Noutati :

Doua firme vor sa faca Strategia de alimentare cu energie termica a Timisoarei cu 70.000 de euro

17 mai, 2022 - 05:10 PM
Autor: Redactie      
Categorie: ADMINISTRATIE
1

TIMISOARA. In plin scandal legat de noua amenda incasata de Colterm pentru necumpararea certificatelor de poluare, de 14,5 milioane euro,  s-au inregistrat doua oferte pentru intocmirea Strategiei de alimentare cu energie termica in Municipiul Timisoara.

CITESTE SI: E oficial! Colterm Timisoara amenda de 14,5 milioane de euro pentru ca nu a cumparat la timp certificatele de poluare pentru 2021

Dupa prima licitatie ratata, cand singura oferta a fost descalificata, acum administratia Fritz a ajuns in faza de evaluare. Cele doua firme inscrise sunt Servelect SRL din Cluj Napoca si Finacon International Consulting din Bucuresti.

Reprezentantii Primariei Timisoara urmeaza sa stabileasca un castigator care sa intocmeasca documentatia.

Strategia va reprezenta documentul suport pentru justificarea necesitatii finantarii investitiilor pentru retehnologizarea/modernizarea/reabilitarea sistemului de alimentare cu energie termica din municipiul Timisoara, prezentand situatia existenta, proiectiile privind dezvoltarea viitoare a intregului SACET. Pe baza acestor informatii, documentatia va expune optiunile strategice pentru sistemul de alimentare cu energie termică centralizat si optiunile specifice aferente fiecarei componente a sistemului„, se arata in documentatia postata in SICAP.

Valoarea estimata a contractului este de 297.000 de lei fara TVA, adica peste 70.000 de euro, cu TVA.

In paralel, cu alti 200.000 de euro, experti ai Bancii Mondiale angajati de administratia Fritz intocmesc un alt plan care sa stea la baza strategiei de termoficare a Primariei Timisoara. Contractul a fost semnat in august 2021, iar raportul trebuie sa fie gata in octombrie anul acesta.

Specialistii institutiei financiare, prin structura Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare, trebuie sa livreze un proiect de asistenta pentru Primaria Timisoara care vizeaza „imbunatatirea capacitatii de planificare pentru dezvoltarea durabila a sistemului de termoficare si a eficientei energetice in cladirile de pe teritorul orasului”.

Intre timp, a sosit si amenda de la Administratia Fondului de Mediu, de aproape 72 de milioane de lei, pentru ca administratia Fritz nu a cumparat toate certificatele de poluare aferente anului 2021.  Au fost insa achizitionate de catre Colterm certificatele EUA aferente perioadei 26 octombrie – 31 decembrie 2021, adica de dupa momentul intrarii in insolventa, respectiv 79.306 de certificate.

Restul de 153.443 de certificate, aferente perioadei 1 ianuarie – 25 octombrie 2021, nu au fost cumparate pentru ca, a motivat primarul Dominic Fritz, nu ar avea baza legala. El a trimis doar cu cateva zile inainte de expirarea termenului o scrisoare la Bucuresti prin care a cerut unele… lamuriri.

In urma cu un an, Timisoara a incasat o alta amenda, de 21 de milioane de euro, tot pentru ca nu au fost cumparate certificatele pentru emisii de gaze cu efect de sera aferente anului 2020. Nici certificatele restante de atunci, si nici amenda n-au fost platite.

Administratorul judiciar a transmis in mai multe randuri Primariei Timisoara adrese in care sublinia ca trebuie cumparate de urgenta certificatele de poluare aferente anului 2021, intrucat neachizitionarea lor va atrage o noua amenda din partea Administratiei Fondului de Mediu, iar asta ar atrage dupa sine declansarea procedurii falimentului Colterm.

Va reatragem atentia asupra consecintelor negative mentionate in adresa noastra anterioara, respectiv faptul ca neachizitionarea unui numar de 153.443 de certificate pana cel tarziu in data de 30 aprilie 2022 va duce la aplicarea de catre AFM (Autoritatea Fondului de Mediu) a unor contributii si penalitati de intarziere in cuantum excesiv de mare, printr-o decizie de impunere ce va constitui titlu executori, ceea ce va conduce la riscul iminent de declansare a procedurii de faliment a debitoarei Colterm SA, al carei actionar unic este Municipiul Timisoara„, avertizau pentru ultima oara reprezentantii firmei de insolventa intr-o adresa transmisa Primariei Timisoara, marti, 26 aprilie.

Avand in vedere toate aceste considerente, revenim la toate solicitarile transmise anterior, prin adresele nr. 175/05.04.2022 si nr. 8013/11.04.2022, sens in care va solicitam de URGENTA ca Mun. Timisoara, in calitate de actionar unic, sa achizitioneze in numele Colterm un numar de 153.443 de certificate de emisii de gaze cu efect de sera aferente perioadei anterioare deschiderii procedurii de insolventa – 01.01.2021-25.10.2021„, transmiteau in finalul adresei reprezentantii consortiului ALFA&QUANTUM CONSULTING S.P.R.L. – MAESTRO S.P.R.L. – INSOLVEIN S.P.R.L.

CITESTE SI: Este ultimul ceas inainte de faliment pentru Colterm. Firma de insolventa cere de urgenta administratiei Fritz sa cumpere certificatele de poluare scadente in 30 aprilie 

CITESTE SI: Dominic Fritz: ‘Colterm nu intra in faliment’. Nu a cumparat certificatele de poluare scandente sambata si a trimis o adresa la Bucuresti. Anunta un pachet de masuri pentru iarna si alte 4 investitii in energie aflate in faza de discutii

Consilierul local Radu Toanca a sesizat, marti, Institutia Prefectului.

CITESTE SI: Consilierul local Radu Toanca, dupa noua amenda, de 14,5 milioane de euro, pentru certificatele de poluare la Timisoara: Am sesizat Institutia Prefectului pentru ilegalitatile administratiei Fritz

 

 Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Sper ca aceste firme sa aibă capacitatea de a face o astfel de dezvoltare, nu numai „un studiu ” cu o harta a Timisoarei in față și apoi discuții libere (vezi gara de mijloc a Timisoarei). Nu uitati nici de termene: deceniul, xx, yy …???
    Intram in planurile de reziliere-reconszructie … ale deceniului (care) ca sa nu ne trezim ca „citim un nou capitol” din …. .
    Ar fi interesant de vazut de catre (și alti) specialisti cam ce se cere. Exista inca oameni care au lucrat in domeniu, poate ar fi interesantă și parerea lor!