andreescu spune:

     Bietii postaci de la usr, saracii, nu-s capabili nici sa citeasca un articol, nici sa-l inteleaga. Cand arata incompetenta si minciuna administratiei usr, clar e politica la mijloc. Bueeei, cat sa fiti de imbecili, postacilor? Cat de jegosi sefii vostri??? Nu va crapa , bah, obrazul de nenorociti ce sunteti? Aduceti orasul asta la sapa de lemn cu cretinismele si hotia. N-am crezut ca se poate mai rau. V-am votat ca un bou si imi asum prostia.

  • Popescu T. spune:

   Ce imi place de mor la voi, postacii USR, este ca in comentarii la astfel de articole niciodata nu va exprimati furia ca ai vostri fac matrapazlacuri, ca aia in consiliu sunt toti niste boi sau niste hoti in aceeasi hora…. Imediat sariti de cur in sus ca de ce nu scriu ziaristii de alte subiecte. Hai sa comentati cu aceeasi ravna si la astea bine documentate care arata negru pe alb cata minciuna si cata golanie este in primaria de sticla cu geamuri nespalate a lui dominic fritz, cel care ne-a promis transparenta totala, cum se dau joburi in primarie pe pile, cum se masluiesc concursurile de angajare, cum se dau contracte de zeci de mii de euro cu dedicatie firmelor agreate. De ce nu va dezlantuiti la astea? Pentru ca sunteti la fel de gunoaie ca sefii sau doar imbecili. Cu stima, T. Popescu

  • IuliuManiu spune:

   Seby G sau Dan A de unde apareti ba postacilor? Nu aveti slujba? Sau o asteptati pe aia din administratie
   Mai avea si Lae vreo 3 postaci celebrii: Ravasila, Anghel si Ilie, dar voi parca sunteti mai rai ca mascaricii lui Lae.

  • Gavril spune:

   :)))))) Ai citit tu ceva de Balzac, useristule? Hai ca mooor de ras

 4. Gogu spune:

  Întrebare către redacție;
  Având la dispoziție aceste informații și fiind în poziția de a fi o redacție care informează în mod concret și fără echivoc populația orașului despre aceste derapaje și furturi din bani publici cu ocazia acestor ședințe de asa numit consiliu local ( o adunătură de incapabili care nu vor sa recunoască valoarea banului, nefiind al lor ) sa încercați prin un reprezentant sau mai mulți ai presei sa evitați aceste bătăi de joc la adresa capacității și înțelegerii problemelor cu care se confruntă orașul și locuitorii săi. Chiar așa sa ajuns ca orice nima în drum sa hotărască în ce condiții să trăim cu toții ??????

 5. uie_fritz spune:

  mai au 1 an, dupa aia usr nu mai are ce cauta in Timisoara

  • Nelu spune:

   De usr nu stiu ce sa zic, dar Fritz mai primeste un mandat pentru ca stapanii lui i-au cunparat 2 mandate… indiferent cine si ce vor vota.

 6. Dariusica spune:

  Prin incompetenta lor (nici nu aveau cum si de unde sa o dobandeasca) aceste personaje frustrate de copilaria lor netraita si nefericita devin din ce in ce mai periculoase pentru intreaga urbe si cetatenii ei. Atentie imaturitatea si infantilismul ce li se citeste in ochi sunt premize clare ale unui dezastru total.

 7. Rodica spune:

  PNL = ciuma roșie ciuma Timișoarei, fara stadion,fara sala polivalentă fara sosea de centura. + Amenda colterm. Ei cu siguranță PNL va câștiga alegerile in Timișoara

 8. Polistiren spune:

  PNL = PSD, da ne explice cum stam cu RCA?

 9. Fritz spune:

  In afara de faptul ca nu avem parcare, m-am plimbat cu copilul 2 ore azi in TM sa gasesc un loc liber la umbra. Toate terasele sunt fara umbrela in centru, pe Alba IULIA full si in Libertatii nu exista. Pe cele de pe pietonala le-a desfiintat sau erau pline. Fritz sa o pui pe ma-ta la soare in centru pentru 2023 capitala culturala.

  • Nelu spune:

   Cand administratorii vor cotiza la stapanii lui Fritz vor putea sa puna si kkt deasupra clientilor. Pana atunci stam cu soarele-n cap.

 10. Polina spune:

  O să o oprească PNL ,la fel cum a oprit construcția stadionului,sălii polivalente și altor lucruri bune pt Timișoara. Apoi o să își împartă terenurile la ți eri PNL iști cu certificate de revoluționar.

 11. Radu spune:

  PNL =PSD , PNL nu mai exista . Sug și ei ceva bani din resturile lăsate de PSD