Culisele revolutiei din 1989, in dezbatere la Muzeul Banatului

TIMISOARA. Istorici, revolutionari si fosti magistrati incearca sa recupereze crampeie de istorie de la revolutia din decembrie ’89. Vezi despre ce-au vorbit acestia la Timisoara!

Ce s-a intamplat in decembrie 1989? Cum a pornit totul? I-a impins pe timisoreni cineva de la spate? Intrebari peste intrebari si incercari de raspunsuri s-au dat sambata in sala Muzeului Banatului de la Bastionul din Timisoara.

Istorici si participanti la revolutie au incercat sa afle cu adevarat ce s-a petrecut in acele zile de decembrie. Mai mult, la intalnire au participat si revolutionari din Arad. Ei au vorbit despre revolutia de catifea din orasul de pe Mures.

Dezbaterea a fost condusa de istoricul Radu Paiusan, care le-a dat cuvantul, pe rand, atat  fostilor magistrati care au spus cum au simtit ei evenimentele din decembrie 1989, cat si revolutionarilor care au fugit din calea gloantelor ce le suierau pe la urechi.

Unul dintre subiectele de maxim interes discutate sambata a vizat implicarea cetatenilor straini care au actionat in Timisoara la revolutie. Cine au fost acestia si de cine au fost pusi? Iata doua intrebari la care un raspuns final n-a fost inca formulat!

Dupa mai multe subiecte abordate, in care participantii la dezbatere au incercat sa stabileasca cine a fost mai implicat in revolutie, Biserica Ortodoxa sau cea Catolica si dupa multe alte subiecte abordate,  Marius Tudose, unul dintre liderii actiunilor de protest in strada care au avut in ultimele zile la Timisoara, a fost transant in legatura cu locul unde ar trebui sa aiba loc discutiile pe acest subiect: „Daca vrem ca aceste dezbateri sa aiba urmari si rezultate, atunci ar trebui sa se desfasoare in strada si nu intr-o sala de seminar!

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.