Noutati :

Deputatul Alfred Simonis e purtatorul de cuvant al ministrului Transporturilor, Razvan Cuc: Pana la finalul lunii septembrie se deschide Lotul 3 al Autostrazii Lugoj – Deva

5 septembrie, 2019 - 02:37 PM
Autor: Liliana Iedu      
Categorie: POLITIC
3

TIMISOARA. Deputatul social-democrat de Timis, Alfred Simonis s-a erijat in purtatorul de cuvant al ministrului Transporturilor, Razvan Cuc, si a anuntat ca pana la finalul acestei luni se va deschide circulatia rutiera pe autostrada – muzeu, adica pe Lotul 3 al Autostrazii Lugoj – Deva.

CITESTE SI: Bate vantul pe Autostrada Muzeu de pe Lugoj – Deva. Niciun muncitor al CNAIR pe Lotul 3. API: Contractul a fost reziliat de o gasca de incompetenti iresponsabili care doar mimeaza ca urmaresc interesul cetatenilor

Simonis a dezvaluit ca a discutat cu ministrul inaintea unei conferinte de presa la care a participat, la sediul PSD Timis, apoi s-a conversat cu acesta prin mesaje, in timpul aceleiasi intalniri cu ziaristii.

Am inchis cu domnul ministru Cuc, inainte de a intra in conferinta de presa, mi-a scris si mesaj in timpul conferintei, am intrebat daca pot sa anunt si mi-a spus ca da. Pana la finalul lunii septembrie deschide Lotul 3 al autostrazii. Nu am intrat in detalii, dau drumul circulatiei pe acel lot, e posibil ca in anumite zone sa mai lucreze sub trafic, adica pe o banda si sa se mai lucreze… Oricum, mai bine decat sa mergem pe drumul ala ocolitor„, a declarat Alfred Simonis, facand referire la cea mai tranzitata sosea din vestul Romaniei, DN 68A.

Va reamintim, CNAIR a reziliat contractul cu constructorul invocand probleme legate de executia lucrarii si a promis ca va aduce propriii muncitori sa rezolve multele deficiente constatate. Ministrul Transporturilor, Razvan Cuc anunta ca in „2-3 saptamani deschidem circulatia”, insa niciun picior de muncitor nu a fost vazut pe traseu, au atras atentia cei de la Asociatia Pro Infrastructura.

Membrii echipei de monitorizare a celor mai importante proiecte de infrastructura din Romania au sustinut ca „în cei 6 ani scurși de la semnarea contractului (august 2013), inginerul FIDIC (consultantul) angajat de CNAIR ca să supervizeze antreprenorul a identificat 60 de neconformități, dintre care 59 au fost stinse (reparate) de constructor – un număr normal pe un șantier de o asemenea anvergură, comparabil cu alte proiecte de autostrăzi.

Ironia sorții este că singura neconformitate încă nesoluționată este chiar în capătul dinspre Holdea, fix la granița cu lotul 2 Lugoj-Deva, acolo unde nu se va circula până la finalizarea celebrelor tuneluri „pentru urși” (aflate în prezent în licitație), adică probabil prin 2024.

Așadar, avem o AUTOSTRADĂ MUZEU de 21 km perfect funcțională din 12.08.2019, pregătită să preia traficul rutier, al cărei contract a fost reziliat de o gașcă de incompetenți iresponsabili care doar mimează că urmăresc interesul cetățenilor. Oare cât vor mai fi nevoiți românii și europenii să suporte bătaia de joc când ei au plătit o autostradă, nu un muzeu?!

10 km din Lotul 2 al Autostrazii Lugoj – Deva, inca in pom si pomul in aer

In plin scandal legat de rezilierea contractului cu constructorii spanioli pentru Lotul 3 al Autostrazii Lugoj-Deva, ramas nereceptionat, zilele trecute, in 28 august, s-a incheiat termenul de depunerea a ofertelor pentru cei nici 10 km ramasi in aer pe Autostrada Lugoj – Deva, aflati pe Lotul 2.

Cu putin inainte de implinirea termenului, licitatia a fost suspendata de catre CNAIR. Aceasta dupa ce firmele interesate au cerut foarte multe lamuriri pe marginea caietului de sarcini, carora trebuie sa li se raspunda. Iar pana la rezolvarea clarificarilor, licitatia ramane in aer.

Aceasta licitatie fusese lansata cu mult chin la inceputul lunii iulie.

Opiniatimisoarei.ro va anunta in premiera, acum 2 ani, ca cea mai scumpa bucata de autostrada din Romania se va face in Timis si reprezinta un segment din Lotul 2 al Autostrazii Lugoj – Deva, de nici 10 kilometri.

Specialistii in drumuri estimau pe atunci pentru opiniatimisoarei.ro ca aceasta va costa peste 240 de milioane de euro. Acum, tronsonul a fost, in sfarsit, scos la licitatie pentru 300 de milioane de euro.

Este vorba de bucata ramasa in aer intre Margina si Holdea, pe Lotul 2, scoasa din contractul initial dupa ce a fost revizuit Acordul de Mediu, iar constructorii s-au trezit ca mai au de facut noi tuneluri ‘pentru ursi’, lucru la care nu se angajasera cand au castigat licitatia.

