Cum se pune in valoare o descoperire arheologica la Timisoara? S-a gasit un stavilar din sistemul de aparare din jurul Bastionului Cetatii

TIMISOARA. Dupa ce alte proiecte de punere in valoare a unor importante descoperiri arheologice din cetatea Timisoarei au dat gres, iata ca acum se incearca gasirea unor solutii pentru ca un stavilar din vremea imperiului habsburgic sa ajunga sub privirile turistilor care vor trece prin centrul orasului.

CITESTE SI: Vestigiile Timisoarei, prea putin puse in valoare. De ce nu promoveaza autoritatile orasul din subteran?

Descoperirea arheologica a fost facuta chiar pe terenul unde urmeaza sa se construiasca ultima cladire a City Business Centre (CBC) din Timisoara, langa Piata 700. Arhitectii si administratorul CBC doresc sa gaseasca, impreuna cu Ministerul Culturii, o solutie pentru punerea in valoare a monumentului.

Sunt variante alese la modul analitic. Prima varianta presupune o descarcare totala arheologica, iar in compensare ofera o mare expozitie in spatiile publice ale cladirilor. Este si cea mai ieftina varianta. Cea de-a doua varianta presupune pastrarea unei parti importante ale ansamblunui, la subsol, in parcajul subteran plus desenarea ca o grafica pe pardoseala. Cea de-a treia varianta este si cea mai costisitoare in care se transalateaza cea mai mare parte a ansamblunui de interes, cu 30 de metri pe directia est si se ridica pe urban plaza. Asta presupune o micsorare a amfiteatrului si o marire a dalei urbane pe care se ridica descoperirea. La fel ca prima varianta, presupune o expozitie care ar fi adiacenta urmelor originale care vor fi puse in valoare. Ne-am imaginat ca stavilarul va sta pe un fir de apa. Ca arhitecti, inclinam pe a treia varianta, din punct de vedere economic este mai buna prima varianta„, a declarat arhitectul Vlad Gaivoronschi.

Toate cele trei variante vor fi analizate de comisia monumentelor de la Ministerul Culturii, iar in urma unei analize se va lua decizia finala.

Ovidiu Sandor, administratorul CBC spune ca din punct de vedere financiar ar prefera prima varianta, insa, ca timisorean inclina mai mult inspre cea de-a treia varianta.

Varianta trei presupune cele mai mari costuri si cel mai mare efort, dar e o varianta pe care ne-am asuma-o cu placere„, a spus Sandor.

Omul de afaceri a mai precizat ca nu a solicitat sprijin financiar din partea autoritatilor.

Ne vom baza pe resursele noastre fianciare. Nu am facut o estimare de costuri, proiectantii lucreaza la variante. Sunt convins ca vor fi sume suplimentare, dar avem acel capitol de resurse neprevazute. Cel mai mult ne-ar intarzia o amanare a deciziei. Odata luata decizia noi ne organizam rapid. Estimam o intarziere de cel mult 3 luni„, a mai spus Sandor.

Pe amplasamentul celei de-a cincea cladiri de birouri din cadrul complexului City Business Centre Timisoara, in urma lucrarilor efectuate la fundatie, au fost descoperite o serie de vestigii arheologice, printre care un stavilar folosit in cadrul sistemului de aparare din jurul bastionului construit in secolul al XVIII-lea de catre administratia habsburgica. Stavilarul care este construit din caramida, dale de piatra si pavat cu lemn, avea rolul de evacuare a apei din santul de aparare a cetatii. Din pacate, alte elemente descoperite, parte din fundatia  zidurilor exterioare au fost distruse in perioada comunista cu ocazia lucrarilor la vechea fabrica.

Video-ul nu poate fi incarcat.

 FOTO: Virgil Simonescu

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. AR FI PACAT SA NU CONSERVAM ACESTE VESTIGII SI SA NU FACEM UN PUNCT DE ATRACTIE PENTRU TIMISOARA, MAI ALES CA VREM SA DEVENIM CAPITALA EUROPEANA. ESTE PACAT CA ATIT DE MULTE ALTE VESTIGII AU DISPARUT IN „DOCUMENTATII BIROCRATICE”

  2. Dar daca proprietarul terenului (acelasi proprietar care a cedat cu nonsalanta un alt teren din parcarea din P-ta 700 )ar face un schimb de terenuri cu investitorul?Astfel s-ar eradica si focarul de mizerie fizica si morala din aceasta P-ata care ar cistiga in atractie turistica iar investitorul nu ar pierde nimic.Am cistiga noi timisorenii.