Noutati :

Cum imparte Ministerul Culturii banii pentru investitiile CJ Timis in proiectul Timisoara Capitala Europeana a Culturii

21 septembrie, 2022 - 08:23 PM
Autor: Redactie      
Categorie: ADMINISTRATIE
1

TIMISOARA. Ministerul Culturii va sprijini Programul National ”Timisoara Capitala Europeana a Culturii” cu sume mari de bani.

CITESTE SI: Administratia Fritz mai creste inca o data suma pentru stadionul de tip lego din Calea Buziasului si lanseaza cea de-a treia licitatie la Timisoara, pentru 25 de milioane de euro 

Astfel, 32.000.000 lei au fost alocati pentru investitii, 18.679.000 lei pentru proiecte culturale si 7.379.000 lei pentru comunicare, monitorizare si evaluare.

Pentru obtinerea banilor destinati dezvoltarii infrastructurii culturale, Consiliul Judetean Timis a transmis catre Ministerul Culturii lista investitiilor care vor fi realizate special pentru importantul titlu european. De asemenea, CJ Timis a solicitat transferul primei transe de bani care ar asigura cheltuielile de pregatire a anului in care Timisoara va fi Capitala Europeana a Culturii.

Una dintre cele mai asteptate investitii este cea de la Muzeul National de Arta, institutie din subordinea Consiliului Judetean care se va bucura de cele mai performante sisteme de control acces, antiefractie, supraveghere video, climatizare si wi-fi. Totodata, vor fi imbunatatite considerabil iluminatul muzeal si securitatea la incendiu. Odata adus la standardele de gazduire a unor exponate cu valoare de tezaur, Muzeul National de Arta va aduce in atentia timisorenilor si a publicului international trei expozitii de exceptie: Constantin Brancusi, Victor Brauner si Paul Neagu.

Bastionul Theresia va avea un rol major in 2023 deoarece va include cel mai modern centru de informare pentru turisti, precum si o sala multifunctionala destinata in principal evenimentelor. Curtea de Onoare va fi pusa in siguranta si complet refunctionalizata, iar Muzeul National al Banatului, institutie aflata in subordinea Consiliului Judetean, va dota, intr-un spatiu generos de la mansarda Bastionului, un atelier de mediere culturala si pedagogie muzeala. Aceasta ultima initiativa este unica in vestul Romaniei si vizeaza deschiderea actului cultural catre intreaga comunitate. Tot la Bastion, pentru spatiul expozitional al Muzeului National al Banatului, va fi achizitionat un sistem performant de climatizare si echipamente menite sa pastreze exponatele intr-un mediu controlat.

O suma importanta va ajunge si la Centrul de Cultura si Arta al Judetului Timis (CCAJT), unde va fi realizat un nou spatiu expozitional, chiar in centrul Timisoarei.

O alta investitie majora vizeaza Aerodromul Cioca, unde se doreste amplasarea unui sistem special destinat gazduirii evenimentelor culturale. Cunoscut sub numele de „HANGAir”, proiectul prevede achizitionarea si montarea unei constructii temporare de tip hangar, cu echipamente de sonorizare, sistem de lumini, scena, ecran led, dar si sistem de ventilatie si incalzire, o solutie extrem de practica pentru crearea unui spatiu cultural generos intr-un timp scurt.

Toate investitiile sunt destinate timisorenilor si vizitatorilor care vor alege municipiul Timisoara ca destinatie turistica in 2023. Vom crea o infrastructura culturala de care comunitatea se va bucura multi ani de acum incolo. Întreg judetul va avea de castigat in urma faptului ca Timisoara va detine titlul de Capitala Europeana a Culturii, insa banii pentru investitii si proiecte culturale primiti de la Minister vor merge, in integralitate, catre Timisoara”, spune presedintele CJ, Alin Nica.

Pe langa sumele alocate investitiilor, Consiliul Judetean va primi de la Ministerul Culturii bani pentru proiecte culturale. Odata primiti, CCAJT – mecanism de implementare in cadrul Programului National „Timisoara – Capitala Europeana a Culturii” va lansa apeluri de proiecte deschise operatorilor culturali din Timisoara.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Investitii in Muzeil Narional de Arta cu 3 luni inaintea inceperii TM 2023 …
    Investitii in HangAir sau cum draci il numiti ce prin cocalariile ce s-ar presupune ca vor fi organizate numai cultura nu e.

    Sa inteleg ca desi Primaria TM a castigat concursul pentru Capitala Culturala Europeana, guvernul bucura timisorenii prin bani dati Consiliului Judetean pentru cocalarii de ultim moment.

    Stiu … sunt carcotas … dar ce sa ma astept? Bataliile politice sunt mai presus decat interesul orasului.