Consilierul local Radu Toanca, dupa noua amenda, de 14,5 milioane de euro, pentru certificatele de poluare la Timisoara: Am sesizat Institutia Prefectului pentru ilegalitatile administratiei Fritz

TIMISOARA. Consilierul local PSD Radu Toanca, cel care a anuntat in premiera, inca din 4 mai, ca amenda pentru necumpararea certificatelor EUA va fi de aproximativ 15 milioane de euro, a facut o sesizare catre prefect, dupa ce marti sanctiunea a fost confirmata oficial.

CITESTE SI: E oficial! Colterm Timisoara amenda de 14,5 milioane de euro pentru ca nu a cumparat la timp certificatele de poluare pentru 2021

Radu Toanca vorbeste despre o serie intreaga de incalcari ale legii care ar fi dus la aceasta situatie fara precedent la Timisoara, unde compania de termoficare se confrunta cu o a doua amenda de milioane de euro avand aceeasi cauza.

În data de 11 mai 2022 a plecat spre Colterm, de la Administrația Fondului de Mediu, amenda în cuantum de 71 862.921 lei pentru neachiziționarea unui număr de 153.443 de certificate EUA. Astăzi, această corespondență a ajuns la Timișoara, la Direcția de Poștă, urmând ca mâine să intre oficial în posesia Colterm.

Tot astăzi am sesizat oficial Instituția Prefectului Timiș privind tardivitatea prezentării corespondenței dintre Primăria Timișoara și administratorii judiciari și special ai Colterm doar în ședința de plen din data de 5 mai 2022, adică la cinci zile după expirarea termenului de plată.

Decizia administrației Fritz de a eluda legea și în acest an este de neînțeles, în condițiile în care există deja o cercetare penală pentru amenda AFM de anul trecut, care vizează tocmai modul în care s-au ocolit atribuțiile Consiliului Local (care este și AGA la Colterm) și declararea procedurii de insolvență într-o manieră unilaterală de către un grup de persoane din PMT și Colterm care și-au depășit atribuțiile, prejudiciind astfel bugetul Colterm cu 21 de milioane de euro.
Maniera în care administrația Fritz a tratat și în acest an această problemă este o copie la indigo a celei de anul trecut, ascunderea gunoiului sub preș devenind o rutină de zi cu zi a unor oameni al căror analfabetism administrativ continuă să facă ravagii în bugetul Timișoarei!„, a notat consilierul local Radu Toanca pe pagina sa de Facebook.

Va reamintim, Administratia Fondului de Mediu a transmis companiei de termoficare din Timisoara, Colterm, amenda in valoare de 14,5 miliane de euro pentru neachizitionarea, pana la data de 30 aprilie 2022, a certificatelor de poluare aferente anului 2021.

CITESTE SI: 5 firme nou infiintate la Timisoara pentru… salvarea Colterm. Ca sa poata primi bani europeni pentru planurile de viitor, administratia Fritz are nevoie de societati ‘curate’

Amenda este in valoare de aproape 72 de milioane de lei si a fost transmisa prin Posta de catre Administratia Fondului de Mediu, acesta fiind motivul pentru care inca nu a ajuns si fizic la Colterm, dupa cum a confirmat pentru opiniatimisoarei.ro administratorul special Cristian Amza, insa Prefectura Timis a fost instiintata de sanctiune.

S-a dat amenda la Colterm, zilele trecute, acum o saptamana cred„, a declarat Mihai Ritivoiu, prefectul de Timis, marti. Acesta a oferit opiniatimisoarei.ro si suma exacta a sanctiunii – 71.862.221 lei, adica aproximativ 14,5 milioane euro.

Colterm a primit aceasta amenda pentru ca nu a cumparat cea mai mare parte din certificatele de emisii de gaze cu efect de sera, 153.443 de certificate, aferente anului trecut, pe care era obligata sa le achizitioneze in integralitatea lor. Compania de termoficare a cumparat doar o parte dintre certificate, pentru 2 luni si 6 zile, (intre 25 octombrie si 31 decembrie 2021), perioada in care era deja in insolventa, respectiv 79.306 de certificate EUA.

Nici in urma cu un an, administratia Fritz  nu a cumparat aceste certificate pentru anul anterior, iar atunci AFM a amendat Colterm cu 21 milioane de euro. Aceasta sanctiune a fost contestata in instanta, iar noua amenda, de 14,5 milioane euro va fi si ea contestata, dupa cum a anuntat deja primarul Dominic Fritz, care a subliniat in numeroase randuri ca nu e de datoria administratiei sale sa achizitioneze aceste certificate.

