Deputatul REPER de Timis Daniel Toda atrage atentia asupra pericolului in care se afla democratia din Romania (P)

“Atunci când coaliţia PSD-PNL a decis comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare, am atras atenţia asupra ignorării importanţei votului cetăţenilor şi, implicit, a pericolului pe care această atitudine o are pentru democraţie” a explicat deputatul Toda.

Însă comasarea nu este singurul gest al coaliţiei guvernamentale prin care se restrânge accesul partidelor mici şi a candidaţilor independenţi pe scena politică. De exemplu, avem un prag de 200.000 de semnături necesare unui partid pentru a participa la alegerile pentru parlamentul european şi de 100.000 pentru un candidat independent. Un prag mare, în comparaţie cu procentul de 1% recomandat de Comisia de la Veneţia şi cu practica unor state occidentale.

Putem adăuga pe lista şicanelor procedurale imposibilitatea strângerii şi prezentării semnăturilor în format electronic: deşi REPER a înaintat în 2023 o asemenea propunere legislativă, indicând chiar precedentul din 2020 când, datorită pandemiei, a fost realizată o mică “revoluţie digitală electorală”, PSD, PNL şi AUR au votat împotriva sa. Deci, am rămas tot la nivelul “dosarului cu şină” pentru listele de semnături.

În aceste condiţii, este posibil ca multe partide mici sau candidaţi independenţi, care ar putea produce o schimbare în modul de a face politică şi a însănătoşi sistemul nostru, nu vor reuşi să se mobilizeze în aşa măsură încât să strângă semnăturile necesare.

Evident că nemulţumirea populară faţă de clasa politică se traduce prin indiferenţă crescută faţă de procesul electoral. Această nemulţumire va fi potenţată de prezenţa pe listele de vot doar a partidelor mari, care, de fapt, sunt acelea care au înşelat aşteptărle populaţiei în ultimele decenii şi de la care cetăţenii nu au prea multe aşteptări. Bineînţeles, acestea, datorită sistemului de cumetrii şi a implicării primarilor din rural şi mediul mic urban, îşi pot asigura astfel, într-o manieră deloc democratică, numărul necesar de voturi pentru a forma majorităţile necesare la fiecare nivel, de la cel local, la parlament şi govern.

“Lipsa unei opoziţii puternice datorată acestor strategii politice care nu ţin cont de regulile democratice sau, mai rău, a unei opoziţii reduse ca reprezentativitate, însă extremiste, înseamnă o Românie capturată de două-trei partide mari care guvernează după bunul plac. Este primul pas către autoritarism. Cum putem să le dăm planul peste cap? Evident, semnând pe listele de susţinători ale partidelor mici şi ale candidaţilor independenţi. Şi, bineînţeles, exprimându-ne votul pe data de 9 iunie.”

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. In sfarsit a aflat si Daniel Toda ca s-au comasat alegerile!

  2. Comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare nu este chiar așa o mare problemă pentru că vorbim doar de un buletin de vot în plus. În schimb cerința cu lista de semnături este totuși excesivă. Pe de altă parte o altă problemă care alterează democrația este desemnarea candidaților pe liste care în cazul majorității partidelor nu s-a făcut transparent, pe baza votului membrilor sau măcar pe baza unui concurs intern.

  3. Eu nu am nimic cu AUR, cu USR si cu atat mai mult cu REPER. Din capul locului am susținut, și sustin in continuare, ca aceasta comasard s- a facut pentru, ni numai pentru, avantajele celor doua partide, psd si pnl, îmbătrânite in rele si nu pentru stabilitate- vorba goale- sau pentru democrație. Daca romanii ar fi destepti- ceea ce ma indoiesc- nu ar nai vota aceste partide îndreptându-si opțiunile pentru partidele tinere, chiar dacă unele par a fi deviationeste. Nu lăsați ca psd si pnl sa demoleze firava democrație. Votati partidele tinere!

  4. Acest pui de militian ne explica el ce si cum cu democratia …explica mai bine cum de atunci cand erai in usr ai reusit sa iti faci o ferma fotovoltaica pe 10 hectare de teren bine inteles luat pe gratis de la statul roman…si acum teai lipit de ciolos alt gunoi….dar se pare ca nici drk nu se mai uita in gura voastra

    • Are. Pentru ca e chibzuit cu banu. El nu bea, nu fumeaza, nu merge la curve. El a pus leu pe leu si acum are parc futovoltaic…
      Cine stie ce o fost pana acum la gura si la g@0@z@ lui tiind cont ca a stat printre usristi

  5. E asa interesant ca apar partide noi insa pana acuma cand a aparut usr, aur , sos etc. toti ca facem si suntem diferiti :))) ba chiar asa prosti ne credeti , bun 60% din tara , da sunt naivi insa nu aveti nicio frica de Dumnezeu sa ne mintiti in acest hal?

    Tara asta este condusa de prosti !

  6. Democratia inseamna legalizarea drogurilor, casatoriile intre persoane de acelasi sex si avortul fara limite. Scoatem Romania din Evul mediu!