Noutati :

Destinatiile preferate de pe Aeroportul Timisoara! Ce s-a intamplat cu pasagerii?

16 ianuarie, 2015 - 12:04 PM
Autor: Anonim      
Categorie: ECONOMIC
0

TIMISOARA. 2014 a insemnat pentru Aeroportul International Timisoara un an de cotitura in ceea ce priveste traficul aerian. Profilul pasagerilor s-a schimbat, au fost introduse destinatii noi si aeronavele au zburat cu mai multi pasageri, la fiecare cursa.

In 2014, Aeroportul a inregistrat 735.469 pasageri imbarcati/debarcati din Timisoara, cu 4.81% mai mult fata de 2013.


Daca in perioada anterioara, o pondere mare a traficului de pasageri o reprezenta traficul de tranzit (42% in 2008, scazând apoi pâna la 7% in 2013), in 2014, pasagerii locali, imbarcati/debarcati din Timisoara si din regiunile adiacente reprezinta o majoritate covârsitoare (99,91% pasageri locali si doar 0,09% pasageri aflati in tranzit).

Numarul de zboruri a scazut fata de anul precedent de la 11.292 zboruri la 10.293, insa putem constata o eficientizare a curselor, iar gradul de ocupare a aeronavelor a crescut cu 14%.

Aceasta tendinta se regaseste la nivel mondial, prin optimizarea numarului de zboruri pentru a avea un grad de incarcare cu pasageri a fiecarei aeronave cât mai ridicat, in functie de profilul pasagerilor, de destinatii si de aeronavele cu care se opereaza, (aeronave cu capacitate mare, eficienta crescuta). Aceste schimbari au fost determinate in special de principiile de eficienta economica care guverneaza politica comerciala a companiilor aeriene, prin cresterea ponderii zborurilor de tip low-cost si in acelasi timp prin restructurarea modelului de afaceri al companiilor aeriene regionale. Aceste principii s-au manifestat evident si la Aeroportul Timisoara”, a declarat directorul aeroportului, Daniel Idolu.

Ca pondere pe companii aeriene, la numarul de pasageri, Wizzair detine o cota de 53% (in crestere fata de 2013), urmata de compania Lufthansa (in crestere) si de Tarom (in stagnare). Cea mai mare scadere a avut-o compania Carpatair, cauzata de retragerea de pe piata din Timisoara in ianuarie 2014 si intrarea in insolventa.

Cursele charter au inregistrat o crestere mare in 2014, numarul de pasageri inregistrati in perioada mai-octombrie fiind cu 78% mai mare fata de aceeasi perioada a anului precedent. Antalya a fost destinatia favorita, insa turistii s-au indreptat si spre trei insule grecesti Skiathos, Zakynthos si Creta.

In 2014, destinatiile preferate de pasageri au fost Munchen, Bucuresti, Londra si Bergamo. Tot in cursul anului trecut au fost incluse si noi destinatii:  Bruxelles, Bari, Frankfurt si Memmingen (Munchen Vest), precum si doua noi zboruri de vacanta, curse charter operate de agentii de turism spre Zakynthos si Skiathos. in prezent, Aeroportul International Timisoara are 16 destinatii importante din Europa, dintre care doua aeroporturi (Bucuresti si Munchen) ofera si  zboruri de conexiune.

In ceea ce priveste traficul de marfa, in cursul anului 2014 s-a inregistrat o crestere de 21% fata de anul precedent, fiind procesate 1937 tone.

Anul 2015 va insemna pentru Aeroportul International Timisoara o crestere a traficului de pasageri, dar si destinatii noi – din luna martie este anuntata deschiderea rutei spre Torino. in permanenta, administratia Aeroportului poarta negocieri cu companii aeriene in vederea deschiderii de noi rute accesibile direct din Timisoara.

Traficul aerian al unui aeroport este expresia profilului si dimensiunii economicie, sociale si demografice a regiunii. Companiile aeriene, la fel ca si aeroporturile, isi dimensioneaza afacerea in functie de studii de piata care sunt in legatura directa cu viata economica, sociala, sportiva, culturala si turismul unei regiuni, precum si in functie de interesul si disponibilitatea locuitorilor regiunii de a se deplasa spre anumite destinatii (de vacanta sau de afaceri). Regiunea geografica deservita de Aeroportul International Timisoara are un anumit profil, iar companiile aeriene isi calibreaza planul de afaceri si decizia de a opera la si de la Timisoara in functie de aceasta piata. Rolul administratiei aeroportului este de a asigura o infrastructura aeroportuara performanta si de a negocia conditiile comerciale de operare in avantaj reciproc. in prezent, Aeroportul Timisoara detine si exploateaza o infrastructura pe zona de operatiuni aeriene de cel mai inalt nivel si a incheiat contracte comerciale profitabile pentru aeroport si pentru companiile aeriene. O companie aeriana  va initia sau va dezvolta  trafic aerian  la Timisoara dupa principii de eficienta economica si nu dupa considerente politice sau subiective”, a declarat directorul Aeroportului Timisoara, Daniel Idolu.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...