Dezbatere cu scantei pentru pasajul auto de sub Piata Victoriei si Inelul 1 de circulatie la Timisoara! Ce i s-a reprosat lui Nicolae Robu?

TIMISOARA. La solicitarea echipei de la Salvati Patrimoniul Timisoarei, Primaria a organizat o dezbatere publica ce a avut ca subiect studiul de prefezabilitate in cazul pasajului subteran auto de sub Piata Victoriei, parte din  Inelul 1 de circulatie al Timisoarei.

In Sala Filarmonicii au venit aproximativ 50 de timisoreni, care si-au spus parerea despe proiect si care au fost suparati ca nu au fost consultati inaintea realizarii studiului de prefezabilitate.

Primarul Nicolae Robu a prezentat in debutul dezbaterii publice proiectul Inelului 1 de circulatie, cel care include si pasajul Victoria. Cetatenii le-au reprosat reprezentantilor primariei faptul ca documentatia pentru acest proiect nu se gaseste pe site-ul primariei, ca nu li s-a cerut parerea inainte de a fi supusa la vot hotararea de Consiliu Local sau ca tunelul care ar face trecerea catre zona liceului Miu este prea mic. Oamenii se tem ca lucrarea va subrezi si mai tare zestrea de cladiri istorice din zona centrala a orasului.

CITESTE SI: Vino sa-ti spui parerea! Amenajarea pasajului auto pe sub Piata Victoriei din Timisoara, in dezbatere publica!

dezbatere-publica

De ce nu gasim studiile si planurile pe site-ul primariei? Nu dau doi bani ca cineva isi pune viata pentru garantarea acestui plan, ci pun mai presus viata cetatenilor din cladirile din centru. Din presa am aflat ca nu se va umbla la inaltimea pasajului.Normele europene prevad 3.50 metri si pasajul are 2,50. Se va incalca legea? E de utilitate, pentru ca nu mi se pare un mare castig? Din ce se va plati aceasta lucrare?” a spus timisoreanul Corneliu Vaida.

Sunt o persoana care se ocupa de santiere si nu cred ca acest santier nu va afecta major spatiul public. Nu e bine ca acest proiect nu a implicat urbanisti, peisagisti sau arheologi. Din punctul meu de vedere, aceasta consultare trebuia facuta mult mult inainte, si poate timisorenii ar fi inteles mai exact despre ce este vorba„, a declarat arhitectul Adina Szitar.

pasaj-auto-piata-victoriei-proiect

In 1 noiembrie am depus la primarie o cerere din partea asociatiei M 10 prin care se solicita accesul la acest date. Mi s-a raspuns in data de 24 noiembrie, fara sa mi se dea documentatia si fiind invitata aici, la dezbatere. Am inteles de la cei de la Salvati Patrimoniul Timisoarei ca si ei au depus o asemenea cerere si li s-a raspuns la fel„, a declarat timisoreanca Ioana Constantinescu.

Reprezentantul „Salvati Patrimoniul Timisoarei” a contestat si el proiectul pasajului auto pe sub Piata Victoriei si a adus drept argument situatia de la Koln, in care o cladire a Arhivelor Nationale s-a prabusit in urma sapaturilor facute pentru construirea metroului, in 2009.

Primarul Nicolae Robu a afirmat ca acest lucru nu se va intampla la Timisoara, fiind asigurat de specialisti ca nu vor fi afectate cladirile din centru. Edilul le-a raspuns celor prezenti si la nemultumirile legate de faptul ca aceasta consultare a avut loc dupa aprobarea hotararii de consiliu local privind studiul.

trafic-circulatie-prin-fata-opereiFOTO: Facebook

Toti specialistii spun ca nu vor fi afectate cladirile. Pe langa Opera au circulat tramvaiele. Am discutat si cu cei care au creat acel pasaj si ne-au spus ca e solid…. Daca este o problema, vom revoca acea hotarare de Consiliu si o vom prezenta apoi dupa o alta discutie cu cetatenii Timisoarei… Parteneriatul cu OAR e pacat ca nu exista. Centrul nu va fi afectat. Daca nu s-a respectat legea, proiectul se va intarzia, se vor parcurge procedurile legale care trebuiau parcurse. N-o sa ne apucam sa facem ceva fara consultarea cu cei de la monumente„,  a explicat primarul Nicolae Robu.

Costul final al proiectului de completare a Inelului 1 a fost estimat la 50 de milioane de euro, dintre care 1 milion ar costa doar pasajul, deoarece acesta nu se va construi de la zero, ci se va face in completarea infrastructurii subterane deja existente.

viitor pasaj piata victoriei eye in the sky

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. circotasii, „timisorenii rai”, spun ca acest proiect care nu poate fi implementat bine este doar o incercare de a justifica schimbul defavorabil de terenuri cu fostul proprietar al pasajului. pasajul era un spatiu comercial falimentar, ani de zile au fost multi chiriasi care incercau fara succes sa determine trecatorii sa coboare la acele magazine. acel spatiu comercial nu aducea bani si in nici un caz nu valora la cit a fost evaluat pentru acel schimb de terenuri.
    sa speram ca nu se apuce de el pina la alegeri ca dupa sigur o sa se renunte la idee.

