Pentru ca Timisoara sa nu se ingroape in gunoaie, colectati deseurile selectiv! Vezi cum!

Traim intr-o lume care se prabuseste vizibil, iar motivele sunt numeroase. Romania se ingroapa in gunoaie, aerul se imbiba cu emisiile deseurilor,  iar mediul inconjurator devine din ce in ce mai dezastruos. Acestea sunt cateva dintre cuvintele care definesc circuitul prin care distrugem „aerul verde” pe care il respiram. Exista insa romani cu spirit civic si cu dragoste pentru natura. Diversele si numeroasele campanii facute de cei care vor sa traiasca intr-o lume mai curata isi propun, printre altele, si sa educe populatia. Buna functionare a naturii tine si de omul care traieste in ea si care tine ca mediul in care se invarte sa fie mereu verde. Timisorenii aduna deseuri voluntar, statul aloca fonduri pentru proiecte de ecologizare si igienizare, mai ramane doar sa facem „ceva-ul” de care are nevoie natura.

Un proiect initiat de organizatia non-profit Eco Club Timisoara vrea ca pe langa un oras mai curat, populatia sa fie informata si educata. Un mod inteligent si benefic pentru marea masa de oameni de a face acel “ceva” pentru natura este ca deseurile sa se colecteze selectiv. Asta inseamna ca deseurile reciclabile se vor separa de cele menajere, biodegradabile, prin pubele instalate in cat mai multe institutii si locuri din oras.

Colectarea selectiva in care se formeaza un sir de 4, 5 pubele pentru fiecare deseu s-a dovedit a fi greoaie pentru populatia care de-abia incepe sa adopte un comportament ecologic. Astfel, selectarea duala, asa cum este ea numita, poate fi cea mai buna solutie pentru buna functionare a mediului. Dupa statisticile organizatiei, cetatenii incep sa colecteze selectiv mai ales ca fiecare mare institutie din oras are instalat un astfel de sistem de colectare. „Am desfasurat campanii de igienizare a orasului si am sesizat o imbunatatire in sensul diminuarii cantitatii de deseuri colectate, de la o campanie la alta.” spune Alexandra Baciu, secretarul general al Eco Club Timisoara.

Copacii nu sunt din hartie

Daca trecem de pasul colectarii selective si facem din asta un mod de viata, putem vorbi de un alt proiect care ne ajuta sa traim mai frumos. Dupa ce aruncam deseurile la pubela potrivita putem incepe sa reducem numarul lor. Reducerea cantitatii de hartie aruncata la gunoi, cresterea cantitatii de hartie reciclata si plantarea spatiilor verzi fac din mediu unul sanatos.

Cum se recicleaza hartia

Hartia, cu exceptia documentelor care trebuie sa fie tocate din ratiuni de confidentialitate, este bine sa fie lasata intreaga, presata si nemototolita. Se pot recicla consumabile, hartia de imprimanta, caiete, agende, plicuri, sau ziare, reviste, materiale promotionale, etc. Nu se pot recicla: hartia igienica, servetelele, batistele de unica folosinta, sau hartia ori cartonul care a ajuns in contact cu mancarea.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Din pacate vor mai dura ani buni pina cind se va trezi spirtul civic al timisorenilor…
    Sint deja prin RETIM doua sortari de ridicare a gunoiului-fie menajer fie reciclabil…DAR…
    Sint zile in care vezi PET-uri in pubela de menajer sau gunoi menajer in pubela de reciclabil,deocamdata politia ecologica exista DOAR ca sigla,nu-si murdaresc miinile MACAR sa verifice acele pubele de reciclabile cite mizerii menajere se adauga….
    Sint chiar cartiere din Timisoara unde camioanele de RETOM iau ambele versiuni ale gunoiului in acelasi camion…