Deponeul ecologic de la Ghizela se extinde cu o noua celula. Cand va incepe RETIM depozitarea in noul sector. Foto

TIMIS. Deponeul de gunoi de la Ghizela are un nou sector pregatit pentru a primi deseurile colectate din judetul Timis.

CITESTE SI: Creste vazand cu ochii si a fost extinsa. La cati metri inaltime a ajuns gunoiul in deponeul de la Ghizela, in Timis 

Peste jumatate de milion de metri cubi de gunoaie vor putea fi depozitate de catre RETIM in noua sectiune a gropii moderne de la Ghizela in viitorul apropiat. Acesta este a doua jumatate a proiectului de extindere a deponeului, dupa ce prima parte a acestei noi portiuni a fost inaugurata la inceputul anului 2018, si deja se depoziteaza in ea.

Suntem la receptia lucrarilor privind constructia celulei 2 in cadrul Sistemului Integrat de management al deseurilor in deponeul ecologic de la Ghizela. Este de fapt o continuare a proiectului care a demarat in 2009. Tinand cont ca celula 1 a ajuns la finalitate, la maturitate privind capacitatea de depozitare, a urmat acest pas, celula cu cele doua subcelule… Felicit constructorul pentru realizarea si in termen si in bune conditii a acestei investitii, o investitie care este in valoare de aproximativ 13.300.000 de lei, si care este suportata in totalitate din fondul de dezvoltare realizat la nivelul Consiliului Judetean din cadrul sistemului integrat. Practic, in urma redeventelor pe care le primim privind contractul de gestionare acestui deponeu, se constituie un fond special, iar din acesta se dezvolta mai departe sistemul. Eu cred ca, dupa acest pas, putem discuta despre un sistem integrat de management al deseurilor pe raza judetului Timis, bine pus la punct, cu posibilitati de imbunatatire. Acum, avem pe cele cinci zone trei operatori de colectare selectiva a deseurilor, care au anumite obligatii in urma semnarii contractului cu ADID-ul, iar obligatia numarul 1 este aceea de constientizare a populatiei in ceea ce priveste colectarea selectiva. Aici cred ca trebuie sa punem cu totii umarul, sa mergem pe acest plan, astfel incat rata si gradul de colectare selectiva a deseurilor sa creasca. Asa putem discuta de un mediu mai curat, de un judet Timis mult mai disciplinat„, a declarat presedintele Consiliului Judetean Timis, Calin Dobra.

CITESTE SI: De la groapa de gunoi ca o saorma cu de toate la ‘cel mai trasnet deponeu’ din Romania. Cate deseuri ajung acolo din cele 600 de tone de gunoi adunate intr-o zi in Timisoara

Celula 2.2 a fost realizata la aceeasi capacitate ca si cea inaugurata in luna ianuarie. Spre deosebire de prima subcelula, la aceasta ultima membrana biologica a fost acoperita cu pietris pentru a fi protejata de razele ultraviolete pana cand se va incepe depunerea efectiva a deseurilor si aici.

Dupa cum se poate observa pe celula 2.1, deja a inceput din luna februarie, dupa receptia de la finalizarea lucrarilor, a inceput depozitarea deseurilor. Pentru celula 2.2 se va incepe peste aproximativ 4 ani si jumatate. Capacitatea este de 1,2 milioane de metri cubi pentru aceasta investitie cu o durata de 9 ani, pentru ambele celule„, a declarat Dan Ungureanu, reprezentantul firmei PORR, cea care se ocupat de amenajarea celulei 2 a deponeului ecologic de la Ghizela.

RETIM va incepe depozitarea in noua celula peste 4 ani si jumatate conform calculelor initiale, insa operatorul care se ocupa de colectarea deseurilor de la Timisoara spera sa poata prelungi viata acestui segment de deponeu, daca oamenii vor intelege cat de importanta este colectarea selectiva a gunoaielor.

Calculele initiale au fost facute pentru 4 ani si jumatate, dar ceea ce ne sta la indemana tuturor si, cand spun asta, nu ma refer doar la RETIM, la Consiliul Judetean, la alti opperatori, ci in special la cetateni si la business-uri, e sa facem o colectare selectiva astfel incat sa prelungim cu cel putin o treime durata de viata acestei celule. Oamenii trebuie sa stie ca tot ce inseamna ambalaj, hartie, carton, plastic, metal, trebuie sa puna in pubela galbena sau in sacul galben, e foarte simplu. Golite de continut si puse deoparte, RETIM sau alti operatori le colecteaza separat, si asta este tot. Daca le punem amestecat in pubela neagra, nu se mai poate face separarea lor sau recuperarea. Separarea, de fapt, se mai poate face, dar nu si recuperarea. Gradul de contaminare a deseurilor reziduale cu cele reciclabile este inca mult prea mare„, a declarat Dan Pascu, directorul general de marketing al RETIM Ecologic Service.

Celula 1 de la Ghizela urmeaza sa fie inchisa

RETIM, care este si administrator al deponeului de la Ghizela, a demarat deja planurile de inchidere a primei celule, ajunsa deja la saturatie.

Suntem in curs de a finaliza contractul cu un proiectant, care va face proiectul de inchidere, si, in functie de ce prevede proiectul de inchidere, vom vedea daca se recomanda lasarea ei pentru niste tasari intermediare. Sunt mai multe etape. Putem spune ca intre 1 si 3 ani, dar demersurile sunt deja facute. Imediat ce am pus in functie subcelula 2.1, am inceput demersurile pentru inchiderea celulei 1„, a precizat Dan Pascu, directorul general de marketing al RETIM.

La deponeul de la Ghizela sunt prevazute pentru a fi construite alte trei celule, aseamanatoare celor care sunt deja existente. Tot aici urmeaza sa fie finalizata si o alta investitie, de 200.000 de euro, la statia de levigat, care are ca obiectiv eliminarea mirosului din zona deponeului.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Domnule director, investitie pt eliminarea mirosului, pardon,pentru eliminarea PUTORII, nu cred ca va fi eliminata in totalitate si stiti de ce? Din cauza cetatenilor care nu selecteaza gunoiul asa cum trebuie ,si din cauza celor care ridica gunoiul , pentru ca nu refuza nimic