Cele doua amenzi se adauga unor datorii de peste 300 de milioane de lei la diferiti furnizori si ANAF.

Cu cateva zile inainte de termenul limita de 30 aprilie, administratorul judiciar a transmis Primariei Timisoara inca o adresa in care reafirma urgentarea cumpararii certificatelor de poluare aferente anului 2021, intrucat neachiztionarea lor va atrage o noua amenda din partea Administratia Fondului de Mediu, iar asta ar atrage dupa sine declansarea procedurii falimentului Colterm.

Va reatragem atentia asupra consecintelor negative mentionate in adresa noastra anterioara, respectiv faptul ca neachizitionarea unui numar de 153.443 de certificate pana cel tarziu in data de 30 aprilie 2022 va duce la aplicarea de catre AFM (Autoritatea Fondului de Mediu) a unor contributii si penalitati de intarziere in cuantum excesiv de mare, printr-o decizie de impunere ce va constitui titlu executori, ceea ce va conduce la riscul iminent de declansare a procedurii de faliment a debitoarei Colterm SA, al carei actionar unic este Municipiul Timisoara„, avertizeaza pentru ultima oara reprezentantii firmei de insolventa intr-o adresa transmisa Primariei Timisoara, marti, 26 aprilie.

Avand in vedere toate aceste considerente, revenim la toate solicitarile transmise anterior, prin adresele nr. 175/05.04.2022 si nr. 8013/11.04.2022, sens in care va solicitam de URGENTA ca Mun. Timisoara, in calitate de actionar unic, sa achizitioneze in numele Colterm un numar de 153.443 de certificate de emisii de gaze cu efect de sera aferente perioadei anterioare deschiderii procedurii de insolventa – 01.01.2021-25.10.2021„, transmit in finalul adresei reprezentantii consortiului ALFA&QUANTUM CONSULTING S.P.R.L. – MAESTRO S.P.R.L. – INSOLVEIN S.P.R.L.

CITESTE SI: Este ultimul ceas inainte de faliment pentru Colterm. Firma de insolventa cere de urgenta administratiei Fritz sa cumpere certificatele de poluare scadente in 30 aprilie 

CITESTE SI: Dominic Fritz: ‘Colterm nu intra in faliment’. Nu a cumparat certificatele de poluare scandente sambata si a trimis o adresa la Bucuresti. Anunta un pachet de masuri pentru iarna si alte 4 investitii in energie aflate in faza de discutii

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

  Pareri

 1. andreivladpopa spune:

  Ii fain ca pe facebook se lauda cu una-alta, dar nu zice nimic despre treaba asta.
  E, aidoma lui Robu, un laudaros infantil si un iresponsabil.
  Asta e – 12 ani pierduti, in veci recuperati.
  Problema cea mai grava e aceea ca, dintre astia 2 si viitori candidati, nu prea ai ce sa alegi…
  Incep sa cred cu tarie ca Timisoara se loveste de blestemele Ceausestilor….

 2. Mihai spune:

  PSD e cel mai tare ,au reușit PNL în sfârșit după 30 de ani de la revoluție sa ne de-a pe mana PSD lui. Era ultimul loc din tara unde nu aveau curajul, dar cu ajutorul PNL ului totul este posibil.

 3. Dede spune:

  Probabil tot el sau un coleg au fost cei ce au sesizat instituția prefectului cu privire la steagurile arborate la sediul primăriei.

 4. Nelu spune:

  Acelasi primar nu este de acord cu punerea in functiune a statiilor pentru incarcarea masinilor electrice.Esti vai de mama ta primar

  • Daniel spune:

   Da, ca de aia nu mai poate orasul, ca nu sunt statii de incarcare a masinilor electrice. Tichie de margaritar nu vrei?

 5. Nume? spune:

  Ei, ce fain e de Colterm, ca-i aduce Posta corespondenta! A mea se intoarce la expeditori, ca de cand nu mai ciupesc cate ceva de la pensionari (de cand cu pensia pe card) tare nu mai renteaza meseria de postas. Si daca se intampla sa moara, sa se pensioneze sau sa demisioneze postasul unei zone ramai in afara circuitului postal, si te cuprinde o senzatie puternica de impozite platite degeaba. De chestii de-astea precis n-are timp musiu’ Tzoanca Uraganu’, si cumatrul lui prefect.