Diligente, calareti, trenuri, avioane, zeppelin, telegraf, porumbei calatori. Povestile Postei si evolutia ei de-a lungul anilor, intr-o expozitie fascinanta in Bastionul Theresia din Timisoara. Video

TIMISOARA. Evolutia Postei, dar si a mijloacelor de transport folosite de aceasta, povestea porumbeilor postasi sau tehnologia folosita de Posta de-a lungul anilor, toate se regasesc in Bastionul Theresia din Timisoara, intr-o expozitie eveniment.

CITESTE SI: Bufnitele, vedetele unei expozitii eveniment la Muzeul National al Banatului din Timisoara 

Vizitatorii sunt intampinati inca de la intrare cu un citat care definteste institutia Postei.


Cel care a realizat expozitia este expertul in Posta, Caius Lazarescu. De aici incepe adevarata istorie a postei.

Mai intai sunt prezentate mijloacele de transport ale mesajelor, scrisorilor si coletelor postale, de la omul cu trambita la calareti, camile sau postalioane de diferite feluri. In aceeasi incapere a fost amenajat si un birou al unui diriginte de Posta, cu tot ce are nevoie pe el.

In a doua incapere sunt infatisate mijloacele de transport motorizate sau cele de cursa lunga ale Postei, de la biciclete si motociclete, la masini, vagoane de posta, vapoare si chiar baloane.

Un exponat interesant este macheta zeppelinului care s-a prabusit langa Timisoara la inceputul secolului trecut.

CITESTE SI: Zeppelinul prabusit langa Timisoara, dupa ce a bombardat doua orase. Povestea unui dezastru

E colectia mea personala si nu e toata. Colectia incepe de la primul vestitor cu trompeta pana la avion. Si ce am pregatit inedit sunt mijloacele de transport istorice, in toate mediile. Adica terestru, aici e rutier si feroviar, maritim si aerian, exact cum au aparut ele… Colectia am strans-o de-a lungul anilor. Cand am intrat in Palatul Postelor acolo functiona o mare biblioteca, in mare parte cu carti tehnice, dar in cadrul ei nu scria nimic de Posta. Si atunci, de la salariatii vechi, care ce aveau, am inceput sa cer si eu cate o carte. Vreau sa spun ca la urmatoarea expozitie vreau sa etalez intreaba mea biblioteca postala, care cred eu ca este unicat„, a declarat Caius Lazarescu, detinatorul tuturor exponatelor.

Un stand special este dedicat insa porumbeilor Postei, pasari care mai sunt folosite in domeniu si in zilele noastre. Pasarile au fost folosite de-a lungul anilor ca postasi in vremuri de razboi.

Porumbeii au fost folositi in spionaj in armata. Agentiile de spionaj au dresat soimi de marime mica, care ii prindeau pe porumbei in aer, ii duceau in baze militare, iar cei militarii furau biletul cu informatiile transmise. Contraspionajul a facut o fluierita mica, le-a legat-o de coada, iar aceasta scotea un suierat si speria soimii. Aici veti vedea poza lui Cher Ami, celebrul porumbel care a fost declarat erou. In Primul Razboi Mondial, armata americana avea doua grupe care au imprejmuit de exemplu o trupa a armatei germane, si trageau una intr-alta. Singur porumbelul Cher Ami, cu  biletelul lui, pleca de la o unitate militara la alta si transmitea mesajele. A incheiat unul din zboruri cu piciorul gaurit de gloante, dar a dus mesajul la destinatie. Veterinarii u atunci porumbelul, care a mai trait un an si cand a murit. Pentru ca a salvat 197 de soldati americani, a fost premiat si e pastrat impaiat in America„, spune Caius Lazarescu.

O alta parte din expozitie este rezervata mijloacelor de comunicatie. Aici pot fi vazute un telegraf optic, un radio de razboi sau o centrala telegrafica, toate in perfecta stare de functionare.

Expozitia din Bastionul Theresia poate fi vizitata zilnic intre orele 8 si 18. Sambata programul de vizitare este intre orele 10 si 18.

VIDEO: George Stefanita

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.