Despagubiri de 10.000 de lei pentru o pacienta care a nascut un copil cu sindromul Down la Timisoara

Olimpia Oprea

O sentinta pronuntata, la sfarsitul anului trecut, de Judecatoria Timisoara ar putea intra in istoria justitiei banatene, in cazul in care in viitorul apropiat nu va fi desfiintata de instantele de apel sau recurs.

Judecatorul Cristian Felix Nica va fi retinut de statistici ca fiind primul magistrat care a trecut peste recomandarile Colegiului Medicilor si a ale Ministerului Sanatatii si a pronuntat o hotarare care obliga un medic primar ginecolog sa plateasca unei paciente despagubiri civile in valoare de 10.000 de lei.

Este vorba despre dr. Maria Olimpia Oprea, de la Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie „Dr. Dumitru Popescu” (Maternitatea Odobescu), care, prin sentinta nr. 14796 din 28.09.2010, pronuntata in dosarul nr. 19516/325/2009, a fost obligata la plata sumei de 10.000 de lei catre reclamantii Mihaela-Ribana Rosculescu si Ovidiu Rosculescu cu titlu de despagubiri civile. Paradoxal, sentinta a nemultumit ambele tabere, care au declarat apel.

Reclamantii cer mai multi bani, respectiv 48.000 de lei, reprezentand daune materiale si morale, iar parata solicita casarea sentintei instantei de fond, rejudecarea dosarului si respingerea actiunii ca nefondata. Procesul este pe rolul Tribunalului Timis, iar dupa trei amanari consecutive ale dezbaterilor, urmatorul termen este fixat pentru data de 25 mai.

Trebuie sa mai precizam ca dr. Maria Olimpia Oprea este liderul Sindicatului „Materna” din cadrul Spitalului Clinic “Dr Dumitru Popescu” Timisoara, iar la sfarsitul anului trecut si-a depus dosarul, alaturi de medicii Dan Pascut, Mihai Bacila si Cosmin Citu, la concursul de manager al spitalului…

„Daca as fi fost avertizata din timp de riscul nasterii unui copil cu sindrom Down, as fi ales intreruperea de sarcina!”

In plangerea depusa la Judecatoria Timisoara, reclamanta Mihaela-Ribana Rosculescu, in varsta de 34 de ani, a aratat ca, fiind insarcinata in luna a 2-a, a decis sa apeleze la serviciile de obstetrica-ginecologie ale medicului Maria-Olimpia Oprea. In data de 02.12.2008, in urma efectuarii unui test prenatal de screening, in a 14-a saptamana de sarcina, a rezultat un risc sporit al existentei anomaliei genetice sindrom Down, respectiv un raport de 1:227, urmat de precizarea ca varsta mamei ridica riscul la o cota de 1:506. “Rezultatele sub limita normala ale acestui test de screening erau foarte ingrijoratoare si impuneau efectuarea altor teste prenatale neinvazive, cum ar fi fetoscopia, radiografia fetala, triplu test”, se mentioneaza in sentinta, magistratul observand ca „parata a decis nu doar sa omita a efectua alte teste, ci mai mult, sa omita a-i informa pe reclamanti asupra eventualului risc al existentei sindromului Down la fat, risc precizat in raportul testului de screening”.

Ulterior nasterii fiicei reclamantilor, in data de 19.05.2009, a fost efectuata o analiza citogenetica, nr. 343, au indicat o evidentiere a metafazelor cu trizomie 21, in proportie de 100%, ceea ce stabileste un diagnostic genetic de sindrom Down. „In acel moment li s-a adus la cunostinta pentru prima data anomalia genetica de care sufera fiica acestora, anomalie netratabila, de care va suferi intreaga viata”, mai subliniaza judecatorul cauzei, stabilind ca „prejudiciul reclamantilor este cat se poate de evident: neglijenta medicala i-a impiedicat sa ia o decizie in cunostinta de cauza privind intreruperea sau continuarea sarcinii si, in aceasta ultima varianta, sa pregateasca psihic si mental mama pentru a ingriji un copil diagnosticat cu sindromul Down”.

In actele depuse la dosar, Mihaela-Ribana Rosculescu spune ca, daca ar fi fost avertizata ca urmeaza sa nasca un copil cu malformatii, ar fi ales calea intreruperii de sarcina. „Daca dr. Maria-Olimpia Oprea mi-ar fi adus la cunostinta ca exista o probabilitate extrem de mare de a aduce pe lume un copil cu sindrom Down, nu mi-as fi asumat riscul de a aduce pe lume un copil care sufera de o asemenea malformatie congenitala. Doamna doctor ar trebui sa constietizeze ca orice femeie care este sau isi doreste sa fie mama, va pune intotdeauna pe primul plan sanatatea si binele copilului sau. Nasterea unui copil cu grave probleme de sanatate a avut un efect negativ asupra psihicului intregii familii si ne-a provocat o imensa suferinta. Prejudiciul material este reprezentat de tratamentele costisitoare pe care trebuie sa le suportam pentru ameliorarea starii de sanatate a fiicei noastre”, sustine reclamanta. In prezentarea acestei situatii disperate, reclamanta mai arata ca o persoana cu sindrom Down prezinta deficiente de auz, vaz, vorbire, intelegere, miscare, malformatii cardiace, ale creierului, anomalii ale sangelui.

