TIMISOARA. Ar fi trebuit sa fie gata inca din luna aprilie, insa constructorul a intarziat foarte mult lucrarea. Este vorba despre Conacul Mocioni de la Foeni, in judetul Timis, ale carui lucrari de renovare, daca nu vor fi gata pana la finalul acestui an, se va pierde finantarea din fonduri novegiene.
Presedintele Consiliului Judetean Timis, Alfred Simonis, spune ca in cele 3 saptamani de cand a preluat mandatul, a facut deja o prima vizita pe santier pentru a se asigura ca CJ Timis nu va fi in situatia de a pierde finantarea.
”Am facut deja o vizita pe santier, am incercat sa mobilizam constructorul care are intarzieri majore. Am preluat de 3 saptamani mandatul de presedinte, am avut o discutie si cu constructorul si cu managerul de proiect, astfel incat, in loc sa cream conflicte si litigii, sa incercam sa finalizam acel obiectiv, pentru ca altfel vom pierde fondurile norvegiene, bani externi, si va trebui sa-i punem din banii nostri. De aceea este extrem de important sa gasim formula prin care obiectivul va fi finalizat”, a declarat Alfred Simonis.
La Conacul Mocioni de la Foeni mai e de lucru la o incapere si in exteriorul cladirii.
”Suntem undeva la spre 90%, din ceea ce ne spun specialistii. N-ar mai fi foarte, foarte mult. Mai e o singura incapere mare, care trebuie facuta pe interior. Pe exterior, mai sunt zugravelile si rampele. Erau deja turnate cand am fost eu. Mai erau niste radiere si spatiile verzi in jur, care nu necesita foarte, foarte mult timp. Suntem optimisti, dar, repet, ca am tot vazut pozitii ale unor colegi din fosta administratie. Eu am preluat de 3 saptamani un proiect intarziat luni de zile”, a mai spus Simonis.
Lucrarile ar trebui sa se incheie pana la sfarsitul acestui an.
”Pana la 31 decembrie 2024. El trebuia sa fie gata in aprilie. Eu am preluat la inceput de noiembrie mandatul de presedinte si fac tot ceea ce tine de noi sa facem ca sa finalizam acest proiect”, a adaugat Simonis.
Conacul Mocioni din Foeni este una dintre cele mai vechi cladiri din judetul Timis, fiind construit in anul 1750 ca resedinta a familiei nobiliare Mocioni.
Familia Mocioni a fost o familie macedo-romana din Ungaria, iar reprezentantii ei au devenit oameni de afaceri importanti, au construit intreprinderi prospere si au patruns, prin casatorii, in randurile nobilimii din Ungaria si Austria.
Odata cu instaurarea regimului comunist in Romania, proprietatea a fost nationalizata si a functionat ani la rand ca CAP, baie comunala, gradinita, depozit, sifonarie, sala de sport. Tot in perioada comunista. s-au facut interventii de recompartimentare fara a se tine cont ca acesta este un monument istoric. Au fost multe elemente distruse, s-au adaugat alte elemente parazitare. Dupa anul 1990, in cladire a functionat o discoteca la subsolul conacului, apoi a devenit camin cultural.
Lucrarile de reabilitare si refunctionalizare a Conacului Mocioni sunt posibile cu sprijinul financiar RO-CULTURA, printr-un contract in valoare de 9.521.000 lei gestionat de Consiliul Judetean Timis.
Dupa finalizarea proiectului, in 2024, monumentul istoric de importanta nationala si internationala va fi redat publicului si introdus in circuitele turistice.
Pareri
Sa fie luat constructorul la rost! Cu penalizari! Nu e prima oara bataia de joc,eu nu inteleg acest tupeu al unor firme…😡
Realizările mărețe ale țăranului coclit de la Dudesti!