TIMIȘOARA. Orice pereche de pantofi pe care o creează este unicat pe planetă, și-a câștigat faima internațională când a devenit vicecampion la Campionatul de Construcție a Pantofului, iar acum se pregătește să reprezinte România la cea mai importantă expoziție din Japonia.
Victor Vulpe este artistul din Timișoara care a ridicat încălțămintea la nivel de artă, iar cei care își doresc pantofi cum nu s-au mai făcut apelează la serviciile lui.
‘În fiecare pantofar stă ascuns un sculptor‘. Acesta este motto-ul după care se ghidează creatorul de pantofi unicat din Timișoara care și-a câștigat și supranumele de “Brâncuși al pantofilor”.
În Japonia, Victor Vulpe va expune mai mulți pantofi, printre care și cei cu care a câștigat premii internaționale, locul 4 în 2019 și titlul de vicecampion în 2023 la Campionatul Mondial de Design și Producție de Pantofi.
În urmă cu doi ani, la Londra, Victor Vulpe nu doar că și-a adjudecat medalia de argint, dar a și a doborât recordul mondial pentru densitatea cusăturii ce prinde talpa. Atunci, a fost a doua participare a României la competiția care poate fi asemuită Jocurilor Olimpice, atunci când vorbim de importanta în lumea designului de lux în materie de încălțăminte.
La Expoziția Mondială de la Osaka, creatorul timișorean nu doar că va arata publicului adevărate opere de artă, ci le va și explica vizitatorilor ce înseamnă realizarea de încălțăminte de cea mai înalta calitate la comandă.
„Se pornește de la un calapod, pe care se formează fețele. O serie de linii sunt desenate direct pe calapod. Pe urmă se fac tiparele. După tipare se taie pielea și se coase. După care vine tras pe calapod și, în cel mai fericit caz, obții ceva de genul asta. Dar după foarte multă muncă, pentru că nu o nimerești din prima. Trebuie făcute niște probe intermediare„, explică Victor Vulpe, vicecampion mondial.
Creatorul a terminat facultatea de Arte Plastice și Design din Timișoara. Este considerat de mult timp unul dintre cei mai buni și originali artiști pantofari din România despre care specialiștii spun că este un maestru al transformării încălțămintei în artă. Fiecare pantof realizat este unic.
„Pantoful perfect are 7 greșeli. Sunt admise greșeli chiar și atunci când e vorba de pantoful perfect. Dar pe astea le știe doar pantofarul, pentru că majoritatea sunt ascunse. Nu sunt vizibile, sunt probabil între straturi. Eu mi-am dat seama că nici nu are rost să fii prea exigent cu ține pentru că oricum nu ar ieși perfect„, mai spune cu umor artistul.
250 de operații necesită realizarea unui singur pantof. Iar Victor Vulpe le face singur, în atelierul său de lângă Timișoara. Artistul pantofar spune că pentru a face o încălțăminte care să se apropie de perfecțiune are nevoie de 6 luni, de la prima discuție cu cel care vrea un pantof unic și până la finalizarea proiectului.
„Pantofii sunt expuși într-o vitrină. Au ca și o pagină de text, citești pantoful de la stânga la dreapta. Iar cel mai important element al unui pantof este bombeul. Pe care trebuie să îl vezi primul. Și noi suntem obișnuiți să citim de la stânga la dreapta. Dacă ar fi invers, am fi tentați să ne uităm în primul rând în spate„, adaugă Victor Vulpe.
România se numără printre țările în care nu există o artă a pantofului, o cultură a încălțămintei. Deocamdată, totul este la nivel de meșteșug.
„În România începe să se dezvolte.Dar merge foarte greu. În țările vestice, această cultură a pantofului făcut pe măsură sau Be-spoke (discuție detaliată despre confecționarea lui, n.r.) are deja sute de ani și, atunci când merg la Londra, la campionat, stau de vorba cu clienți care au văzut asta la bunicii lor, au văzut și cu cine lucrau și cum se fac pantofii de genul asta și pot să prețuiască. Adică, pentru noi este absurd ceea ce fac eu„, mai spune artistul timișorean.
VIDEO: George Stefanita
Expo Osaka 2025 și-a deschis porțile pe 13 aprilie și se va închide în 13 octombrie. Aproape 160 de țări participa cu pavilioane la acest eveniment mondial la care sunt așteptați peste 20 de milioane de vizitatori. Standul României la expoziția din Japonia reprezeinta o călătorie prin natură care inspiră viitorul și include elemente de artă, meșteșuguri, gastronomie și sunt prezentate resursele naturale din țară noastră.
Pareri
Ai dracu români ăștia ce îi atrag culturile asiatice în special Japonia. Ăia au împărat pe când la noi e dictatură comunistă. Fain la ei? De ce nu merge Vulpe în Texas sa învețe acolo cultura pistolarilor. Mm voaste de căcănari infecți!
Cu neuronul tău stingher, atât ai putut elucubra..
Frustrările!
Bai lingau lu CG si Semeon, ti se zbate ultimul neuron de invidie… tu nici orasul in care locuiesti nu stii sa il arati pe harta, dar mai Japonia …sugaciule !
Felictări Victor Vulpe!
Ne mândrim cu tine!