Doua firme din Targoviste numara copacii din Timisoara in urmatorii doi ani cu aproape 600.000 de euro. Intocmesc Registrul Spatiilor Verzi

TIMISOARA. Din patru oferte inscrise la licitatie, Primaria Timisoara a ales o asociere intre doua firme din Targoviste care sa inventarieze arborii si spatiile verzi din oras.

CITESTE SI: Firma care s-ar fi ‘autoplagiat’ in proiectul de regenerare a Pietei Traian a primit si contractul de 60.000 de euro ca sa faca praf traficul pe sub Bastion si sa mai taie locuri de parcare in centrul Timisoarei 

Municipalitatea a incheiat contractul cu Asocierea Eterra Map (lider) cu Megagis, pentru aproape 600.000 de euro cu TVA, la aproape o treime din pretul pe care primaria Timisoara era dispusa sa il plateasca pentru lucrare. Firmele care au mers atat de jos cu pretul pentru a castiga au la dispozitie 2 ani sa elaboreze documentul final.

Registrul Verde’ sau Cadastrul Verde al orasului, constituit ca un sistem informational de tip GIS (Primaria Timisoara are din 2004 sistemul GIS), cuprinde inventarierea terenurilor ocupate de spatii verzi, evidentierea tipului de proprietate si a modului de administrare a acestor terenuri si descrierea caracteristicilor cantitative si calitative ale vegetatiei de pe aceste terenuri, speciile de copaci, arbusti si garduri, cu toate datele de localizare.

Practic, va fi creata o harta digitala care sa contina distributia spatiilor verzi compacte, distributia arborilor si distributia terenurilor degradate care ar putea fi transformate in spatii verzi, date si informatii specifice.

Aplicatia GIS si baza de date aferenta vor trebui sa permita gestionarea si urmarirea tuturor documentelor emise de autoritati privind protectia mediului, urbanism, autorizatii de construire, avize de taiere/toaletare arbori, etc‘, se arata in documentatia de licitatie in Sistemul Electronic de Achizitii Publice.

Conform legii, actualizarea Registrului Spatiilor Verzi se face la 2 ani sau ori de cate ori este nevoie, dupa caz.

In majoritatea marilor orase europene documentul este un instrument util care contribuie la o gestionare eficienta a spatiilor verzi. In baza lui se pot face planuri de actiune pentru a ameliora calitatea si, dupa caz, cresterea suprafetelor spatiilor verzi.

Reprezentantii primariei dau asigurari ca in timpul inventarierii arborii ocrotiti, cu valoare estetica deosebita si cu diametrul mai mare de 50 de cm vor fi scanati complet pentru verificarea starii de sanatate.

In primele sase luni va fi implementata platforma digitala, iar apoi datele din oras vor fi colectate prin echipamente specializate, cu scanner LIDAR si vor fi masurate suprafetele exacte ale parcurilor, scuarurilor, aliniamentelor stradale, samd.

Pe de alta parte, dupa ce primarul Dominic Fritz s-a laudat cu Strategia pentru spatii verzi intocmita in timpul mandatului sau, peisagistii din ASoP au cerut anularea documentului, aceasta pentru ca descoperisera o multime de probleme, si il catalogau ca fiind invechit, incerent, fara viziune, cu directii strategice nesanatoase si copiat din alte surse, necitate.

CITESTE SI: Jale in Strategia pentru spatii verzi a administratiei Fritz. Peisagistii din ASoP cer sa fie anulata. Ce probleme grave au gasit 

ASoP a reusit sa anuleze in instanta si Registrul Verde din vremea administratiei Robu.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Alti bani aruncati. Cu 600 000 de euro chiar puteati face ceva. Ii tocati pe documentatii care nu aduc mai nimic orasului. Treaba bine facuta , bani tocati cu duiumul. Neamtul prosteste, romanul plateste.

  2. citeva propuneri de furat bani publici pina la alegeri:
    sa se numere capacele de canal,
    numarul de ferestre la locuinte, tipul lor
    cosurile de fum. important, trebuie taxa de poluare la soba saracilor si semineul bogatilor
    numarul de cuiburi de ciori, cresterea sau scaderea numarului lor.
    estimare a cantitatii de pesti din bega.
    recensamantul ciinilor, pisicilor si pasarilor din colivie.
    cite acvarii sint in oras. cine are acvariu trebuie sa plateasca taxa de piscina
    sint sigur ca tfl-istii mai gasesc ce studii sa faca.

  3. Mai bine ati folosi banii aia la plantat alti copaci in locul celor uscati de pe vremea lui Robu ca nu i-a udat! Chiar va bateti joc platind 1 euro pentru un copac numarat? Daca scoatem afara parcurile si parculetele sunt sigur ca in Timisoara nu sunt mai mult de 600000 de copaci.

  4. Este bine că va exista un astfel de registru.
    Totuși este mai urgentă completarea cu pomi, peste tot unde este posibil (inclusiv langa stațiile pt transportul in comun).
    Cred că ne așteaptă o vara caniculara și umbra pomilor va fi necesară.

    • e bine da. pt conturile firmelor desemnate

  5. La banii aia, ar trebui sa numere si panseluțele! 😉
    Hai sa ne înțelegem!
    Asta-i un fel de „taxa de protecție”!
    Care este „natura” acționariatului din firmele cu pricina?!
    Cat despre număratul pomilor, daca doar de numărat e vorba, cred c-am întâlnit undeva un articol pe net, in care se descria faptul ca exista un satelit destinat inventarierii copacilor din pădurea Amazului si cred ca nici nu costa atâta.