Cum va fi vremea in anul 2015? Vezi ce zice calendarul cepei!

In general la tara se practica acest obicei. La fiecare inceput de an, taranii pregatesc foile de ceapa, cate una pentru fiecare luna a anului, pe care pun sare, apoi, peste cateva zile, ei afla cum va fi vremea in acel an.

Anul acesta vom avea parte de un an foarte secetos, spun taranii romani care la fiecare inceput de an, citesc in foile cepei ce ne asteapta. Obiceiul este stravechi si – spun cei care il practica – foarte sigur

„Curatam ceapa, punem sare, mai generos, asa, si o lasam ori langa o fereastra, ori pe o masa”, arata o practicanta a trationalei metode de ghicit in ceapa. Cu cat cantitatea de sare dintr-o foaie de ceapa este mai mult absorbita, cu atat luna va fi mai secetoasa.

„Arata ca in luna iulie si octombrie vor fi precipitatii mai abundente. In rest, sunt precipitatii ceva mai slabe (…) La tara asa se organiza treaba, dupa calendarul stramosesc, ca sa stie cand ploua, cand nu, ca sa stie cum isi organiza treaba”, spune un ghicitor in ceapa.

Cititului anului in ceapa s-a transmis din generatie in generatie. „De multe ori am notat nu pe hartie, langa el, ci pe calendarul ortodox din bucatarie. Am scris A ‘apa’, S ‘seceta’ si s-a adeverit”, sustine practicanta acestui rit

In general, estimarile calendarului de ceapa sunt foarte rar contrazise de evolutia meteo, chiar daca fenomenul nu are nicio explicatie stiintifica solida.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.