Deschiderea punctului de trecere frontiera la Beba Veche, in Timis, catre Serbia si Ungaria, primii pasi concreti. Foto

TIMISOARA. Presedintele Consiliului Judetean Timis, Alin Nica, a cerut Ministerului Afacerilor Externe sa faca demersurile necesare pentru a deschide punctul de trecere a frontierei Beba Veche (Romania) – Kübekháza (Ungaria) pentru trafic usor, pana la 3,5 tone. Nu este o initiativa noua, aceasta apartine fostelor administratii, lucru recunoscut de actualul lider CJ Timis.

CITESTE SI: Casa Muhle are acoperis. Au inceput si lucrarile la fatada vilei fostului gradinar imperial de la Timisoara. Foto 

Nu este o initiativa noua, este un deziderat al comunitatilor locale de o parte si de alta a granitei inca din anul 1997 cand s-a obtinut deschiderea anuala, pentru 2 zile, la sfarsitul lunii mai, a granitei la punctul Triplex Confinium: Beba Veche (RO) – Kübekháza (HU) – Rabe (SRB). Exista multe beneficii economice, sociale si culturale pentru o regiune frontaliera deschisa: impulsionarea proiectelor comune in domeniul social si cultural, solutii pentru gestionarea lipsei fortei de munca in Timis, largirea pietei de desfacere pentru agricultorii din zona si asigurarea unei mai bune gestionari a situatiilor de urgenta”, a scris Alin Nica pe Facebook.

Liderul Consiliului Judetean Timis recunoaste ca ”este cale lunga pana la deschiderea frontierei la Beba Veche”, insa a anuntat ca isi asuma trei lucruri care contribuie la deschiderea acestui nou punct de frontiera, in Timis, asteptat de foarte multi ani de o parte si de alta a frontierelor.

Acestea sunt: predarea DJ 682 segmentul Sannicolau Mare – frontiera Beba Veche catre CNAIR pentru a fi trecut in categoria drumurilor nationale; constructia celor 200 m lipsa pana la frontiera de stat; utilarea punctului de trecere frontiera (infrastructura utilitara completa).

La Beba Veche, cea mai vestica localitate din Romania, se intalnesc granitele Romaniei, Ungariei si Serbiei.

Autoritatile din cele trei tari au discutat de mai multi ani sa deschida puncte de trecere a frontierei in acest loc. Vecinii din Serbia si Ungaria au fost mai rapizi si deja au deschis punct de trecere a frontierei intre cele doua tari, insa Romania a ramas pe dinafara, deocamdata.

Tot in acest loc se afla si borna Triplex Confinium care marcheaza locul de intalnire a celor trei granite. Borna a fost ridicata in cadrul Euroregiunii Dunare – Cris – Mures – Tisa (DKMT).

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...

    Pareri

  1. Marco Polo spune:

    Mai degraba aveam nevoie de un punct de trecere a frontierei pe pista de biciclete pe malul Begai catre sarbi si pentru biciclisti, si pentru vaporase…

  2. amintiri spune:

    Formularea … Romania a ramas pe dinafara, … nu este corecta!
    Corect este …. Romania S-A TINUT pe dinafara,