Cum vom scapa de bradul de Craciun in sistemul ‘Plateste pentru cat arunci’ la Timisoara

TIMISOARA. RETIM si ADID vor sa implementeze in curand programul „Plateste pentru cat arunci”, unul care va aduce schimbari in modul in care vom selecta deseurile, atat pentru o colectare mai eficienta, cat si pentru a plati mai putin. In noul sistem se vor lua in considerare si provocarile aduse de fiecare anotimp in parte.

In perioada sarbatorilor de iarna multi dintre noi ne cumparam un brad de Craciun pe care sa il impodobim. Dar ce vom face cu el in luna ianuarie, dupa ce au trecut Craciunul si Anul Nou.

In cadrul sistemului ‘Plateste pentru cat arunci’ brazii nu vor putea fi lasati langa pubelele de gunoi, deoarece RETIM nu ii va ridica.

Pomii vor trebui dusi de timisoreni la cele patru centre de colectare gratuita.

Calea Torontalului, nr. 94 ( L-V: 9:00-19:00, S: 8:00-16:00 )
Calea Mosnitei, nr. 2-4 ( L-V: 9:00-19:00, S: 8:00-16:00 )
Str. A Imbroane, nr. 70 ( L-V: 9:00-19:00, S: 8:00-16:00 )
Str. Ovidiu Cotrus, nr. 201 ( L-V: 9:00-17:00, S: 8:00-16:00 )

De asemenea, vor trebui respectate si regulile de colectare impuse si in cazul altor deseuri vegetale. Crengile copacilor trebuie sa fie taiate la o dimensiune nu mai mare de 50 cm si legate in manunchi, iar frunzele si iarba trebuie sa fie depozitate in saci. Cantitatea de deseuri vegetale ce poate fi preluata gratuit de operator este de 3 mc/persoana/pe luna.

Pentru orice infomatii legate de serviciile de salubrizare prestate de catre RETIM, compania va recomanda sa folositi canalele de comunicare online – website www.retim.ro, email [email protected] si pagina oficiala de Facebook.

De asemenea, operatorii serviciului de Call Center sunt disponibili la numarul +40 374 885 692, de luni pana vineri, intre orele 07.00 – 19.00.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Brazii îi vom găsi ca pînă acum peste tot pe la colțuri,prin tufe etc.sau crede cineva altceva?

  2. astia sint normali?
    cum cred astia ca cineva citeste aceste recomandari, iar daca citeste este dispus sa mearga cu masina sau taxi la centrele retim sa preadea pachetul cu bradul transat?
    cum adica platesti cit arunci? ce te impiedica sa arunci la vecinii de la alta asociatie?
    cum se masoara cantitatea de gunoi? gunoierii sint in graba si nu ii vad cum ar masura cantitatea de gunoi.
    acum daca esti plecat in vacanta tot platesti aceeasi taxa lunara. in viitor nu mai platesti.

  3. Sistemul asta cu „platesti cat arunci” este frumos dar numai partial cu sanse de reusita. Eu traiesc in Germania si aici se zice ca sunt oamenii mai civilizat. Am colegi care au in localitatea lor sistemul asta implementat. Tonele de gunoi au un cip si masina care vine sa ia gunoiul are sistem de cantarre automat, atunci cand ridica tonele ca sa o descarce in masina. Totul electronic, Cipul stie ca tone de gunoi apartine la locatarii de la casa de pe strada X , numarul Y din localitatea Z. , dar:
    – Sistemul functioneaza f.bine acolo unde sunt case. Proprietarul are tona de gunoi in curte si o scoate numai in ziua respectiva afara in strada si dupa golire o baga inapoi dupa poarta.
    – Sistemul nu functioneaza acolo unde este un bloc. Degeaba ai cusca cu tonele de gunoi imprejmuita, intra numai cine are cheie, dar de multe ori dimineata sunt langa usa de la cusca tonelor pungi cu gunoi. Nesortat, la gramada si in cantitatea mare. Ce sa faca administratorul de bloc cu acesti saci „straini” de gunoi? O fi sacul de la locatari din bloc care dimineata in drum spre servici au uitat cheia de la cusca si nu au timp sa se intoarca? sau sunt saci de la straini de bloc, de la cei care vor sa faca economie la taxele lor de la casa si duc punga la vecinii lor , ca acolo nu se vede? Adevarul este ca acei saci straini de gunoi, ii ia administratorul si ii pune in tonele noastre de gunoi. Ce sa faca? Cui sa i le dea inapoi? Sa monteze camere de supraveghere? La o adica daca vine persoana cu fata mascata, ce sa dovedesti? Si la o judecata, sa zicem ca vine pana acolo, nu este proba viabila asta. Plus ca camerele costa ceva bani, montarea lor si aia, plus intretinerea lor, si daca vine unul si le vandalizeaza, cine plateste paguba? Asa ca este cu multe semne de intrebare imnplementarea acestui sistem. Si la Timisoara, sa ma scuzati, nu este civilizatia din Germania.
    Si cu brazii in Germania la noi este asa: Aia de la case, da isi duc bradul la centrul de colectare. De obicei in remorca ca bradul dupa Craciun pierde acele si umpli masina. Noi de la bloc, ducem bradul langa cusca cu tonele de gunoi si administratorul cam dupa boboteaza, duce brazii la centrul de colectare. Insa administratorul ne pune la cheltuieli cu acest serviciu, nu este gratuit, el la randul lui contracteaza o firma care face asta. De obicei este firma care ne ingrijeste zona verdde dintre blocuri, ca la noi, noi o intretinem si nu asteptam sa vina primarul sau secretarul ca sa ne faca curat intre blocuri. La noi blocurile sunt ale unei firme private, sau a unei asociatii de proprietari / locatari , adica care are terenul si pe care a construit blocurile . De ingrijirea terenului ne ocupam noi si administratorul numai administreaza. Si el cauta serviciile unei firme care are grija de zona verde, sau de dezapezire, sau de reparatii curente sau reparatii majore. Nu intru in amanunte ca trebuie o gramada de reguli aici respectate de catre administrator.

  4. Stau la casa si respect selectarea gunoiului. Am observat ca de o vreme in tomberonul meu negru scos seara la strada in pre-ziua ridicarii apar dimineata pungi si saci cu gunoi care nu imi apartin. Cand se va aplica taxa pe greutate se pare ca voi plati si gunoiul altora care astfel fac ei economie. Nu am cum sa pazesc tomberoanele noaptea iar dimineata cand vine masina de gunoi sunt la lucru. E posibil sa devina o practica in oras sa se puna gunoiul la altul ca sa plateasca acela mai mult. Poate ar trebui gasita alta varianta.

    • Sfat:
      1. Pui camera video si surprinzi „golanul” cand scoti tomberonul
      2. Vezi daca devine obicei
      3. Daca devine obicei/rutina pregatesti o capcana
      4. Daca capcana nu functioneaza treci la faza urmatoare
      5. Ii dai la oase