Curs de formare si perfectionare a specialistilor in managementul deseurilor organizat de CCIA Timis

TIMISOARA. Camera de Comerţ, Industrie și Agricultură Timiş prin Direcția Formare și Perfecționare Profesională face înscrieri pentru ultimele locuri disponibile la cursul Specialist în managementul deșeurilor – Cod C.O.R.325713, în conformitate cu cerințele OUG nr.92/2021 privind regimul deșeurilor.

Perioada: 26 octombrie – 4 noiembrie 2021

Program: luni-vineri, orele 16.00-21.00

Taxa de participare: 1000 lei/pers.

-10% reducere pentru membrii CCIA Timis

-10% reducere pentru absolventii cursului „Responsabil de mediu” organizat de CCIAT

-20 % reducere pentru șomeri (în baza adeverintei de șomaj)

Reducerile nu se cumulează.

Loc de desfăşurare: Centrul Regional de Afaceri al CCIAT din Timișoara, Bd. Eroilor de la Tisa nr. 22 sau ONLINE.

Cursul este acreditat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale prin Comisia de Autorizare a furnizorilor de formare profesională din Județul Timiș.

Diplomele se eliberează în maxim 30 de zile de la absolvirea cursului.

Scopul: Instruirea persoanei desemnate cu gestionarea deșeurilor din cadrul organizației, pentru a se asigura îndeplinirea obligațiilor legale în domeniul gestionării deșeurilor.

Cui se adresea: Titularilor de activități autorizabile din punct de vedere al protecției mediului, agenților economici care generează/colectează/valorifică sau elimină deșeuri periculoase și nepericuloase, autorităților administrației publice locale.

În conformitate cu prevederile OUG nr.92/2021 privind regimul deșeurilor, art. 23, alin.4 și 5, „pentru îndeplinirea obligațiilor legale privind gestionarea deșeurilor, titularul unei activități, pentru care autoritatea competentă pentru protecția mediului a emis o autorizație de mediu/autorizație integrată de mediu, are obligația să desemneze o persoană din rândul angajaților proprii sau să delege această obligație unei terțe persoane.

Persoanele desemnate, prevăzute la alin. (4), trebuie să fie instruite în domeniul prevenirii generării de deșeuri și al managementului deșeurilor, inclusiv în domeniul substanțelor periculoase, ca urmare a absolvirii unor programe de perfecționare și specializare recunoscute la nivel național conform Ordonanței Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulților, cu modificările și completările ulterioare.

De asemenea, conform art. 60 lit.f) Autoritățile administrației publice locale, au obligația, la nivel de comune, orașe și municipii, să desemneze o persoană din rândul angajaților proprii pentru urmărirea și îndeplinirii obligațiilor legale privind gestionarea deșeurilor prevăzute de legislația în vigoare.

Nedesemnarea unei persoane conform art. 23, constituie contravenție ș se sancționează cu amenda de la 20.000 lei la 40.000 lei!

Tematica:

  • Regimul deșeurilor – prevederi legislative, organizarea actelor normative în domeniu

(OUG nr.195/2005 privind protecția mediului, cu modificările și completările ulterioare; OUG nr.92/2021 privind regimul deșeurilor; HG nr.856/2002 privind evidența gestiunii deșeurilor și pentru aprobarea listei cuprinzând deșeurile, inclusiv deșeurile periculoase, cu completările ulterioare; Decizia CE 955/2014; HG. nr.1061/2008 privind transportul deșeurilor periculoase și nepericuloase pe teritoriul României);

  • Gestionarea anumitor categorii de deșeuri, reglementate prin acte normative speciale: uleiuri uzate, baterii și acumulatori uzati, deșeuri de echipamente electrice si electronice, deșeuri medicale, deșeuri de ambalaje, gestionarea deșeurilor rezultate în urma procesului de obținere a materialelor lemnoase;

  • Raportări către autoritățile competente în domeniul protecției mediului;

  • Trasabilitatea deșeurilor (identificarea și codificarea deșeului, gestionarea corectă a deșeului, întocmirea evidenței conform HG nr.856/2002, caracterizarea deșeurilor periculoase, transportul și destinația deșeurilor);

  • Studii de caz (cursanții pot propune spre analiză situații pentru identificarea de soluții legale);

  • Formele răspunderii juridice în dreptul mediului;

  • Sancțiuni contraventionale. Cuantumul amenzilor. Acțiuni preventive.

Condiții de participare: studii superioare, parcurgerea unui program de formare profesională în domeniul protecției mediului sau minim 2 ani experiență în managementul mediului (adeverință de la locul de muncă).

Informații și înscrieri:

Direcția Formare și Perfecționare Profesională a CCIAT, Centrul Regional de Afaceri Timișoara, cam.117, zilnic între orele 08.00-16.00 și/sau la tel. 0256-219172, 0720444105, e-mail: e-mail: [email protected], Cecilia Mateș – consultant cameral.

Ofertele detaliate de curs sunt disponibile pe site-ul CCIAT: www.cciat.ro.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.