„Consider ca nu am gresit, pentru ca avortul ar fi insemnat infractiune!”

In apararea sa, dr. Maria-Olimpia Oprea sustine ca reclamanta a fost instiintata asupra rezultatelor analizelor medicale, a triplului test si a riscurilor amiocentezei, dar ca nu s-au inregistrat aceste convorbiri pentru a putea fi aduse ca proba in instanta. „Chiar si in conditiile in care s-ar fi efectuat amniocenteza, care este o investigatie invaziva si presupune extragerea unui lichid amniotic prin punctia peretelui abdominal, a uterului si a pungii amniotice, iar rezultatul acesteia ar fi indicat existenta sindromului Down la fat, avortul nu era legal. Amniocenteza se efectueaza la 16 saptamani de sarcina, rezultatul dureaza 2 saptamani, deci sarcina s-ar fi putut intrerupe la 18 saptamani si ar fi constituit infractiune”, spune medicul ginecolog, evidentiind faptul ca in cazul in care ar fi efectuat avortul s-ar fi expus la o condamnare penala cuprinsa intre 6 luni si 3 ani de inchisoare.

„Eu consider ca nu am gresit in acest caz. Am urmat conduita medicala care se practica in spitalul nostru. S-au facut toate investigatiile necesare, iar pacienta a fost trimisa pentru investigatii mai laborioase si la domnul doctor Olaru, care, de asemenea, n-a depistat vreun risc de a se naste un copil cu malformatii. Nu am luat decizia de a efectua amniocenteza pentru ca, asa cum am invatat la facultate, nu putem face o investigatie care aduce mai multe riscuri decat beneficii. Sentinta nu este corecta si ce ma deranjeaza foarte tare este faptul ca judecatorul nu a tinut cont de rapoartele Colegiului Medicilor si a Ministerului Sanatatii. Dupa toate aceste riscuri la care este expus un medic ginecolog, daca ar fi sa o iau de la capat, nu as mai intra in aceasta profesie”, ne-a declarat dr. Maria-Olimpia Oprea, decisa ca, in cazul in care sentinta instantei de fond nu va fi schimbata, sa ajunga pana la CEDO pentru a-si pleda nevinovatia.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

  Pareri

 1. Mama voastra de neonatologi si ginecologi,aveti aparatura performanta pentru evitarea unor tragedii socio-psihice dar SPAGA primeaza..
  Din pacate nu pot fi de acord cu cerintele parintilor,pentru ca tragedia unui sindrom Down este incurabila,BANII nu vor face bietul copilas sanatos…

  • Facand exceptie de la faptul ca medicul a ”gresit”, mi se pare tragic cand o ”mama” spune ca l-ar fi avortat pe copil daca stia…ce sanse are copilul acesta la dragoste si la o copilarie normala? eu mi-as pune problema sa-i fie decazut mamei dreptul la acest copil sau oricare alt urmas…., desi cum sa il iei din sanul familiei? singura tragedie, e cea a copilului….restul este cancan….daca este cineva care ar trebui sa primeasca despagurbiri, acela este copilul…..de la medic poate pt ca nu i-a putut spune ca este altfel……de la mama pt ca l-ar fi ucis, daca stia ca este diferit ……de la judecator pt. ca i-a dat dreptate unei mame care nu il merita absolut deloc….de la societate pt ca e neputincioasa sa ii ofere dragostea si protectia pe care o merita orice copil, indiferent daca e diferit, bolnav, negru, alb, rosu, verde, s.a.m.d….si de la stat, pt ca mentine un sistem medical putred, neputincios si depasit……RUSINE!

 2. Interesant ca Nica Felix este fiul unui medic din Sovata

 3. oamenii care mai stiu ceva biologie ar trebui sa stie ca probabillitatea ca copilul sa aiba sindromul down este egala cu vartsta mamei.In cazul in care mama este destul de inaintata in varsta(peste 30 de ani)se recomanda ci insistenta consiliere genetică. In cazurl in care exista in familie boli genetice trebuie facuta consilierea.Unele boli genetice sunt recesive deci imposibil sau greu de depistat. |Singromul putea fi depistat prin ecografie abdominala la cererea mamei dar se risca pierderea sarcinei.