  2. Mai fratilor eu spun sa nu mai facem nimic in orasul asta ca ori de cate ori se incearca ceva se gasesc destui „timisoreni” sa sara-n sus,mai bine nu facem nimic si doar ne lamentam si ne uitam la alte orase cum se dezvolta.

    • Chiar bine spus: Sa ne uitam (si) la alte orase cum se dezvolta!

    • Daca orice lucru facut dureaza atat cat strada Paunescu Podeanu, i-as sugera lui Robu sa se apuce de altceva. Sa lase orasul pe mana cui poate sa-l conduca. A sapat toata strada Podeanu in vara. Acuma a lasat-o balta. E plin de noroi de nu poti trece strada. Incredibil cum un om ca asta mai vrea sa si castige titlul de capitala europeana. Poate in competitie cu cetatile medievale avem o sansa….

  3. Ete na, s-a suparat organizatia pacii si se simt ofensati, fantastic. Mergeti dracu si faceti ceva util cu viata vostra !

  4. Este ideal , acest pasaj ar trebui construit ar ajuta traficul mult în acea zona … Big Up Nicolae Robu !!!

    • Traficul in acea zona trebuie oprit, nicidecum ajutat. Mai da-ti jos c…l din masina, macar in centru.

    • 1. La dimensiunile transversale realizabile si la lungimea preconizata vor apare „mici abateri” pe care proiectantul/constructurul va trebui sa le rezolve. din text: … normele europene prevad 3.50 metri (h) si pasajul are 2,50 m (h). Se va incalca legea?
      2. Nu stiu cum se va rezolva accesul unor masini utilitare (salvare, pompieri …) in cazul unui (Doamne fereste) „accident in mijlocul subteranului” + probleme de evacuare? Nu cred ca ciumpalacii cu 200 CP vor merge cu 30 km/h prin pasaj.
      3. Ocupand 1/2 din calea de circulatie spre pta. Marasesti, traficul nu va fi „strangulat” (spre calea Aradului (teoretic, cca 1 an va sta inchis pasajul Jiul (care va incepe/nu va incepe (?) sa fie reabilitat in primavara?!) si pe acolo vor trebui sa circule si troleibuze (lente) utilitare, salvare, pompieri, …). Am auzit de solutiile „de completare” dar … nu prea cred in ele.
      4. Doar 1 milion ar costa doar pasajul? Cred ca cineva (stdiul de fezabilitate) a gresit cu un zerou in coada (acoperitor).
      5. Patru ani (de pe tion parca) va dura totul! O semi-vesnicie. In rest sa auzim numai de bine!

  5. Regula de bun simt. Nu umbli la terasament si zona de fundare (cladiri cu regim mare de inaltime) fara studii serioase hidro-geotehnice, trafic, etc. De siguranta structurilor, de zona de influenta tehnica (ZIT) a unei fundatii a auzit cineva din cei care aproba un asemenea proiect ?Incompetenta in favoarea legislatiei de interes. Asta inseamna sa fii mafiot. Vai si amar de noi !!!

  6. Acest proiect nu e ‘fezabil’ din nici un punct de vedere. Solutia tehnica (in caz ca exista una) ar fi prea complicata, costisitoare si va atrage dupa sine alte probleme. Nu e bine ce se intampla. Mare atentie !!!

  7. Poate ar trebui ca distinsii cetateni care i-si dau cu parerea aici sa ne dea si niste solutii,zic,ca asa sa fi doar gica contra la orice stie si pisica mea si ea nu e prea desteapta.

    • Refacerea pasajului la dimensiuni „normale” care sa nu perecliteze siguranta celor care vor circula pe acolo si realizarea unei parcarii subterane (sa zicem ptr. 50 de masini, pentru admiratorii vizitatorii de Teatru/Opera. De aceasta parcare ar putea profita – desigur la un pret de parcare „convenabil” – de exemplu 3 EURO/ora – si „adiacentii” (ptr. catelul tau). Cu bani toata lumea stie sa faca si ceva bun!
      Sa nu uitam insa ca va trebui refacut si sistemul de evacuare a apelor pluviale (vezi pasajul Michelangelo)

  8. Cred ca am mai comentat si am exprimat dezaprobarea construirii acestui pasaj.(construirea lui nu rezolva circulația in zona:spre x-
    emplu cine vine de la gara si vrea sa meargă pe calea Torontarului,calea Aadului si carea Lipovei pot sa treacă pe sub pasaj spre CIR-
    cuvatiunii iar cei C vr sa meargă pe Calea Lugojului sa meargă Prn fata catedralei spre M.Vteazu si Api pe Pestalotii etc.
    Aglomerația cea mai mare este acum n zona Mărăști eventual Ajung în curând! Sa se realizeze Mo lucrare mde circulație.
    Lucrarea din fata Operei susținuta de Primărie va pune in nesiguranța construcțiile existente si modul de evacuare a apelor pluviale.
    Așa dupa cum am precizat nu se justifica pasajul dn fata operei.Folosit bani n alte scopuri.