Defilare prin centru orasului, salve de tun si retragere cu torte, pregatite de Asociatia Eugeniu de Savoya, de 3 august, la Timisoara

TIMISOARA. Cum Primaria nu a anuntat nimic special deocamdata pentru Ziua Timisoarei, a facut-o Asociatia Eugeniu de Savoya, cea care ne-a obisnuit de-a lungul anilor cu momente impresionante de reconstituire istorica.

CITESTE SI: A inceput sarbatoarea. Patru zile cu spectacole, expozitii, lansari de carte, dar si tururi virtuale, de Ziua Judetului Timis 

Un astfel de eveniment va fi prezentat timisorenilor si in acest an de 3 august.

 

Acum vom reconstitui momentul istoric, oferind timisorenilor posibilitatea de a admira soldati, subofiteri, ofiteri, generali si surori medicale echipati asa cum erau in Primul Razboi Mondial si asa cum au fost cand au intrat in Timisoara. In fapt, dorim aducem un omagiu tuturor militarilor romani care au luptat pentru tara, inclusiv surorilor medicale, cu trimitere simbolica la Regina Maria„, au transmis reprezentantii Asociatiei pe pagina de Facebook.

Nu este insa singurul eveniment pregatit de membrii Asociatiei.

Vom depune coroane de flori la bustul colonelului Virgil Economu si la Monumentul Eroilor Romani din Parcul Central, apoi vom trece in formatie prin Pietele Victoriei, Libertatii si Unirii. Avem acum si un tun (replica) din cele folosite in lupte in Primul Razboi Mondial, cu care intentionam sa tragem o salva in Piata Unirii„, transmite Asociatia Eugeniu de Savoya.

Programul pregatit incepe in data de 1 august, de la orele 19.30 si se va incheia la ora 22.45, odata cu retragerea cu torte.

De asmenea, Asociatia Eugeniu de Savoya a facut deja demersurile necesare schimbarii denumirii in Reconstituiri Istorice Timisoara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Frumoasă inițiativă și acțiune. Felicitări Asociației Eugeniu de Savoya.

    • @Cos_tin cam ciudat sa serbeze asociatia Eugeniu de Savoya momentul 3 august 1919 cind ei ar trebui sa promoveze ceea ce a fost si facut Eugeniu de Savoya in 1716! astept sa vad daca vor organiza ceva in 13 octombrie, cind in 1716 comandantul turc al cetatii Timisoara, Ahmed Aga s-a predat armatei cuceritoare conduse de Printul Eugeniu de Savoya….

  2. Parlamentul francez a validat pașaportul sanitar. Vaccinarea, obligatorie pentru toți angajații din domeniul medical, iar intrarea în restaurante va fi condiționată de permis. Amenzi uriașe și pedepse cu închisoarea pentru cine nu respectă noile prevederi

    • da ce credeati ca se opresc la masca? aia a fost de test. au vazut ca oile is mai proaste decat credeau si au trecut la pasu urmator. in anglia si israel testeaza bratari de urmarire. le au denumit freedom bracet sa nu se prinda retardatii despre ce e vorba

  3. Ziua de 3 August e o zi trista pt Timisoara si Banatul meu drag .E ziua in care trupele de la Bucuresti aduceau cu ele noua administratie si impreuna cu ea , dezastrul : mita , ciubucul , marlania , spaga , nepotismul sau promovarea pe baza cumetriei .
    Incet dar sigur dispar mestesugarii nemti si unguri sau afacerile evreilor .
    Etnicii germani incep sa paraseasca Banatul , locul lor fiind luat de olteni sau moldoveni , care primesc moka casele nemtilor .
    Evreii pleaca si ei dupa infiintarea statului israel .

    Astazi migratia continua cu oltenii din GJ si MH .