In toamna lui 2017, ministrul Transporturilor Razvan Cuc anunta ca este iminenta lansarea licitatiei pentru acest fragment de autostrada. Insa n-a fost asa.

Abia in 3 iulie 2019, CNAIR a lansat licitatia in Sistemul Electronic de Achizitii Publice si cauta un constructor caruia sa ii incredinteze contractul „Proiectare si executie lucrari pentru obiectivul de investitii Autostrada Lugoj –Deva (A1), Lot 2: km 27+620 – km 56+220 – Sectiunea E si finalizare Sectiunea D in lungime de aproximativ 9,13 km, din care 2,13 km de tunel forat.

Conform conditiilor din Acordului de Mediu a fost prevazuta realizarea a doua tuneluri, ce vor fi formate din doua galerii unidirectionale prevazute pe fiecare cale de circulatie cu platforma de 11,25 m, din care parte carosabila 2×3,75 m, banda de incadrare de 0,25 m, banda de urgent de 2,50 m si acostamente de 2×0,50m, la care se mai adaugă trotuare laterale 2×0,75 m.

De asemenea, tunelurile trebuie prevazute cu galerii de evacuare in caz de urgente, nise de serviciu pentru amplasarea echipamentelor de securitate, instalatii electrice, de ventilare, de stingerea incendiilor si echipament ITS.

Valoarea estimata a lucrarii era de 1.560.501.398 lei, adica peste 300 de milioane de euro fara TVA.

Firmele interesate isi puteau depune ofertele pana in 28 august, la orele 15.00.

Doar ca aceasta tocmai a fost suspendata, dupa cum s-a notificat de catre CNAIR in Sistemul Electronic de Achizitii Publice.

Lucrarile la Lotul 4 al Autostrazii Lugoj – Deva, care are o lungime de 22 km, au pornit in urma cu 5 ani. Cea mai cunoscuta piedica in calea lucrarilor, despre care s-a vorbit ani la randul, au reprezentat-o cei cativa lilieci protejati din grota de la Soimus, care in 2017 au fost mutati in Pestera Romanesti din Timis. Acestora insa li s-au adaugat si alte probleme spinoase, cum ar fi relocarea mai multor stalpi de inalta tensiune apartinand Transelectrica si E-Distributie. In ciuda unor neconformitati, a fost dat in circulatie in 14 august.

Lucrarile la Lotul 3 al Autostrazii Lugoj – Deva, cu o lungime de 21 km, au pornit acum 6 ani. Acest tronson nu a fost receptionat, conform graficului. In ciuda refuzului constructorului, au fost receptionati cu forta 800 de metri pentru a se asigura descarcarea de pe Lotul 4.

Ministrul Transporturilor Razvan Cuc a declansat un amplu scandal care a culminat in 28 august cu rezilierea contractului pentru Lotul 3.

CITESTE SI: Vom avea 21 de kilometri de autostrada-muzeu. CNAIR a rupt contractul cu constructorul Lotului 3 de pe Autostrada Lugoj – Deva. Ce urmeaza 

Ministrul Cuc a amenintat cu ruperea contractului inca de acum trei saptamani cand a refuzat receptia acestui tronson de autostrada in momentul inaugurarii Lotului 4, acuzand neconformitati, pentru remedierea carora a acordat un termen de 10 zile. In 14 august, fara aprobarea constructorului, reprezentantii CNAIR au decis sa receptioneze cei 800 de metri pentru a asigura descarcarea celuilalt segment, dat in trafic.

In ultimele zile Razvan Cuc a sustinut ca spaniolii au de ales intre rezilierea contractului si extinderea garantiei.

 

Constructorii au spus in repetate randuri ca deficientele puteau fi remediate chiar in conditiile in care circulau masini pe segmentul de autostrada, intrucat traficul e in siguranta, insa comisia de receptie n-a vrut sa auda de asa ceva. Mai mult, reprezentantii asocierii de firme care a facut tronsonul au sustinut ca mai au de primit 21 de milioane de euro de la CNAIR pentru lucrare, iar banii ar trebui platiti odata ce se face receptia.

De altfel, constructorii ameninta ca se vor adresa Comisiei Europene.

CITESTE SI: ‘Am fost santajati de CNAIR si ni s-au trimis scrisori de intimidare. Ne vom adresa organismelor europene competente’. Reactia constructorului de pe Lotul 3 al Autotrazii Lugoj-Deva, dupa ce ministrul Razvan Cuc a rupt contractul

In plus, deficiente au fost descoperite si pe Lotul 4 al Autostrazii Lugoj – Deva care a fost deschis traficului inca de saptamana trecuta, iar acestea urmeaza sa fie remediate in 90 de zile.

 Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 3comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Drogatul si distribuitorul de droguri Simonis a ajuns purtatorul de cuvant al unui purtator de creier in minus? Ha ha.. vai s-amar de tara asta cu asa politicieni..

  2. Si daca nu se deschide ce se intampla ?

  3. Mai stie cineva semnificatia cuvantului „simoniac”? Ce ciudat, ca forma si continutul sa se suprapuna atat de armonios.