De-a v-ati ascunselea printre morminte! Intr-un cartier din Timisoara se va amenaja un loc de joaca pentru copii peste cimitir!

„Baba Oarba“, „Omul Negru“, „Lapte gros“, „Ratele si vanatorii“, „Tara tara vrem ostasi“ sau „Hotii si vardistii“. Acestea sunt doar cateva dintre jocurile copilariei pe care cei mai mici dintre timisorenii din cartierul Plopi le vor juca… in cimitir. Locuitorii din zona vor cu orice pret sa ridice un parc de joaca pe locul fostului cimitir, unde inca mai sunt ramasite umane.

Este vorba despre cimitirul de la capatul strazii Martir Cornel Popescu. Ar mai fi de mutat cinci morminte, isi incepe Ion Olaru, presedintele Consiliului Consultativ de Cartier Plopi, povestirea. Cimitirul nou, construit in 2001, este la doar cativa pasi de cel vechi. „Mai sunt oase acolo, dar o sa astupam tot. Mai bine sa se joace copiii pe morminte decat sa se faca un bloc sau alta constructie“, spune Olaru.

Totul a inceput de la un timisorean care locuieste foarte aproape de cimitir. Barbatul spune ca terenul este oricum nefolosit si ca foarte multi copii din zona nu au unde sa se joace. Si o femeie, care ingrijeste doi micuti, de numai cativa anisori spune la fel.
„Eu am grija de doi copii, un baietel de un an si sase luni si o fetita de trei ani. Ar fi bun un parc, nu i-as mai duce pana la cel de langa scoala. Mergem trei kilometri pe jos. E plin de copii aici pe strada. Sa se duca in parc sa se joace, sa nu mai stea pe la colturi de strada si sa deranjeze vecinii. Oricum, cimitirul ala e foarte vechi, eu nu am fost nascuta cand s-a facut acolo“, povesteste Elena Raven.

Si omul care trage clopotele in biserica din Plopi crede ca ideea de a amenaja un parc peste morminte este foarte buna. Vasile Burlacu ne-a marturisit ca in cimitir nu a mai fost ingropat nimeni inca de acum 30 de ani. In plus, acolo isi faceau somnul de veci numai greco-catolici, majoritatea nemti. „A venit cineva din Germania acum cativa ani sa ne dea bani sa-l punem in functiune. Ne-au spus sa il imprejmuim cu stalpi, am facut asta, dar nu a mai venit nimeni cu banii. Ca sa mutam mormintele ne trebuie foarte multe aprobari. Mai sunt oameni care nu sunt in tara si au rude ingropate aici“, spune Vasile Burlacu.

Potrivit presedintelui Consiliului de cartier, cimitirul vechi se transforma in balta atunci cand ploua. „Tot timpul se aduna apa aici. Am facut un mic sant, dar degeaba. Noi am vorbit cu parintele sa facem parc de joaca pentru copiii din zona, dansul este de acord. Cred ca o sa il facem la anul, pentru ca abia anul asta putem cere bani de la primarie. Dar trebuie sa vedem cat dureaza mutarea. Oricum, aici trebuie pus mult pamant, ca se aduna multa apa“, povesteste Ion Olaru.

Terenul pe care este cimitirul vechi apartine primariei, asa ca, pana la urma, municipalitatea trebuie sa dea acordul, dar si banii pentru transformarea acestuia intr-un loc de joaca. „Daca ei vor depune proiectul, mai intai se discuta, se face dezbatere publica si abia apoi intra in buget. Nu stim de pe acum toate detaliile. Sa vina sa depuna“, a declarat Flavius Boncea, purtator de cuvant Primaria Timisoara.

Timisorenii din zona spun insa ca schimbarea ar fi una de bun augur, mai ales ca singurul loc de joaca amenajat acolo este langa scoala, aflata chiar in centrul cartierului. Cei care nu stau in centru trebuie sa mearga kilometri intregi pe jos pana la parculetul amenajat langa scoala.
Potrivit directorului adjunct al Directiei de Sanatate Publica Timis, legea spune ca destinatia cimitirului poate fi schimbata abia dupa 30 de ani, ceea ce inseamna ca ar fi o sansa pentru ca cimitirul sa fie transformat in loc de joaca.

„Ei pot sa schimbe destinatia dupa 30 de ani de la ultima inhumare si dupa stramutarea tuturor osemintelor. Exista riscuri, pentru ca trebuie sa sapi ca sa amenajezi un parc si in timpul lucrarilor se pot descoperi oseminte care nu au fost ingropate cum trebuie. Dar in 30 de ani este o descompunere completa. Se mai pot gasi doar cranii si oase“, a explicat Viorica Dumitru.

Daca planurile locuitorilor din Plopi merg pe un fagas normal, peste doi ani de zile, copiii din cartier se vor juca de-a v-ati ascunselea pe fostele morminte.

FOTO: Dariana Dragos

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Etichete