    Initiativa Asociatiei Engeniu de Savoya e cel putin ciunata . Cred ca printul , se rasuceste in mormant …

    • Un sincer Bravo Asociatiei Eugeniu de Savoya.
      Relativ la comentariile sceleratului de mai sus, va rog sincer sa nu bagati de seama aceste iesiri care sunt doar apanajul lipsei de educatie a unei parti a populatiei, specifica oricarei natiuni. Oricum individul nu apartine in mod cert natiunii romane.
      Banatul meu si ceea ce s-a intamplat in Banat premergator primului razboi mondial a fost cauza fireasca a alipirii Banatului la Romania. Strabunicii mei au trecut muntii si s-au alaturat Armatei Romane pentru acest ideal, la fel cum marea masa a romanilor banateni si-au dorit acest lucru. Sceleratul de mai sus fie nu este roman fie sufera de o lipsa de educatie elementara.

      • Mihai, iti mutumesc. Citind comentariul tau mi-a saltat inima de bucurie. De bucuria ca am parasit Romanie ca sa scap de oameni ca tine!

        • Si eu iti multumesc ca ai plecat. Iti doresc sanatate si liniste.

          • Acum am inervat rau .
            Scelerat se spune la mama tau , ca eu nu am facut pe tine tzigan .

          • Cu placere. Vad ca tu o dai pe aici cu educatia elemantara si cu romanismu. Pai da bai, daca tu ai educatie elemantara probabil cunosti cartea lui Iorga: Neamul Romenesc in Ardeal si Tara Ungureasca. Tara Ungureasca fiind Banatul. Cunosti, asa-i, ca doar esti om de cultura care foloseste si frantuzisme. Atunci sint sigur ca ai citit si ce spunea Iorga in 1906 despre Timisoara si mai ales despre situatia taranului Roman din Banat. O zice Iorga, nu eu, ca pe la 1906 era destul de cool in Banat. Asa ca , Mihaita nene, mai sparge tu niste seminte, da-te cu tigla in piept ce esti mare Roman, mai ia o gura de bere din sticla de PET, mai trage o flegma pe jos, ca acum esti stapin in Banat si iti poti permite si mai lasa-ma bai baiatule cu abertii de aste aurist. Pa si puszi.

    • Nikolaus von Bocsig…prea sunteti inversunat….sa vede ca suneti roman ‘neaos’ …:)…cand cineva va spune ceea ce nu doriti sa auziti, deveniti foarte agresivi verbal (…numai, evident).
      Noua, banatenilor, chiar nu ne este rusine ca am facut parte din unul dintre cele mai mari imperii pe care le-a dat omenirea: Austro-Ungaria!

      PS: un pic de Cioran nu strica…..insa sa nu va speriati de ceea ce spune:
      https://www.youtube.com/watch?v=SVnYSVn4Ww8

      • Domnu Johan, acuma pe bune. Familia mea a venit in secolul 18 in Banat. Din alte parti ale continentului, parti in care m-am intors de peste 30 de ani. Si Dumneavoastra ma faceti roman neaos… Na herzlichen Dank.

    • Desigur, pentru unii ziua de 3 august 1919 este o zi tristă. Chiar DUBLU tristă! Fiindcă în seara acelei zile, primele trupe române, în frunte cu generalul Rusescu, au intrat în Budapesta, capitala Ungariei invinse în războiul ungaro-român, pe care au ocupat-o, ca și restul Ungariei până la Gyor inclusiv. În aceeași zi, alte unități românești au adus administrația românească în Timișoara! Dar, pentru românii care au DORIT DESFACEREA COMPLETĂ DE IMPERIUL MULTINAȚIONAL UNGARIA, ziua de 3 august 1919 a însemnat LIBERTATEA și sfârșitul ocupațiilor străine! Și a însemnat în același timp LIBERTATE și pentru minoritarii germani și evrei, ale căror afaceri au continuat și după instaurarea administrației românești. Cum au continuat și afacerile etnicilor unguri. Cei întristați la 3 august au fost însă UNGARIȘTII, susținătorii imperiului multinațional ungar, dezmembrat în 1918. Care sunt trisți și în ziua de azi, mai ales după ce tratatul de la Trianon a stabilit frontierele ETNICE ale Ungariei, frontiere recunoscute și de Tratatul de la Paris din 10 februarie 1947. Adică frontierele ACTUALE. Care îi întristează până la depresie profundă pe ungariști.

