Doar 2 oameni din zeci de mii deja vaccinati impotriva coronavirusului au avut reactii adverse grave. Explicatiile specialistilor

TIMISOARA. Putine reactii adverse, dupa administrarea vaccinului impotriva COVID 19, in Marea Britanie.

CITESTE SI: Primul vaccin anti COVID va fi administrat in 27 decembrie in Romania 

Doi dintre pacientii carora le-a fost administrat vaccinul Pfizer/BioNTech au suferit socuri anafilactice, dupa imunizare, insa medicii spun ca acesta nu este un motiv de ingrijorare.

„Food and Drug Administration (FDA) a formulat recomandări pentru administrarea vaccinului împotriva COVID-19. Experții consideră că vaccinul poate fi administrat în siguranță chiar și pacienților cu istoric de alergii dar ar trebui evitat în cazul celor care au avut în antecedente reacții alergice severe la substanțe ce intră în compoziția vaccinului[1]. Agenţia de Reglementare a Medicamentelor şi Produselor Medicale din Marea Britanie (MHRA) a recomandat însă ca persoanele cu antecedente alergice (fie ele alimentare sau medicamentoase) să evite vaccinarea[2]. Așadar, reacțiile anafilactice survin în contextul unui teren personal preexistent și sunt reacții adverse care, deși sunt cunoscute în cazul tuturor vaccinurilor, sunt rare și nu reprezintă un efect advers cu care să se confrunte majoritatea persoanelor care se vaccinează. Doar două persoane din zecile de mii cărora li s-a administrat Vaccinul Pfizer-BioNTech în Marea Britanie au avut o astfel de reacție alergică„, se arata intr-un comunicat al Guvernului Romaniei.

Specialistii spun ca orice medicament poate avea reactii adverse, insa cele mai multe nu sunt grave. De asemenea, orice vaccin vine cu riscul unor posibile reactii alergice, iar acest lucru este specificat in prospectul fiecarui produs.

In cazul vaccinului impotriva COVID, studiile, efectuate pe 44.000 de participanti, au aratat ca riscul de a dezvolta reactii alergice este de 0.63% in cazul persoanelor vaccinate, fata de 0,50% in lotul celor care au primit placebo.

In Uniunea Europeana, vaccinul va fi utilizat doar dupa o atenta evaluare, care sa ateste faptul ca acesta indeplineste toate conditiile prevazute in normele existente. Iar intalnirea finala de evaluare a vaccinului produs de Pfizer va acea loc luni, in 21 decembrie, urmand ca apoi, in termen de doua zile, vaccinul sa primeasca autorizarea necesara pentru punerea in piata.

Presedinta Comisiei Europene, Ursula von de Leyen, a propus ca, odata emisa autorizatia de punere pe piata, primele vaccinuri sa fie distribuite si administrate simultan in fiecare dintre cele 27 de state membre.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.