Deputatul de Timis Alfred Simonis despre pragul de 250.000 de lei peste care sa fie pedepsit cu puscarie abuzul in serviciu: In Camera, saptamana viitoare modificam la 9.000 de lei

TIMISOARA. Exagerat si nerezonabil. Asta spune parlamentarul PSD de Timis Alfred Simonis despre pragul de 250.000 de lei prejudiciu peste care abuzul in serviciu va fi considerat infractiune si se va pedepsi cu inchisoare de la 2 la 7 ani, asa cum au decis colegii sai din Senat.

In primul rand, e obligatoriu sa modificam codurile penale in sensul celor cerute de Curtea Constitutionala a Romaniei, aceasta modificare fiind un jalon in PNRR. Deci, fara modificarea codurilor penale, pierdem niste miliarde de euro din PNRR, pe de-o parte, si, pe de alta parte, contrar informatilor din spatiul public, nu am participat la discutia in coalitie unde s-a introdus alt prag, si ma numar printre cei care considera ca acest prag de 250.000 de lei este unul exagerat si nerezonabil„, a declarat la Timisoara Alfred Simonis, deputat PSD de Timis.

Parlamentarul mai spune ca pragul va fi modificat.

Am vazut reactiile colegilor din Partidul Social Democrat care au cerut Ministrului Justitiei sa vina cu o noua propunere de prag pentru acest abuz in serviciu pentru ca este obligatoriu sa introducem un prag cerut de CCR, daca facem o lege ce nu respecta decizile CCR, nu va trece ulterior de CCR. Am vazut o propunere undeva la 9.000 de lei, doua salarii medii in plata, cred ca este un prag rezonabil care are sanse sa treaca si de CCR, pentru ca putem pune un leu, cum spun populistii in spatiul public, dar nu va trece de CCR si nu indeplinim jalonul si iara pierdem 1,5 sau 2 miliare de euro cred ca nu ne putem permite sa pierdem suma asta„, a mai spus Alfred Simonis.

Intrebat cine a scris amendamentul, deputatul social-democrat a spus ca nu stie.

Modificarile la legea de modificare a Codului Penal ar fi trecut tacit pe data de 30 martie de catre Senat, amendamentele au fost facute pe repede inainte de a fi adoptat tacit fara amendamente, stiti foarte bine ca, daca trecea de o camera intr-un fel sau de alta camera in alt fel, nu am fi respectat principiul bicameralismului si ar fi existat pericol de neconstitutionalitate. Prin urmare, s-a facut pe repede inainte de aceea nici nu avem informatiile inca, cu siguranta le vom avea in perioada urmatoare, cine a propus concret, cine de la Ministerul Justitiei sau din alta parte.
Cert este ca suntem in momentul in care, vazand si dezbaterile din spatiul public, vazand si reactia societatii, vazand si pozitia Ministrului Justitiei de revenire cu acest prag, suntem in faza in care avem cu toti certitudinea ca acel prag era nerezonabil, va fi modificat la Camera saptamana viitoare. Am cerut colegilor de la cabinetul meu parlamentar ca luni, atunci cand legea va veni la Camera Deputatilor, depunem de urgenta o diminuare a acelui prag la 9.000 de lei, urmand ca, dupa aceea, in urma negocierilor care le avem cu Comisia Europeana si cu alti specialisti, sa vedem daca sunt sanse de trecut de CCR cu acest prag, pentru ca, repet, este o solicitare facuta de CCR ca abuzul in serviciu sa fie un anumit prag si acela sa nu fie derizoriu. Deci, va trebui sa identificam un prag sa nu fie derizoriu, dar sa nu fie exagerat, chiar nesimtit, astfel incat sa ne trezim ca zeci de mii de euro pot fi cheltuiti fara sa fie infractiune„, a conchis Simonis.

Va reamintim, Senatul a adoptat, in sedinta de plen de miercuri, proiectul de lege al Guvernului prin care pragul pentru abuzul in serviciu, care se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani, se stabileste la 250.000 de lei. Proiectul de lege care modifica Codul Penal va fi dezbatut de Camera Deputatilor, for decizional in acest caz.

Curtea Constitutionala a cerut modificarea legii astfel incat sa se prevada un prag pentru abuzul in serviciu.

Fostul ministru al Justitiei Stelian Ion a propus ca acest prag sa fie egal cu salariul minim pe economie.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Lege securisto sovietica. Adica daca faci o frauda de 9000 de lei sa mergi la puscarie? :)) Tampenie. Aceasta lege oricum va fi folosita discretionar fiindca nu sunt suficiente locuri in Puscarie pentru toate gainariile care in orice tara civilizata se rezolva financiar nu penal. Romania aluneca incet incet in sovietism, in comunism in tirania in care orice cacat se pedepseste cu puscaria ceea ce nu rezolva problema de fond si nu reduce actele criminale ci doar le amplifica. Toate tarile cu legi dure au o gramada de oameni in puscarie si creaza o cultura a puscariei, a urii a unei societati medievale si retrograde. Mai lasati ura, sovietismul, comunismul…Efectul legii va fi invers, daca la orice cacat de suma esti pasibil de puscarie atunci cei care vor sa fure chiar vor fura, cantitati mari sa merite. Cum este si in tari cu legi f dure priving coruptia gen Russia. Fura mai putini asa este dar si cine fura, fura la greu. Aceste legi incurajeaza formarea de oligarhi care vor face totul sa se protejeze de puscarii inclusiv sa isi angajeze o armata proprie de protectie (cum este in Russia) si vor fura la greu, iar de cealalta parte vor fi procurorii mari si tari (cica) care se vor lauda ca au prins nu stiu ce consilier local ca a luat o spaga de 10000 de lei si wow la bagat in puscarie pentru 2000 de Euro. Iar astfel de legi restrictive se vor extinde si la oameni cum e in Russia, faci o frauda de 1000 de lei? Nu ai platit taxe. Esti pasibil de puscarie sau amenzi usturatoare. Comunism. Asa ajungem exact ca in Russia sau mai rau ca in China. Respingeti aceste legi tampite, inclusiv voi ziaristii ar trebui sa fiti speriati putin, legi de genul inseamna ca si veniturile voastre vor fi controlate la sange si ceau presa libera. Cum e din nou in Russia. Legi restrictive automat duc la tiranie, comunism si inapoiere a unei societati nu evolutie. In plus, daca cei care verifica procurorii au asemenea puteri sporite, atunci cine ii va mai verifica pe procurori? Pe cei care baga oameni in puscarie pentru 2000 de Euro? Nimeni.

  2. NU ar trebui sa existe prag pentru abuz in serviciu !!!!

  3. „Valoarea” borfasului roman ajuns in administratie sau politica a fost calculata la 250.000 lei. Cam asta e ideea.

  4. In opinia unora furtul, minciuna și înșelătoria sunt dovezi ale democrației și libertăților, incriminarea lor ar reprezenta comunism și revenire la practici sovietice. Puteți să vă imaginați unde se va ajunge cu o astfel de gândire ?