  4. Ai ghicit , nu sunt roman sunt maghiar .
    Iar de lipsa de educatie nu poate fi vorba .

    La cateva luni bune dupa Unirea de la 1918 , marele om politic transilvanean Alexandru Vaida Voievod , fost deputat in Parlamentul de la Budapesta , il intreba pe un alt mare politician Iuliu Maniu (cred ca nu are rost sa spun cine a fost ):
    ” Iuliule , oare facut-am noi bine , ce am facut ?”

    Stiu ca adevarul doare .

    • Era evident ca esti maghiar… Scoti lucrurile din context si prezinti lucrurile tipic pentru un extremist maghiar. Scoti o declaratie din context si ii dai valoare de adevar istoric. Iti recomand sa citesti scrierile politice ale lui Jokai Mor de la finalul secolului 19 si o sa intelegi mai multe despre cum „draga” administratie maghiara trata pe romanii din Ardeal si Banat. Asa ca lasati-o mai moale cu iredentismul asta ieftin si mai bine concentrati-va pe lucruri mai importante. Banatul, la fel ca Transilvania a fost, este si va fi pamant romanesc. Sanatate si fericire iti doresc, desi este evident ca fericit nu esti…

      • Sunt fericit , de ce nu as fi ?
        E destul sa trec de Orsova in vechiul Regat . asa pe la Severin si Strehaia , sa-mi dau seama cat de fericit trebuie sa fiu .

      • De dragul adevarului istoric , trebuie sa stii ca administratia era condusa de la Viena , de imparat .Si noi maghiarii eram ca si romanii cetateni de rangul doi , daca pot sa ma exprim asa . La fel si sarbii sau bosniacii .

        Cu toate astea imperiul nu a lasat in urma Timisoara , realizand cateva premiere aici la marginea imperiului .
        Iluminatul public , cu gaz apoi electric , canalizarea raului Bega , tranvaiul cu cai , etc , nu insist , le stim toti .

        • De fapt, în Kakania (Austro-Ungaria) între 1867 și 1918 erau DOUĂ ADMINISTRAȚII: una la Viena și alta la ceea ce numim din 1873 Budapesta! Erau două capitale, două guverne, două parlamente. Capul statului era împăratul (de la Viena) care era și rege al Ungariei. Adică era o uniune personală (în persoana împăratului) dar existau și 3 MINISTERE COMUNE ale celor două guverne: finanțe, externe și război, evident, cu sediul la Viena.

      • Daca Bucurestiul ar trata Banatul macar asa cum l-a tratat Viena , azi aveam stadion modern , spital regional , sala polivalenta , centura , poate si o autostrada pana la Moravita .
        Nu cred ca ma poate contrazice cineva …

        • Dacă Bucureștiul ar fi tratat Banatul precum l-a tratat Viena la începutul ocupației (ca domeniu EXCLUSIV al împăratului) nu cred că bănățenii ar fi fost cei mai mulțumiți! Mai ales LOCALNICII STRĂMUTAȚI pentru a face loc așezărilor de coloniști germani! Cât despre anumite înfăptuiri pozitive din timpul ocupației străine, ele au folosit în special inițiatorilor. Spre comparație, progresul adus de britanici în India. Uriaș. Și totuși, India și-a dorit LIBERTATEA! Pe care și-a dorit-o și Banatul. Care nu era posibilă fără DESPĂRȚIREA de imperiul multinațional ungar! Așa cum, pentru cei care au uitat, Ungaria însăși A DECIS SEPARAREA DE AUSTRIA, iar nu menținerea compromisului dualist din 1867! Despre națiunile croată ori slovacă, ce să mai detaliez, că doar s-au desprins și ele de imperiul multinațional ungar încă din toamna lui 1918?! Așa încât, despre ce vorbim? Despre superioritatea ocupației? Despre ”civilizatorii” străini? Despre republica Banat a lui Otto Roth, care avea capitalafix în Banat, adică la …. Budapesta? Despre regretele unor lideri nemulțumiți din diverse motive, dar care NU AU REGRETAT NICIODATĂ DESPRINDEREA DE IMPERIUL UNGAR! Au regretat altceva, dar nu despărțirea de imperiul multinațional ungar oprimator!

