Cum vad timisorenii Masterplanul primariei: lipsit de viziune si de strategii. Afla ce s-a discutat la dezbaterea publica!

TIMISOARA. Dezbaterea publica pentru Masterplanul care sta la baza PUG-ului Timisoarei aproape ca a umplut Sala de Consiliu a Primariei Timisoara. Timisorenii au mers sa-si spuna nemultumirile si sa comenteze pe marginea Conceptului general de dezvoltare urbana.

Presedinti de consilii de cartier, oameni de afaceri, arhitecti sau simpli timisoreni au participat la dezbaterea publica pentru proiectul ce ar trebui sa intre in plenul de marti al Consiliului Local.

Oamenii s-au plans insa de zonele industriale din oras, de poluare, precum si de lipsa unei viziuni clare in Masterplan.

„Trebuie sa identificati bine zonele industriale, cum ar fi cea din Calea Buziasului. Timisoara primeste amenzi de la mediu. Calea Buziasului este prevazuta ca o zona industriala, se extinde cu mastodonti care polueaza. De ce introduceti industria in oras, avand in vedere faptul ca la Mosnita, la doar cateva sute de metri, nici macar un kilometru, sunt vile. Noi suntem o zona industriala, Mosnita a devenit o zona rezidentiala. Este absurd”, s-a plans un timisorean care locuieste in Calea Buziasului.

Presedintele Asociatiei proprietarilor din zonele rezidentiale din oras, Rodica Militaru,  este de parere ca proiectul prezentat de Primarie trebuia sa fie facut „mult mai clar, mult mai la obiect, pentru ca intr-adevar sa reprezinte un document pe baza caruia sa se poata dezvolta PUG-ul. Apoi, PUG-ul este in mare intarziere fata de planificarea initiala”.

„In Masterplanul actual sunt o serie de programe, dar niciunul nu are prevazute resurse sau termene. Nu stim daca este vorba despre proiecte aflate in derulare, nu stim care sunt propuse spre finantare sau daca sunt doar viziuni. Nu exista o programare in timp, nici macar pe orizonturi de timp. (…) Unele si aceleasi zone apar pe planse diferite cu functiuni diferite. De exemplu, aceeasi zona apare si ca zona verde, si ca zona rezidentiala. Ce va fi pana la urma? Nu se precizeaza niciunde regimul de proprietate asupra acestor zone. Se face referire la un nou regulament de informare, dar aici avem deja legislatie. Aceste materiale se spune ca sunt orientative si pot suferi modificari, dar cand vor fi incluse intr-o sinteza?”, ne-a declarat Rodica Militaru.

La dezbaterea publica nu au participat foarte multi consilieri locali, ci doar Ciprian Jichici si Adriana Blaj din partea PNL, Valentin Moldovan si Constantin Catana – PNTCD si Traian Stoia – PSD.

„PNL a depus un document detaliat cu toate propunerile pe care le facem. Din nefericire, eu sunt convins ca nu exista nicio posibilitate ca aceste propuneri sa fie preluate in proiectul de hotarare care se va dezbate in plenul de marti. Vom solicita scoaterea de pe ordinea de zi a acestui punct. Este evident pentru toata lumea ca se grabeste. Documentul este un bun punct de pornire, dar necesita o serie intreaga de dezbateri”, a precizat consilierul local Ciprian Jichici.

Arhitectul sef al orasului, Ciprian Cadariu, considera ca Masterplanul este realizat destul de bine si spune ca nu trebuia sa cuprinda date concrete cu privire la situatia juridica a terenurilor sau diverse termene.

„Acest concept nu si-a propus sa reglementeze ceva, el nu este de sine statator. Nu este detaliat pe parcela si pe proprietate. Faza urmatoare dorim sa o incepem din martie. Va identifica si proprietarii si, nu neaparat partea de finantare, ci mai degraba procedurile de achizitii de terenuri. Noi avem aceste informatii, avem parte din documente, dar bineinteles ca acestea mai pot fi imbunatatite, dar nu era cazul in aceasta etapa”, ne-a declarat arhitectul Ciprian Cadariu.

Proiectul de hotarare privind Conceptul general de dezvoltare urbana care sta la baza PUG-ului va intra spre aprobare in plenul de marti al Consiliului Local. Potrivit primarului Gheorghe Ciuhandu, costul total al realizarii PUG este de 1.985.129 de lei, aproape 450.000 de euro. Conceptul general de dezvoltare urbana – Masterplanul, costa 20% din suma totala, adica 397.024 lei, aproape 90.000 de euro.

CITESTE SI: Masterplanul transforma Timisoara intr-un sat urban. Planurile Primariei de dezvoltare a orasului, bazate pe o viziune mai mult veche decat noua

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Unde se duc banii nostri de masterplan:

    Asociați contract
    s.c. planwerk s.r.l., arhitectură + urbanism
    str. Clemenceau 3, RO-400021, Cluj Napoca
    T.: +40 -(0)264 -439488,
    E: office@planwerkcluj_org
    I: www_planwerkcluj_org
    s.c. VITAMIN Architects s.r.l.
    Pţa. Alexandru Mocioni nr.2, RO-300199, Timişoara
    T: +40 -(0)256 -433550, F: +40 -(0)256 -433550
    E: office@vitamina_ro
    I: www_vitamina_ro
    s.c. IHS Romania s.r.l
    str. Victor Eftimiu, nr. 5-7, RO-010153, Bucureşti
    T: +40 -(0)21 -3137475, F: +40 -(0)21 -3137475
    E: office@ihs-romania_ro
    I: www_ihs-romania_ro
    s.c. Proiect Bihor s.a.
    str. General Magheru, nr. 23, 410057, Oradea
    T: +40 -(0)259 -415827, F: +40 -(0)259 -415353
    E:proiect.bihor@rdsor_ro
    I: www_proiect-bihor_ro

    Subcontractanți
    s.c. Halcrow România s.r.l.
    str. Carol Davila, nr. 85, RO-050456, sector 5, București
    I: www_halcrow_com/romania
    s.c. Veltona s.r.l.
    str. Paris, nr. 2, RO-300003, Timișoara
    s.c. Path s Route s.r.l.
    str. Emil Zola, nr. 92, RO-300433, Timișoara
    HERITAS – Fundația Transilvană pentru Dezvoltare Integrată,
    Protecție și Revitalizare a Patrimoniului Cultural
    Piața Huet, nr. 3, Sibiu
    T:+40 -(0)269 -211988, F: +40 -(0)269 -211.671
    E: office@heritas_ro,
    I: www_heritas_ro

  2. @marcel-felicitari pentru informatii!!!eu personal iti multumesc.daca mai stii ceva mai posteaza poate se trezeste si jegul de Ciuhandu la realitate si mai lasa din furaciuni !!!!!!