Cu 100 de sculpturi, un oras din Banat va fi singurul din Romania cu atatea opere de arta intr-un singur parc. FOTO!

CARANSEBES. Banatul este pe care le mai bifeze o premiera. De asta data, una in Arta. La Caransebes, zilele acestea, dalta a devenit simbolul orasului. In 15 iunie a inceput cea de-a XIII-a editie a Taberei de sculptura, ce reuneste 11 sculptori: 2 din Romania si 9 din strainatate. Anul acesta este cel de-al treilea in care artistii care participa la Simpozionul International de Sculptura Monumentala lucreaza in andezit.

Piatra a fost adusa de la Sangeorz-Bai si va fi ‘modelata’ de Annabella Claudia Hofmann din Germania, Biao Wang din China, Jasem Mousa din Palestina, Aramisjustiz Perera din Cuba, Valeriano Hernandez din Spania, Carlos Enrique Valdez din Argentina, Siti Kanta Pattnaik din India, Sergii Oleshko din Ucraina, Stefano Grattalora din Italia, Petre-Virgiliu Mogosanu Bals si Eugen Petri din Romania.

De pe diferite meridiane ale globului au fost invitati si au confirmat participarea noua sculptori. Sunt sculptori care nu au mai fost, pentru ca e in practica noastra sa nu invitam un artist de doua ori, pentru ca vrem sa avem o diversitate care sa aduca la Caransebes maniera personala si suflul artistic al zonei de pe glob de unde provine sculptorul. Sculpturile care se vor realiza vor fi postate in parcul de sculptura, pe care l-am initiat in Valea Cenchii, la intrarea dinspre Resita in Caransebes, considerand-o o poarta artistica de intrare in oras, dinspre orasul resedinta de judet. O infratire si o buna inspiratie, consider eu, a domnului primar Vela si a domnilor consilieri care au hotarat acest lucru”, a spus Ioan Cojocariu, directorul Casei de Cultura „George Suru“ din Caransebes.

tabara-sculptura-caransebes (3)

Artistii invitati in orasul de pe Timis si Sebes lucreaza si in acest an in tarcul din apropierea Vilei Kolping, la iesirea din oras spre Muntele Mic. Vor fi, in total, in Parcul de Sculptura, 33 de monumente din andezit, alaturi de 33 din lemn si 33 in marmura, „la fel ca si in anii Mantuitorului”, a precizat coordonatorul taberei, maestrul Eugen Petri.

De anul viitor va incepe un ciclu nou de sculpturi in travertin, o roca de culoare brun-rosie, o piatra care prin slefuire confera un luciu aparte monumentului rezultat”, sustine sculptorul. Sculpturile de anul trecut au fost asezate si ele in parcul aflat la intrarea in oras.

Sunt extrem de importante atat recunoasterea, cat si constientizarea diferentelor si identitatilor dintre culturi, incercand sa se realizeze o imbogatire a dialogului intercultural prin sculptura. Acest simpozion reprezinta o oportunitate de cunoastere a culturii diferitelor tari si o incercare de intelegere reciproca”, a mai spus Cojocariu.

Potrivit reprezentantilor primariei, cei care vor veni dinspre Resita in Caransebes vor intra in oras printr-o poarta culturala.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.