Creste factura de incalzire la Timisoara in cateva zile. Administratia Fritz va majora pretul la gigacalorie, la cererea Colterm

TIMISOARA. Anunt important pentru timisorenii abonati la sistemul centralizat de incalzire. Colterm anunta ca va inainta cererea oficiala catre Primaria Timisoara pentru majorarea pretului la gigacalorie. Administratia Fritz trebuie sa decida daca va suporta diferenta din facturile oamenilor sau nu.

Cristian Amza, administratorul special al societatii de termoficare in insolventa, a spus joi, in cadrul Colegiului Prefectural, ca situatia este in continuare complicata. De altfel, cu o zi inainte, primarul Dominic Fritz declara la Digi24 ca nu s-a reusit gasirea unui furnizor de gaz pe termen lung si, drept urmare, se merge pe mai departe cu furnizori de ultima instanta.

CITESTE SI: Chirie mai mare, pentru inca un an, pentru Maternitatea Odobescu, platita de Primaria Timisoara. Noul spital ramane, deocamdata, doar pe hartie 

In plus, administratia Fritz ‘pregatise terenul’ inca de acum mai bine de o luna cand a anuntat ca este foarte posibil sa creasca pretul gigacaloriei la Timisoara in plina iarna.

Acum, se procedeaza la majorarea pretului, pentru al doilea an consecutiv la Timisoara. Dupa ce anul trecut administratia Fritz a  dublat, de la 416 lei/MWh la 851 lei/MWh, suma subventionata facturata populatiei fiind de 435 de lei, acum pretul va creste cu inca aproape 20 la suta.

Noua scumpire va intra in vigoare cu 1 noiembrie sau 1 decembrie.

Decizia va fi luata de municipalitate care o va supune aprobarii Consiliului Local. Ramane de vazut daca va compensa in facturile timisorenilor aceasta diferenta sau o va acoperi in totalitate prin subventie.

Noi vom inainta probabil saptamana viitoare o adresa catre Primaria Timisoara, pentru actualizarea pretului. Actualizarea va fi undeva la 17 la suta, daca nu ma insel sau 17 virgula ceva la suta. E decizia municipiului Timisoara, daca aceasta majorare va fi inclusa cu 1 noiembrie sau 1 decembrie, respectiv daca va suporta municipiul Timisoara aceasta crestere sau o va imparti intr-o forma sau alta cu abonatii Colterm. Repet, costurile au crescut extraordinar de mult, iar o taraganare a adoptarii acestul nou pret va face ca societatea sa aiba si mai mari probleme decat acum„, a declarat joi administratorul special al Colterm Cristian Amza.

Carbune pentru 50 de zile de iarna pe stoc si contracte semnate

Reprezentantii Colterm anunta acum ca pentru iarna au, in acest moment, stocuri de carbune pentru aproximativ 50 de zile, adica 52.000 de tone. Aceasta pentru ca iarna trecuta ardea cam 1000 de tone pe zi pentru a incalzi orasul. Pentru a arde acest carbune, societatea de termoficare a reusit sa inmagazineze cam o treime din cantitatea necesara, spune Amza, adica aproximativ 30.000 MWh.

Pe carbune avem intreaga cantitate contractata, vorbim de aproximativ 220.000 de tone, stocul fizic efectiv la Cet Sud, astazi, este de 52.000 de tone. Consumam in medie 700 tone pe zi. Estimarile noastre sunt ca in functie de aprovizionarile pe care le vom avea, finalul acestei luni ne va gasi cu cel putin 50.000 de tone stoc. Asta pe carbune. Avem doua contracte, unul din bazinul Motru, altul din Bihor. Pe gaz avem aproximativ o treime din necesarul de gaz, e o problema de penurie de gaz in piata. Incercam sa identificam variante pentru a gasi cantitatea de gaz in piata„, a declarat joi Cristian Amza, administratorul special al Colterm.

Colterm: Nu se va opri furnizarea caldurii in Timisoara in aceasta iarna

Reprezentantul societatii de termoficare a dat asigurari joi ca in aceasta iarna nu se vor raci caloriferele abonatilor Colterm. Cristian Amza, administratorul special, isi bazeaza teoria pe cat carbune este efectiv in stoc. Aceasta, desi cu gazul situatia nu e roz defel.

Anul trecut au fost doua episoade, unul la începutul sezonului, in care efectiv Colterm nu a avut contract de gaz si a fost obligat sa nu furnizeze absolut nimic. Situatia aceea nu avem cum sa o mai intalnim anul acesta pentru ca avem contracte incheiate. A fost al doilea episod in ianuarie, cand a trebuit să reducem temperaturile ca urmare a faptului că prețurile pe gaz erau exponențiale, ajunseseră la aproape 1.000 lei/mia mc.

