Dam 250.000 de lei pe ‘o zi fara masini’ la Timisoara. Singurul eveniment cultural nou initiat de Administratia Fritz, printre cele mai scumpe, e tinut la secret, pentru ca nu e gata

TIMISOARA. In trei saptamani e programat sa se desfasoare unul dintre cele mai scumpe evenimente cuprinse de Administratia Fritz pe Agenda Culturala a Timisoarei 2021, insa primaria tine la secret programul din 24 iulie, pentru care va cheltui cu mult mai mult decat pentru unele deja traditionale – 250.000 lei, adica aproximativ 50.000 de euro.

CITESTE SI: Certificatul verde european sau pasaportul COVID poate fi descarcat, de azi. Pana cand putem circula fara el si ce valabilitate are. Numarul de telefon unde poti sesiza probleme

Strazi deschise – o zi fara masini” este singura activitate noua ce a fost prinsa in finantarea din cadrul Agendei Culturale a municipalitatii, insa reprezentantii primariei refuza sa spuna pe ce vor fi cheltuiti banii, in conditiile in care suma alocata este mai mare decat cea pentru targurile de Pasti si de Craciun, Revelion, Ruga Timisoarei, manifestarile de Revolutiei,  Festivalul Inimilor sau Bega Bulevard. Practic, evenimentul dedicat zilei fara masini este mai scump decat alte 10 manifestari, din cele 14 finantate.

Pe ce se vor cheltui, concret, banii? Nimeni nu stie, nici macar reprezentantii primariei, care sustin ca… inca se lucreaza la acest proiect.

„Se lucreaza inca la program. O sa primiti toate detaliile in momentul in care programul va fi gata. Toate o sa le aflati de la directoarea Casei de Cultura. Saptamna viitoare, probabil marti, se va tine o conferinta”, a spus pentru opiniatimisoarei.ro Bogdan Marta, consilierul pe comunicare al primarului Dominic Fritz. Aceasta desi peste 3 saptamani timisorenii vor fi asteptati la eveniment.

Pe de alta parte, Festivalul Inimilor, care se va desfasura intre 9 si 11 iulie, a fost finantat cu 150.000 lei,  Bega Bulevard, care va avea loc intre 17 si 19 septembrie, are alocati  209.800 lei, Ruga Timisoarei are pusi deoparte 100.000 de lei,  iar Targul de Craciun si Revelionul cate 200.000 de lei.

O versiune a zilei fara masini, Saptamana mobilitatii, era organizata pe vremuri de Primaria Timisoara, in luna septembrie, cand unele strazi erau inchise traficului, iar tinerii erau provocati sa faca miscare in aer liber, alaturandu-se astfel unui program european pentru reducerea poluarii.

In total, 14 evenimente culturale care au loc anul acesta la Timisoara primesc bani din partea Primariei prin Agenda Culturala.

Iata lista proiectelor finantate din bugetul local in anul 2021!

1. Targul de Pasti – 93.000 lei – 23 aprilie – 4 mai (ornamente si decoratiuni instalate in oras, cateva casute si vanatoare de oua)

2. Ziua Europei – 22.000 lei – 9 mai

3. Ciresar, Luna Copilariei – 95.000 lei – 1 iunie (1 Iunie in Parcul Copiilor, Copii si culori – decorarea gardului din jurul Fantanii cu Pesti de catre elevii de la Arte, Conferintele Dilema Veche)

4. Jazz Banat (Jazz TM – Jazz Update – Jazz Garana) – 782.000 lei – 2 – 4 iulie

5. Festivalul Inimilor, editia XXX (Manifestare din calendaru UNESCO) – 150.000 lei – 9 – 11 iulie

6. Strazi deschise – o zi fara masini – activitati cultural-educative de responsabilizare ecologica pe Inelul I de circulatie – 250.000 lei – 24 iulie

