Noutati :

Dominic Fritz, nerabdator sa schimbe Consiliul de Administratie de la STPT: Interesul sa nu fie pentru angajarea unor pile de partid, ci pentru o reforma

14 martie, 2022 - 04:55 PM
Autor: Redactie      
Categorie: ADMINISTRATIE
4

TIMISOARA. A infierat cu manie proletara fosta conducere a STPT, pe care da vina pentru situatia in care se afla Societatea de Transport Public Timisoara, si a anuntat ca trebuie schimbati cat mai grabnic membrii Consiliului de Administratie. Aceasta, intrucat mandatul interimar al lui Paticiu Ruset se incheie in scurt timp si va trebui numit un nou director.

Eu voi cere maine (marti, n.r.) Consiliului Local sa revoce mandatele membrilor din Consiliul de Administratie. Eu, ca primar, nu am parghiile necesare pentru a ma implica in managementul unei companii, dar Consiliul Local cred ca trebuie sa se foloseasca de parghiile lui ca sa revoce acest Consiliu de Administratie, ca sa permita o noua viziune si reforma la STPT„, a spus primarul Dominic Fritz, care e nerabdator sa-si puna oamenii in CA. Aceasta pentru ca acum, majoritatea celor din consiliu sunt liberali.

Primarul Dominic Fritz s-a plans de greaua mostenire si a subliniat ca trebuie facuta o restructurare la STPT.

Maine (marti, n.r.), in Consiliul de Administratie, vor intra niste cifre financiare de la STPT, vom vedea ca a fost pe pierdere in 2021 si acumuleaza din ce in ce mai multe datorii…. Jumatate din bugetul de investitii merge in infrastructura si mobilitate si avem 80 de milioane de lei subventii la STPT. Aceste subventii au ajuns sa acopere 85% din banii STPT. Am spus deja ca, in 2020, incasarile directe au fost sub 30%, in 2021 au scazut la 15%. S-a incheiat un contract, in august 2020, in care s-a introdus SMTT in aceasta ecuatie, cu un termen de plata de 60 de zile de la SMTT la STPT si cu niste tarife care sunt problematic calculate si e nepredictibil felul in care STPT primeste bani de la SMTT„, a spus Dominic Fritz, facand trimitere la incasarile slabe ale societatii din perioada pandemiei, dar si la societatea condusa pana nu demult de fostul director Ioan Goia, pe care, precum administratia PNL, si cea USR l-a tinut in brate in tot acest rastimp.

Dominic Fritz a anuntat o serie de cifre care au mai fost prezentate in spatiul public si, in buna masura, combatute cu documente de catre fostul director al STPT Nicolae Bitea.

CITESTE SI: ‘Ruben, te rog sa nu mai minti. Angajarile sunt chestiuni care pot fi verificate’. Nicolae Bitea, fostul director STPT, dupa ce a fost acuzat de viceprimarul Latcau ca, in anii electorali, a angajat 150 de oameni pe posturi neproductive

Avem datorii istorice in valoare de peste 90 de milioane la ANAF. STPT a fost o companie care ani de zile nu a platit contributiile angajatorului si a ramas cu o sentinta definitiva. De atunci exista aceasta datorie uriasa. Dincolo de aceste datorii istorice, exista si datorii curente de peste 20 de milioane de lei la furnizori. STPT are peste 1000 de furnizori. O problema evidenta este situatia de personal. 65% din cheltuielile STPT sunt pentru salarii si asta nu inseamna ca sunt neaparat date pentru soferi. Din 2018, s-au angajat la STPT 221 de oameni, marea majoritate la birouri, nu s-a schimbat numarul soferilor. Asta inseamna 13 milioane in plus in fiecare an pentru cheltuielile de personal. Sunteti cu totii constienti de dosarul penal care exista pentru fostul director, pentru promisiuni de angajare in schimbul favorurilor politice. Soferii au ramas la fel chiar daca s-a extins transportul in zona metropolitana, fara sa existe investitii si cresteri la nivel de soferi.
STPT este condusa de un consiliu de administratie care, de cativa ani, a stimulat aceasta strategie de a angaja foarte multi oameni si de a nu lua niciun fel de masura pentru restructurarea companiei. Este ingrijorator sa vedem ca munca lor nu a vizat cum sa scapam de aceste datorii. Este clar ca trebuie sa se schimbe ceva”, a declarat primarul Timisoarei.