Anul acesta avem un pret reglementat pe gaz, avem contractele de cărbune relativ securizate, singurele două neclaritati acum sunt o treime din cantitatea de gaz si prețul la energie care fluctuează foarte, foarte mult, la niveluri  ridicate și termiile nu sunt incluse în schema de plafonare.

Deci cumva cu aceste mici mențiuni legate de energia electrică și de gaz, aș spune că nu ar trebui să avem sincopele pe care le-am avut anul trecut. Mai bine zis, anul trecut când am preluat compania, stocul de cărbune era de 900 de tone, iar anul ăsta, cât încă sezonul nu este plin, avem 50.000 de tone”, a mai precizat Cristian Amza.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Dedic acest capitol din #revolutiabuneiguvernari tuturor care ne-au votat si sunt bransati la Colterm !

    • Deci tu consideri ca cu toate ca totul s-a scumpit si se scumpeste, ar fii normal ca diferentele de preturi de anul acesta fata de anul trecut, sa le suporte primaria integral, adica inclusvi cei care nu au nici o legatura cu Colterm (mai mult de 60% din locuitorii Timisorii), doar pentru ca tu asa crezi ca ti se cuvine. Tipic romanesc ma doar in cot de restul mie sa imi fie bine, daca se poate ca restul sa ma subventioneze e perfect…
      Sincer ar trebuii majorat cu o valoare mult mai mare, nu cu aprox .17% si ar trebuii sa nu se mai pompeze banii statului (deci ai tuturor) in aceasta groapa fara fund !

      • Si pretul la gaz sau curent este subvenționat, diferenta ca o plătește statul, aici se poate negocia..

      • Ce salariu are conducerea ? C fac pentru a fi remunerati cu asemenea suma? De cand au inceput cautarea unor parteneri pentru a obtine un contract acceptabil Se doreste ca timisorenii sa foloseasca toti centrale de apartament? Responsabilii de aceasta lipsa de parteneriat pentru gazzzzzzr sa raspunda financiar si nu abonatii. Este usor sa cumperi cand nu scoti banii din buzunarul propriu

    • P.S.:
      Nu te aud sa strigi ca s-a scumpit painea, laptele …. deci mancarea, dar aici ataci…

    • Zi merci, ca numai atata s-a scumpit.
      In alte tari si in alte orase cu termoficare, conduse de catre iubitii tai pesedisti si hauristi, acolo s-a scumpit si mai mult.
      Daca era Robu acuma la primarie, imprumuta cateva zeci de milioane ca sa va incalzeasca si dse platit le platea, cine vine dupa mine. Asta fritzu , macar a pus piciorul in prag si a oprit matrasirea banilor . Firmele capusa la Colterm sudg acuma degetele de necaz si unii ca tine , platiti cu 2 lei legatura de comentarii.
      Sa faci caldura pe datorie, stie orice prost. Acuma daca gazele si carbunele s-au scumpit de doua, trei ori, ce se putea face?
      Cum zicea unul aici, ca ti s-a scumpit carnea si painea, nu faceti gat,. De ce? Pai ca nu e USR acolo. Lasilor.

    • Si eu dedic o postare celor slabi de „constitutie” sa „trăiască bine”, adică să plătească pretul corect, adi ca 851 lei/KWh, căci si eu plătesc energia, deocamdată plafonat de 800 lei/ Mag, doar daca nu depășesc 255kWh/ luna.

  2. PNL = PSD mulțumim pt prețul gazului și curentului , așa i când pui la ANRE numai oameni competenți , acum așteptăm să vina pnl sa ne salveze că și Putin dar prima data ne lasă în frig sa vedem că fără ei nu se poate. PNL = PSD cei mai tari

    • Maimuța opărită a uitat că liberalizarea prețului la curent si gaze a fost condiția USR-ului pentru a intra la guvernare ? Sau i s-a golit iarăşi frigiderul de carne??

      • @Rodica Si tu vrei sa zici ca cei care sunt acum la guvernare au facut tot posibilul sa scoata acea lege…
        Pai nu PNL si PSD sunt la guvernare nu ei pot sa plafoneze preturile …

      • legea care anuleaza plafonarea preturilor la gaz si da drumul la liberalizare e semnata de superman.

      • Stimate geniu economic, ai impresia ca plafonarea prețurilor rezolva ceva ? Adică, diferența o plătește statul, sau cine ? Iar banii cad din cer, nu ? Dacă cumva răspunzi, încearcă sa renunți la limbajul colorat care îl folosești de obicei, in mod sigur OT nu se va supăra, iar tu vei da dovada de o minima decenta.

      • @rodica, am mai auzit asta cu USR-ul a facut si a dres, USR-ul e vinovat pentru tot ce s-a intamplat rau in ultimii 33 de ani, inclusiv pentru cresterea pretului la gaz in urma liberalizarii, dar liberalizarea nu-i un lucru rau (ca la toate restu’ produselor si serviciilor ai liberalizare si n-ai probleme), iar liberalizarea daca a fost facuta prost, nu le-o poti pune in carca USR-istilor ca nu ei s-au ocupat de ea, cum nici de vaccinare si de achizitia vaccinurilor nu s-au ocupat ei, ci pnl-istii, si tot li se reproseaza.