  5. …cu toate parerea de rau dar imi este imposibil sa continui conversatia cu cineva care are un vocabular de doar cateva sute de cuvinte si are pretentii de om educat. Parerile istorice nu se formeaza dupa cate o fraza si un context ci dupa studiul a zeci poate chiar sute de scrieri despre o anumita epoca. Nu stiu ce vrei sa evidentiezi prin recursul la lucrarea lui Iorga fiindca nu este nimic in acea lucrare care sa iti argumenteze peroratiile. Probabil ca ai interpretat total eronat vreo anumita fraza…fara sa intelegi contextul. Imi cer scuze insa cred ca intelegi ca imi este imposibil sa umplu un gol pe care din pacate scoala l-a lasat in educatia ta. Se mai pune si problema capacitatii de intelegere, pe care dupa acelasi vocabular la care am facut recurs mai devreme, este evident redusa. Asa ca iti mai urez o data liniste si sanatate.

  6. Din pacate, mai baieti cam aveti dreptate. Sunteti voi asa, un pic iredentisti, dar da: Bucurestiul nu-i Viena. Din pacate, ati cam tras paiul scurt: Bucurestiul nu se poate administra nici macar pe el (hoarde de sobolani care rod cabluri, Centru Vechi ce sta sa se prabuseasca, epidemie de West Nile, miticism si prostie din plin)
    Asa ca faceti cumva si incercati prin forte proprii sa va mentineti. Nu mai asteptati de la Bucuresti nimic. De fapt, asteptati bucuresteni get-beget care vor fugi de acolo, ca nu se mai poate.

    • Da , ar fi o solutie , dar asta ar insemna ca taxele si impozitele sa nu ma mearga la bugetul de stat , ci sa alimenteze bugetul local .
      Treaba ar merge , dar atunci oamenii ar dori mai mult , ca de exemplu si autonomie teritoriala . nu ca ar fi ceva rau .Dar atunci ar dori asta si Clujul sa zicem sau Brasovul .
      Lucrurile ar lua o intorsatura periculoasa pt Romania .
      Bucurestiul e capitara politica a Romaniei si de felul in care trateaza anumite regiuni depinde viitorul unit al Romaniei .

      • Dacă nimic din taxele și impozitele locale nu mai merge la bugetul de stat, atunci rezultatul e previzibil: NU MAI AVEM STAT! Oare din ce bani vă închipuiți că se întreține ”statul”? Iar dacă nu vă pasă, atunci e simplu: nu mai dați nimic și plătiți tot din taxele locale. Dacă nu puteți face drumuri, autostrăzi (pe bucăți), spitale, școli, poliție, instanțe și diferite alte ”chestii”, ghinion! Iar dacă vă merge rău, nu uitați lecția lui dux Gelou, quidam Blachus, care, la sosirea ungurilor, avea o ”oaste” slabă, înarmată doar cu arcuri și săgeți. Cu care a ”rezistat” până la PRIMA ciocnire cu ungurii. Și și-a pierdut ducatul. Și viața. Ghinion.

  7. De acord, poate deveni oarecum segregationista treaba, daar Bucurestiului nu ii mai pasa de nimic, iar adevarul e astupat cu minciuni si manipulari la greu ca sa fie evitate miscari de strada. Din nefericire, noi ne consideram buricul pamantului, vesnic pe subventie si pomanagii inraiti, uitandu-ne la restul tarii ca fiind „provintia” sau „taranoii”. Asa ca de aia e nevoie sa va zbateti bine de tot, sa va faceti PR agresiv cum face Clujul (care e un balon de sapun – daca pleaca developerii si start-upurile alea fancy, s-a dus totul in cap – si totusi vedeti cat de ridicat in slavi e)
    Timisoara are potential enorm, pentru ca a fost sub influenta germana, nu maghiara si se simte asta cand vii acolo.

    • Total de acord , cu tot ce ai spus .

      Cu precizarea ca , pana la urma vina o poarta clasa politica locala , care nu pune presiune pe politicul de la Bucuresti .
      Si poate chiar noi societatea , pt ca nu punem deloc presiune pe politicienii locali .