Intrebat daca are in vedere reducerea gratuitatilor acordate pe mijloacele de transport in comun din Timisoara, Dominic Fritz a spus ca lista trebuie revizuita.

Unul dintre motivele pentru care din 1 ianuarie au crescut tarifele, faptul ca au tot scazut tarifele proprii. Decizia asta a fost luata de SMTT. Pe termen lung, eu cred ca este necesar ca lunga lista de gratuitati sa fie revizuita, dar trebuie s-o facem in mod responsabil, pentru ca in acest moment, STPT depinde de aceste subventii pentru a plati furnizorii…. Ca sa nu ajungem ca la Colterm, cu o companie in insolventa, trebuie sa luam niste masuri din timp„, a adaugat Dominic Fritz, care a adaugat ca va fi numit in scurt timp un director la SMTT in locul demisionarului Ioan Goia.

Sper sa obtin un CA care isi arata interesul nu pentru angajarea unor pile de partid in aceasta companie, ci pentru o reforma care va imbunatati calitatea transportului in comun in Timisoara„, a incheiat Dominic Fritz. Aceasta desi, pana acum, in alte Consilii de Administratie de la societatile din subordinea primariei tocmai desemnarea pilelor a fost principalul criteriu.

Consiliul de Administratie al STPT este format din: Nicolae Bitea, Constantin Avram Stanusoiu, Arsenie Jurita, Culita Chis, Balint Petrescu, Alin Batrin si Darius Graur.

UPDATE: Fostul director al STPT Nicolae Bitea: Administratia Fritz minte cu nerusinare ca sa-si acopere incompetenta! Cifrele cu care demonteaza acuzatiile primarului Timisoarei

Fostul director al Societatii de Transport Timisoara reactioneaza dupa tirul de acuzatii lansat luni de primarul Dominic Fritz.

Am urmarit declaratiile primarului Dominic Fritz referitoare la situatia de la STPT, precum si asa-zisele justificari aduse pentru a motiva solicitarea de demitere a Consiliului de Administratie al acestei societati. intrucât am fost director general al STPT in perioada la care se refera primarul Timisoarei, trebuie sa fac anumite precizari, pentru ca timisorenii au dreptul sa cunoasca situatia reala, bazata pe fapte care se pot oricând verifica si nu total distorsionat, asa cum incearca administratia Fritz sa faca.

Pentru a inlatura din start orice speculatii, ma voi referi strict la aspecte concrete, cu cifre si date verificabile, care figureaza in evidentele societatii si prin care se poate demonstra chiar si la ora 3 noaptea (ca sa-l citez chiar pe primarul municipiului) ca administratia Fritz minte de ingheata apele ca sa-si acopere propria incompetenta!

Astfel, spune domnul primar ca in ultimii trei ani au fost angajate peste 200 de persoane, la birouri, nu ca soferi sau vatmani, cu intentia evidenta de a-si atrage un capital de imagine. Numai ca cifrele il contrazic total si spun cu totul altceva: in 2018, când am devenit director, am gasit 139 de persoane la TESA si am lasat doar 111 in 2021, când am plecat, deci cu 28 mai putine, nu cu 200 mai multe cum minte domnul primar. Se poate verifica in programul Revisal, concret, pe cifre, nu pe vorbe aruncate pentru capital politic.

Mai spune Dominic Fritz ca nu s-au angajat soferi si vatmani. Este o alta minciuna sfruntata, pentru ca datele din scriptele societatii arata cu totul altceva: am gasit 265 de astfel de angajati (soferi si vatmani) in 2018 si am lasat 383 in 2021, deci cu 118 mai multi. Rezulta, asadar, o crestere de aproape 50 la suta. si asta se putea verifica, domnule primar, daca ati fi fost interesat de binele timisorenilor si nu doar de propria dumneavoastra imagine!

De asemenea, când am venit in functia de director erau 115 unitati in trasee (autobuze, troleibuze, tramvaie). Dupa trei ani, cind am plecat, numarul acestora ajunsese la 168. La fel, se poate proba, pentru ca sunt date certe, cum tot atât de reale sunt si alte proiecte pe care, impreuna cu angajatii din STPT, am reusit sa le pun in aplicare in cei trei ani cât am fost director: introducerea transportului scolar, a celui pentru persoane cu dizabilitati, deplasarea cu trotinetele sau pornirea transportului naval.

