Noutati :

Discursuri, depuneri de coroane si un spectacol de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, la Timisoara

15 martie, 2014 - 04:52 PM
Autor: Liliana Iedu      
Categorie: SOCIAL
0

TIMISOARA.  Ziua Maghiarilor de Pretutindeni este sarbatorita, sambata, si la Timisoara, mai multi membri ai comunitatii au particpat la ceremoniale de depuneri de coroane, iar spre seara urmeaza sa participe la un spectacol dedicat maghiarilor.

Ceremoniile dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni au inceput, la Timisoara, sambata, la ora 15.00 cand la bustul lui Eftimie Murgu au fost depuse coroane de flori. Apoi, la ora 16.00, la bustul lui Petofi Sandor din cartierul Freidorf au fost de asemenea depuse coroane de flori si s-au tinut discursuri.

Din partea conducerii UDMR a participat, la Timisoara, la ceremonii, secretarul general Peter Kovacs care in discursul sau a vorbit de drepturile minoritatilor.

Cred ca in interiorul comunitatii maghiare aceasta retorica nationalista este respinsa, noi nu vrem nimic impotriva comunitatii romanesti, noi vrem sa traim intr-o Romanie prospera. Cand vorbim despre drepturi pentru minoritati nu vrem sa luam de la nimeni aceste drepturi, noi pur si simplu vrem sa traim ca si cetateni romani, dar membri ai natiunii culturale maghiare”, a declarat Peter Kovacs.

Secretarul general al UDMR a mai spus ca acum maghiarii lupta ”la masa tratativelor” pentru un trai mai bun.

Liderii UDMR de 15 martie participa la sutele de evenimente din tara. Eu anul acesta am ajuns la Timisoara si am adus mesajul luptei pentru libertate a comunitatii maghiare. Lupta de astazi difera putin de cea din 1848, dar scopul nostru este acelasi. Acum luptam la masa tratativelor, astfel ca scopul e acelasi, sa traim bine, sa ne pastram identitatea ca maghiari”, a mai spus reprezentantul UDMR.

Presedintele UDMR Timis, Francisc Halasz a declarat, in discursul sau ca la Timisoara comemorarile incep intotdeauna la bustul lui Eftimie Murgu.

Astazi este 15 martie, cand anual comemoram data izbucnirii revolutiei maghiare de la 1848, momentul de nastere, de fapt, al natiunii maghiare moderne. Aceste comemorari le incepen intotdeauna la bustul lui Eftimie Murgu pe care il apreciem pentru intrega sa activitate. Cu aceasta ocazie am depus o coroana de flori. Anul acesta vedem ca este un an deosebit, ne-a onorat invitatia Institutia Prefectului, Institutia Primariei, secretarul general al UDMR”, a spus Halasz.

Prezent la ceremoniile maghiarilor a fost si primarul municipiului, Nicolae Robu care a declarat ca isi doreste ca in intreaga tara sa nu existe tensiuni interetnice.

Este regretabil ca nu este peste tot in tara cum este in Timisoara pentru ca eu cred ca in Romania de astazi nu trebuie sa fie loc de nationalisme exacerbate, nu trebuie sa fie loc de tensiuni interetnice, ci noi trebuie sa ne respectam unii pe altii, noi trebuie sa ne respectam valorile,  istoria pe care o avem si sa convietuim intru mai binele tuturor,. in Timisoara cred ca se da un exemplu de convietuire intre etniile numeroase, chiar daca fiecare in parte numara putini cetateni care traiesc aici„, a declarat Nicolae Robu.

La ceremonia de la bustul lui Eftimie Murgu au participat aproximativ zece maghiari, iar la cea de la bustul lui Petofi Sandor au fost circa 50 de etnici maghiari. La ambele ceremonii au luat parte si prefectul judetului Timis, Eugen Dogariu si primarul municipiului Timisoara, Nicolae Robu.

Manifestarile de la Timisoara dedicate Zilei Maghiarilor se vor incheia cu un spectacol ce se va desfasura la Casa Tineretului.

In judetul Timis traiesc aproximativ 35.000 de etnici maghiari, dintre care circa 15.000 sunt in Timisoara.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...