Noutati :

Bilant la Penitenciarul Timisoara: detinutii au „produs” in 2011 aproape un milion de euro

20 ianuarie, 2012 - 01:29 PM
Autor: Gheorghe Ilas      
Categorie: SOCIAL
3

TIMISOARA. Luminile si umbrele din bilantul Penitenciarului Timisoara pe anul trecut au fost conturate, azi, intr-un mod cat se poate de real, in timpul prezentarii materialului informativ de catre directorul Georgica Alexeev, printr-o cadere brusca de tensiune, care a lasat sala de sedinte a hotelului in care s-a tinut adunarea intr-o bezna totala.

In ciuda acestui incident, destul de vexant pentru directorul general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, chestorul Ioan Bala, si pentru ceilalti sefi de institutii invitati la marea adunare, „ordinea de zi” a manifestarii a fost reluata imediat dupa repararea luminilor si pornirea retropriectorului.

Profesionalismul personalului Penitenciarului Timisoara s-a operationalizat prin absenta evenimentelor negative semnificative in anul 2011, planificarea adecvata executarii pedepsei, consecventa si continuitatea programelor de reintegrare si, probabil, cel mai important: diversificarea contactelor cu comunitatea„, a fost concluzia de la care s-a pornit in expunerea bilantului.

Din cifrele prezentate de comisarul Georgica Alexeev a reiesit faptul ca, in 2011, a crescut efectivul persoanelor private de libertate detinute in puscaria de la Timisoara de la 1040 la 1153, ca s-au intocmit formele de incarcerare pentru 549 de persoane, in timp ce un numar de 520 au fost eliberate.

Pe de alta parte, in aceesi perioada, lucratorii din cadrul sectorului vizite, „dand dovada de vigilenta”, au stopat intrarea prin sectorul vizite a „4 cartele SIM, 421 bucati pastile de diverse marimi si culori, 1 punguta cu aproximativ 1 gram substanta vegetala verde (posibil canabis) si un recipient din sticla cu solutie lichida de culoare galbena neidentificata, 900 de bucati pastile si 2 litri de alcool„.

Dintre „umbrele” din activitatea Penitenciarului Timisoara au fost relevate numarul redus de personal in raport cu volumul misiunilor planificate, imposibilitatea acordarii timpului liber corespunzator orelor suplimentare executate, lipsa dotarilor materiale corespunzatoare si insuficienta mijloacelor ajutatoare pentru indeplinirea misiunilor de paza, escortare si supraveghere, imposibilitatea utilizarii sistemului de bruiaj, imposibilitatea stabilirii, in toate cazurile, a metodelor prin care s-au introdus in unitate telefoane mobile, cresterea numarului de solicitari de copii xerox de pe actele din dosarele de penitenciar din partea detinutilor, solutiile contradictorii ale instantelor in cazul cererilor de liberare conditionata, dar si dificultatile intampinate la recalcularea pensiilor militare, in conditiile in care pentru perioadele lucrate in anii 1950 nu au mai fost descoperite documente.

Tot anul trecut, 430 de detinuti au fost scosi la munca, iar veniturile realizate de acestia au fost de 4,24 milioane de lei, adica aproape un milion de euro.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 3comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. smecher Georgica asta! nu degeaba il tine Bala paznic la oi

  2. sa-i bagati si pe aia din piata revolutiei la bulau ca si ei pot sa munceasca dar stau de prosteste.
    am trecut pe acolo sa vad si put sa se mai duca sa se spele mia fost frica ca i-au purici

  3. Nu inteleg cum se permite ca locurile de munca sa fie ocupate de catre puscariasi in vremea de astazi cand se disponibilizeaza pe motiv de lipsa de activitate. Adica dai afara muncitorul familist cu vechime in munca de cativa ani care nu are condamnari, iar in locul sau angajezi firme care executa lucrarile cu puscariasi. Mie imi cere cazierul la angajare ca nu cumva sa fiu vre-un infractor care am ispasit pedeapsa sau am cu suspendare, insa nu se uita la toti condamnatii care lucreaza incadrul contractelor pe care le incheie. Si cel mai fain este ca acesti condamnati lucreaza in cadrul unor contracte intre firme private si unitati bugetare de stat. Asta este tara noastra ABSURDISTAN. Iar pe sefii puscariilor ii premiaza pentru aceste realizari. Este culmea. Premii pentru ca iau munca de la oameni si o dau la condamnati. Asta este statul romanesc. Iar basea ne trimite pe noi sa muncim in strainatate ca nu este loc pentru noi acasa. Bata-i Dumnezeu sa-i bata de acreeratzi.