O sa ma refer si la datoriile comerciale, pentru ca, de asemenea, si aici vorbim de date care raman in evidente: cand am plecat, in 2021, mai erau doar 12 milioane de lei (scadente) si 17 milioane de lei (in total). Acum, au ajuns deja la 22 de milioane de lei, iarasi, un lucru verificabil.

Totodata, când am venit ca director, datoria la ANAF era de 72 de milioane de lei si am coborat-o pana la 22 de milioane de lei (o diminuare cu aproximativ 75 la suta), pana a venit pandemia. Lucrurile s-au inrautatit dupa ce SMTT nu a mai recunoscut facturi in valoare de 61 de milioane de lei, pe care potrivit contractului ar fi trebuit sa le achite. A fost efectiv, un act de sabotaj la adresa mea si a STPT din partea SMTT, care il avea ca presedinte al consiliului director si al adunarii generale a actionarilor pe… Ruben Latcau, viceprimarul USR! Se poate proba si asta, fiind chiar un proces in instanta.

Cu aceeasi degajare mai spune domnul primar ca vremea sinecurilor politice a trecut si ca e momentul sa avem companii eficiente in Timisoara. Ma frapeaza lejeritatea cu care vorbeste tocmai Domnia sa de sinecuri politice, când mai toate structurile din subordinea sa au fost impânzite de membri USR. si astea se pot usor verifica. Nu le mai amintesc, pentru ca presa a prezentat pe larg toate aceste ”coincidente” si ma opresc dar la sectiunea de transport, mai exact la SMTT, unde in noiembrie a fost angajat un tanar de la USR care a ajuns in câteva luni director! La fel de mult ma socheaza cum poate conducerea primariei sa aduca vorba de companii eficiente, când avem exemplul clar al dezastrului de la Colterm, gestionat execrabil de actuala adminsitratie a Timisoarei. Si acolo se pot proba deciziile paguboase care ii afecteaza pe timisoreni. Tot prin cifre, la facturi, din pacate!

Am nadejdea ca timisorenii nu vor mai intra in acest joc de imagine al primarului si vor verifica atent toate informatiile lansate dinspre primarie, facute doar ca un exercitiu de imagine. Sper din toata inima ca la STPT sa nu se ajunga intr-o situatie similara cu cea de la Colterm, cu toate ca actualele demersuri ale administratiei Fritz conduc spre un esec asemanator cu cel de la compania de termoficare„, a transmis fostul director general al STPT Nicolae Bitea.

 Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 4comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. Dreptate are domnul Bitea

  Au plecat unii pe care i-a dat el afara

  Apoi a angajat 20 sau 30 pe locul celor plecati

  De exemplu :

  La Directia Navala erau 4 sau 5 persoane incadrate la TESA si conducere ( anul 2017 sau 2018 )

  Acum sunt 10 sau 15 persoane

  Domnul Bitea chiar a favorizat ca cei care au pus umarul la sectie sa fie pur si simplu executati sau dati afara

  Exemplu : seful de sectie anii 2017 – 2019 ( era un mot cu 2 facultati tehnice ) acum plecat in Belgia ca director de executie in santier constructii … Om incapabil ??!!!

  Toata lumea serveste un capitan cu dublu rol ( salar la fel mare lung si lat ) care nu foloseste calculatorul decat daca joaca Solitaire sau alte jocuri specifice ….

  La Biciclete .. Domnul sef de sectie ( era din zona Brad ) a fost degradat si a ajuns sa fie trecut ca mecanic sau marinar stagiar si apoi a plecat de buna voie ….

  La sectii de tramvaie sau troleibuze au decolat efectiv oameni care stiau meserie

  Au fost avansati oameni dedicati partidului

  La sectia tramvaie pe unii iau surmenat si chiar au decedat la locul de munca din cauza conditiilor inumane de munca

  La sectii si birouri in partea de plimbat acte ( in special unele foarte fotogenice ca sa nu zica domn Ruset altceva )

 2. Bravo Fritz , sper sa duci la capăt ce ai spus 👌 schimba tot , inclusiv conducere STPT ,
  Au plecat oameni competenți pentru ca nu mai suportau umilințele la care erau supuși in locul lor au fost aduși personal și mai “competent”,

  • Fritz a schimbat conducerea și la colterm și e falimentară…asa debandada în Timișoara nu a fost niciodată..vorbesc de ultimi 40 de ani de când trăiesc aici

 3. Interesant ca articolul despre Fritz este scris in majoritate de Bitea…