 4. Un caz asemanator dar la fel de incurcat si fara raspuns
  http://www.evz.ro/detalii/stiri/gravida-abandonata-de-medici-in-timpul-avortului-spitalul-neaga-acuzatiile-926492.html

  Reprezentanţii Maternităţii Giuleşti spun că prin astfel de avorturi sunt scăpaţi de o viaţă de chin şi copiii, şi părinţii. “Când se descoperă că un făt are Sindrom Down, eu ştiu sigur că va avea unele malformaţii la inimă, renale. Este un om mort pentru societate. Cu alte cuvinte, îşi chinuie părinţii”, crede dr Pană. Vicepreşedintele unui ONG pentru copiii cu Sindrom Down, Gabriela Tănase de la UpDown, crede că părinţii sunt singurii care pot decide dacă păstrează sau nu copilul. “Numai cei care cresc un astfel de copil ştiu ce înseamnă. În Statele Unite am auzit de cazul unui băiat cu Sindrom Down care, la maturitate, şi-a dat în judecată părinţii că l-au condamnat la o astfel de viaţă. Oamenii care nu ştiu despre ce e vorba judecă, îşi dau cu părerea, condamnă. A decide avortul unui astfel de copil e o decizie foarte grea, e o chestiune de alegere. Nu trebuie să-i condamnăm pe ei şi pe părinţii lor la o astfel de viaţă: de la grădiniţă la şcoală şi oriunde în societate, copiii cu Sindrom Down sunt priviţi altfel, respinşi. Societatea noastră nu e pregătită pentru ei, iar statul român nu ajută cu nimic”, spune Gabriela Tănase.

 5. Sper din toata inima ca medicul ginecolog sa castige apelul. Ar fi o negare demna si raspicata a „dreptului” parintilor de a exercita eugenismul in privinta propriilor copii si a-i implica in aceasta crima pe mediciii care isi respecta constiinta si juramantul lui Hipocrate refuzand sa isi pateze mainile cu sange nevinovat.

 6. @Ghimpeteanu In USA sunt liste de asteptare pentru adoptarea copiilor cu Sindrom Down. In Italia au fost CUPLURI care au adoptat copii din Romania cu multiple afectiuni. NIMIC nu justifica eugenismul, adica o crima.

 7. Absolut din intamplare cunosc aceasta poveste chiar de la inceputul ei.Problema de fond este a parintilor acestei fiinte nevinovate,deoarece ei ar trebui sa-si faca filmul vietii lor si sa stabileasca ce pacate au facut pentru ceea ce au primit acum.Doar ei pot vedea cu adevarat care este balanta: BINE-RAU ! Legat de medici :-nu contest faptul ca nu percep taxe,dar de aici pana la ati pune catusele pe maini este un drum foarte lung,iar in alta ordine de idei si acestia au copii si in mod sigur nu-si pot bate joc de nimeni. Deci :-parinti loviti de soarta,cautati sa cedeti ce aveti de platit in fata lui Dumnezeu ! Aveti principala vina legata fiind (SIGUR)de faptele voastre !

 8. pacat de fetita imi pare rau dar cunosc familia este venita din resita la timisoara este numa vina lor . rosculescu ovidiu se ocupa doar de tepe pacaleste lumea .cine stie ceva de ei adresa sau numar de telefon rog contactatima la mailu [email protected] multumesc

 9. Buna ziua! doresc sa impartasesc cu voi experienta mea din dorinta de a evita ca si alte femei sa treaca prin ce am trecut eu. Am 3 luni de cand sunt insarcinata si l-am ales ca medic ginecolog pe Dr. Citu Cosmin. Am fost lunar la dansul si imi zicea ca sarcina decurge bine si ne vedem „luna viitoare” fara a imi recomanda analize sau eco mai detaliat. La ultima consultatie mi s-a parut ca totul a decurs prea rapid si am decis sa mai consult si un alt doctor. Mare mi-a fost surpriza cand am aflat ca fatul meu era defapt un embrion si era oprit din evolutie de 5 saptamani si incepea sa se descompuna(in mine)!!!!! si desi sunt constienta ca nu pot face nimic legal in privinta asta, sper sa alegeti cu mare atentie medicul ginecolog. Sunt sigura ca nu sunt singurul caz de acest fel..nu pot sa fac decat sa imi iau inima in dinti si sa merg la avort…

 10. Un copil cu sindromul down e UN COPIL. E UN OM! cum puteți să spuneți că ați fi făcut avort???? Cum puteți să acuzați un medic că a adus un OM la VIAȚĂ? voi știți cât sunt de iubitori copiii cu acest sindrom? Ei au neoie doar de IUBIRE. Dacă le oferi afecțiune SUNT CEI MAI FERICIȚI.