Deputatul Marilen Pirtea, dupa intalnirea cu invatatoarele de la Liceul Lenau pe tema OUG care le interzice sa predea Romana la clasele 0-4: Ele pot trece peste jignire, insa nu pot accepta ca dezvoltarea copiilor sa fie pusa sub risc

TIMISOARA. Tema aberatiei din Ordonanta Guvernului nr. 9/2018, emisa cu cateva zile inainte de inceperea anului scolar si care prevede ca invatoarele de la scolile cu predare in limbile minoritatilor nationale nu mai sunt calificate sa tina orele de Romana si trebuie inlocuite cu profesori de gimnaziu, a fost dezbatuta intr-o intalnire intre deputatul PNL Timis Marilen Pirtea si o delegatie de invatatori de la Liceul Nikolaus Lenau, vineri la UVT.

CITESTE SI: Greva la Timisoara. Aberatia din Ordonanta de Guvern care ingenunchiaza dascalii din scolile cu predare in limbile minoritatilor. Nu mai au voie sa tina cursurile de Romana 

Marilen Pirtea a atras atentia inca de acum cateva zile ca OUG 9, intrata in vigoare in 31 august, aduce limitari majore nejustificate. Conform actului, „in invatamantul primar, la clasele cu predare in limbile minoritatilor nationale, orele de Limba si literatura romana prevazute in planurile de invatamant sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate”. Noua prevedere inseamna ca invatatorii de la aceste clase vor fi inlocuiti cu cadre didactice externe, cel mai probabil fara competente in lucrul cu copiii de varsta frageda, in pedagogia specifica invatamantului primar si prescolar.

Prima reactie din randul cadrelor didactice in semn de protest fata de Ordonanta 9 a apartinut invatatorilor de la Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau” din Timisoara, acestia incepand anul scolar in greva japoneza.

Este onorabil ca lupta in primul rand pentru copiii pe care ii au in grija. invatatoarele inteleg cel mai bine implicatiile grave ale masurii asupra dezvoltarii acestor copii. Nu oricine are abilitatea de a lucra cu cei din ciclul primar. Aceste doamne pot, la o adica, trece peste jignirea adusa, insa nu pot accepta ca dezvoltarea optima a copiilor sa fie pusa sub risc„, a spus deputatul dupa intalnirea de vineri, facand trimitere la faptul ca actul Guvernului pur si simplu le anuleaza studiile.

Din categoria <<pentru ca putem>>, fara o argumentare prealabila, Guvernul afecteaza 52.000 de elevi si 4000 de invatatori la nivel national, conform calculelor facute de grevisti. Imaginati-va ce impact psihologic poate avea aceasta masura asupra copiilor, intr-un moment in care sunt atat de vulnerabili. In plus, invatatorul este o autoritate morala pentru familii, copii, pentru noi toti. Nu avem voie sa ii slabim aceasta autoritate, este o valoare importanta pentru noi”, spune deputatul Marilen Pirtea, vicepresedinte al Camerei Deputatilor.

Parlamentarul PNL sustine ca va continua demersurile pentru respingerea acestei ordonante.

Ovidiu Gant, deputat din partea FDGR a solicitat public premierului Dancila abrogarea ordonantei, iar deputatul PSD de Timis Bianca Gavrilita a anuntat ca va cere revizuirea modificarii facuta de executiv la Legea Educatiei.

CITESTE SI: Timisoreanul Ovidiu Gant, deputat FDGR: Cer public prim-ministrului Romaniei Viorica Dancila sa abroge Ordonanta care interzice invatatorilor sa predea limba romana la scolile in limbile minoritatilor 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. „in invatamantul primar, la clasele cu predare in limbile minoritatilor nationale, orele de Limba si literatura romana prevazute in planurile de invatamant sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate”
    Acordând crezare faptului că mai există profesori BUNI cu STUDII SUPERIOARE DE SPECIALITATE (eventual absolvenți ai UVT, adică nu buni, ci EXCELENȚI, că nu ar putea fi alfel sub extraordinarul management al papagalului Pirtea), nu văd cum acest lucru ar fi (deși sunt PNL-istă) altceva decât un progres în studiul Limbii și literaturii române al elevilor din clasele respective.

  2. UVT are DPPD, cu x module de cursuri pentru pregătire psiho, anti-psiho, exo-psiho-didactică, pentru a avea absolvenți-specialiști și în didactica entităților de vârste antefăt, făt, postfăt ș.a.md. , + xx departamente specializate pe orice problemă.
    Deci – nu văd care e problema lui Pirtea.

  3. Pestisorule (Wanda), ma bucur ca te ingrijoreaza – ca si parlamentari – instruirea in l. romana a “altora”, dar problema majora este pentru cei care au ”terminat (cu) studiile in l. Romana si au ramas agramati” (nu doresc sa ma gandesc la aparitiile TV cu pamblicari s.a.). Avem absolventi de facultate pentru care Eminescu pare sa fie un fotbalist necunoscut. Am facut un test despre 10 poezii ale lui Eminescu, la cca 10 « titrati ». Rezultat jalnic, daca sunt cunoscute 3 din 10 de catre2/3 din intrebati este mult.
    Fa un astfel de test la studentii – sa zicem nu de la UVT – si apoi comunica din nou pe aceasta tema.