Din festival in festival cu Teatrul pentru Copii si Tineret Merlin din Timisoara

Festivalul Internaţional de Animaţie SUB BAGHETA LUI MERLIN a reuşit să reunească la Timişoara la început de toamnă, imediat după instalarea noului început de an şcolar, spectacole de animaţie pentru copii şi tineret  diverse atât ca tehnică de animaţie, interpretare, concept, cât  şi ca realizare.

Spectacolele  de animaţie care, în urma unei selecţii, au fost  evaluate de către un juriu de specialitate, spectacole muzical- educative,  ateliere de creaţie pentru cei mici, work-shopuri pentru profesionişti, lansări de carte şi expoziţii cu tematică artistică specifică animaţiei, toate reușind să atragă 3150 de spectatori şi participanţi.

Actualul şi deja premiatul spectacol la București, Extraterestrul care își dorea ca amintire o pijama de Matei Vișniec, din repertoriul Teatrului Merlin, care, ca o încununare a aniversării a 70 de ani de teatru de păpuşi pe malurile Begăi, a dat startul festivalului din acest an. În final a  avut loc tot o reprezentare timişoreană mult premiată la festivaluri în ţară, Cartea cu Apolodor.  Ambele s-au  jucat cu casa închisă, sala teatrului fiind neîncăpătoare pentru toţi doritorii de spectacol.

Piesele de rezistenţă ale festivalului au fost spectacolele străinilor care ar fi fost dificil de văzut în afara acestui festival. Diversitatea alegerilor pieselor, calitatea artistică şi aprecierea profesională a spectacolelor au prilejuit atât artiştilor timişoreni cât şi minunatului public tânăr o sărbătoare.

Festivalul Internațional de Animație   „Sub bagheta lui Merlin” Ediția a IV-a, organizat de Teatrul Pentru Copii și Tineret MERLIN Timișoara, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, desfășurat în perioada 29 septembrie – 6 octombrie 2019 și-a încheiat competiția.
Juriul festivalului compus din: Irina Ionescu – critic de teatru, Simona Vintilă – actor, regizor artistic, Maria Cuta Gornic – actor păpușar, regizor artistic, Daniela Silindean – critic de teatru,
Conf. univ.dr. Petru-Silviu Văcărescu, Facultatea de Muzică și Teatru, Universitatea de Vest din Timișoara, a acordat următoarele premii:

  1. Premiul pentru scenografie și păpuși – „Dragonul” – Teatrul Pentru Copii „Imaginario”, Ploiești
  2. Premiul pentru Interpretare colectivă unitară – „Apolodor” – Teatrul de Animație „Țăndărică”, București
  3. Premiul pentru Acuratețe în interpretare non-verbală – Èlodie Hatton („Olé/Întâlnire între un clovn și flamenco”, Compania La Crique, Franța)
  4. Premiul pentru Imagine și mânuire – „O poveste într-un acvariu”, Teatrul Pentru Copii „Arlechino”, Brașov
  5. Premiul pentru Expresivitate corporală și animație – Stoyan Doychev – „Eu, Sisif”, Puppets Lab, Bulgaria
  6. Premiul pentru Interpretare și tehnică de animație – „Petrică și lupul”, Teatrul Municipal Baia Mare, Secția Păpuși
  7. Premiul pentru Originalitate și interpretare – David Zuazola, „Jocul timpului”, Spania
  8. Premiul pentru Cel mai bun spectacol – „Fierarul satului”, „Napsugár Bábszínhaz, Békéscsaba, Ungaria

Pentru păpușarii timișoreni efervescența atmosferei de festival continuă, pentru că în perioada 13-15 octombrie 2019, se vor afla la Cluj-Napoca, la Festivalul Internațional „Puck” unde vor prezenta spectacolul Cartea cu Apolodor.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.