7. Ziua Timisoarei – 457.200 lei – 1 – 3 august

8. Festivaluri timisorene ale institutiilor publice nationale de cultura –  1 milion de lei – august

9. Bega Bulevard – 209.800 lei– 17 – 19 septembrie

10. Ruga Timișoarei – editia XX – 100.000 lei – 15 septembrie

11. 1 Decembrie – Ziua Nationala a Romaniei – 41.000 lei – 1 decembrie

12. Manifestari dedicate Revolutiei din Decembrie 1989 – 100.000 lei – 15 – 17 decembrie

13. Targul de Craciun si serbarile Craciunului – 200.000 lei – 1 – 31 decembrie

14. Revelion 2022 – 200.000 lei – 31 decembrie

In total, Agenda Culturala a Timisoarei a fost finantata cu 3,7 milioane de lei, adica aproximativ 750.000 de euro.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Bani sa repare sistemul de udare a ier ii din Parcul Copiilor, n-au găsit, sau niște Radare impotriva vitezomanilor din oraș ce ne asurzesc gonind pe 2 roți… Pină va muri un pieton ori niște copii striviți de masina scăpată de sub control. Precum in cazul beizadelei Coroană, cel cu Ferrari de pe Popa Șapcă.
    Luati măcar la Politia Locala o și gura motocicleta care sa patrule Zenon stop prin oraș la pescuit vitezomani. UNA SINGURA și deja ar face minuni… Costă O ZECIME din suma alocata ptr festivalul lui pește…

    • pai trebuie reparat? a fost facut tot de nou de preacinstitul robu, nu mai sunt in garantie?

  2. Bani sa repare sistemul de udare a ier ii din Parcul Copiilor, n-au găsit, sau niște Radare impotriva vitezomanilor din oraș ce ne asurzesc gonind pe 2 roți… Pină va muri un pieton ori niște copii striviți de masina scăpată de sub control. Precum in cazul beizadelei Coroană, cel cu Ferrari de pe Popa Șapcă.
    Luati măcar la Politia Locala o și gura motocicleta care sa patrule Zenon stop prin oraș la pescuit vitezomani. UNA SINGURA și deja ar face minuni… Costă doar O ZECIME din suma alocata ptr festivalul lui pește…

    • Radare a pus Robu si au rezolvat problema tot asa cum vaporasele au descongestionat traficul.
      „Coroana” e virusul COVID-19 iar accidentul cu Ferrari a fost pe Aradului.
      Cu patrula Zenon sunt de acord!

      • Din Ungaria pina în Germania Radare automate cu poza și amenda prin posta sunt funcționale și au civilizat șoferii derbedei. Doar la noi NU, gratie unor PARLAMENTARI TICĂLOȘI, PRIETENI CU INFRACTORII, precum Alinuta Gorghiu, ori țăranul de Alba, Florinel Roman. Ambii PNL… 😠

  3. Transparenta totala! :))

  4. Punerea în funcție a radarelor fixe și a sistemelor de detectare a trecerilor pe culoarea roșie a semafoarelor. Acestea sunt necesare pentru a mai calma traficul/vitezomanii din oraș. Vreți locuri de parcare, anunțați comunitarii pentru oricare mașină nemișcată de 6 luni. Știu ei de să facă cu ele și în câteva săptămâni vor fi disponibile și acele locuri pentru cei care folosesc zilnic mașina. Spor la treabă

    • Legea NU permite amendarea celui surprins de camera, decit dacă la fata locului s-a aflat și un Polițai care sa confirme FIZIC abaterea comisa de șofer! Aberație introdus în lege de PARLAMENTARII PRIETENI CU INFRACTORII, aka Alina Gorghiu, Florin Roman și încă citiva complici politici de seama cu golanii Romaniei

  5. Cam scumpe aceste evenimente. După discursurile oficiale, pentru vip-uri se lasa probabil cu un dineu luxos, opulent, la o locatie scumpă.
    Dar pe timisorenii care au nevoie să meargă cu suto la muncă i-a întrebat cineva?

    • ti se pare scump? cand nasleu a dat 70.000 pe niste cotete in piata traian nu ti s-a parut scump?

    • mizeria aia de timfloralis a fost 250.000 euro, poate de aici erai obisnuit cu dineul pentru marele conducator.

  6. Impozit zero pe cele cu GPL, si dublat cel ptr dizele, exact precum au făcut italienii cu multi ani în urmă, ca să reducă noxele auto din orașe. Cel puțin ptr următorii 5 ani pina cind își vor permite cu toti mașini electrice

  7. The Great Reset… la fel fac si in Vest.
    Astept ca politicienii si toti maharii din Guvernare sa isi vanda masinile, sa dea banii la saraci, sa mearga cu biciclete si apoi mai vorbim… asta e praf in ochi.