      • Sa fi la conducere, sa faci legile, sa iasa prost si sa dai vina pe altcineva. Astia da politicieni…

    • 1. Multumeste politicii de o inestimabila valoare a ….
      2. Apropo cum este cu cele 120 milioane de vaccinuri importate in 2021 pe banii … cui?
      Și intrebarile pot curgă pana inclusiv la refacerea drumurilor din Timișoara, la studiile de fezabilitate fără rost sau cu eficiența nula (cand ai zeci de consilieri, servicii paralele s.a.m.d.

  3. Resursele energetice si strategice ale tarii NU au ce cauta in maini straine. Se impune NATIONALIZAREA lor. Adica aducerea lor inapoi grabnic in mainile poporului. Altfel capitalismul va face cu noi exact ce a spus Ceausescu ca se va intimpla. Prostilor care nu ati mers la scoala acum o sa vedeti cum istoria se repeta. Lupta continua !

    • Povestea aia cu stat 3 ore la coada la paine o mai tii minte? Sau cu mers la 6 dimineata sa cumperi lapte pentru copil, caci la 6:30 nu mai era? Sau cu 11 litri de benzina pe luna cu coada de o zi si o noapte? Sau cu alimentele de baza rationalizate (oua, unt, ulei, faina, zahar), care de fapt nu erau acolo, trebuia sa te duci de cateva ori si sa stai la coada? Sau cu 12 grade in dormitor (noiembrie 1987, tin minte exact)? Sau cu taiatul curentului seara, la ora la care industria statea si curent era destul, dar trebuia sa-si faca balbaitul Casa Poporului? Sau cu 2 ore pe zi de program TV, un singur canal, din care o ora despre idolul tau, ceausescu? Sau cu asteptat 6 ani dupa o Dacie de proasta calitate pe care ai platit mai multe salarii decat acum? Concediu: intr-o zi din martie ONT-ul punea in vanzare bilete pentru vara urmatoare, coada 4-8 ore, daca n-ai luat in ziua aia, salut. Concediu in strainatate: cu mari pile si cu aprobare de la Securitate, odata la 2 ani, doar in tarile socialiste mai demult, apoi prin anii 80 doar in URSS si Bulgaria.
      Exact in 17 decembrie 1989 am stat 8 ore la coada pentru 2 kg de slanina cu carne, tocmai „se rationalizase” de doua luni. Da, castigam ceva bani la servici, dar neavand ce cumpara cu ei, de fapt nu aveau valoare, adica de fapt era saracie. Mare.
      Da, ne-a distrus capitalismul asta, ce bine era in comunism!

      • Acum cartele se numesc „”vouchere si bonuri de masa „”, acela a fost inceputul spre revenire in capitalism cu fata clara de comunism , pe acea vreme tot era a statului , acum tot e a patronului devenit stapan pe ce s-a contruit in comunism , tic-tac !!

      • Pai da, acum tu care mai ai 7 zile pina iesi la pensie din securitate si care ai numa 50 de ani si pensie speciala te dai maret. Da, mai bine era pe vremea lu Ceasca. Si pentru aia ca voi. Nu fi ipocrit.

      • @DanA: Securistii si marii PCR-isti au dus-o extraordinar de bine. Aia se plang acum cat de bine era. Cand il vad pe unul ca zice asta il intreb cu ce se ocupa taticu si mamica?

  4. @Dan. Ai memorie selectivă,amice. Știu că au fost și vremuri grele dar au fost și bune. Cine a trăit prin anii 60 și 70 știu la ce mă refer.

    • Au fost cateva lucruri ok in anii ’60 si ’70, dar majoritatea erau mai rele, asa ca n-as schimba. Articolul e despre caldura, in anii ’60 se platea pausal, la metru patrat de locuinta. Blocuri noi, centrala de cartier noua, uneori era prea cald in casa si oamenii tineau geamul deschis. Painea era mai buna in anii ’60 (daca chiar cunosti epoca: „neagra”, „semi”, „alba”, stii ce inseamna?), dar bunicii cumparau o jumatate sau un sfert, caci la pensia lor era scumpa. O Eugenie era 65 de bani, un bilet la film intre 2 si 4 lei. Dar, copil fiind, aveam intre 10 si 25 lei pe luna bani de buzunar, atata puteau ai mei.
      Eu cred ca am memorie destul de buna, intreaba-ma si-ti spun si despre preturi si despre Timisoara. In general nu-mi plac exemplele difuze de genul „stim noi”. Asa ca, respectuos, te rog sa zici la ce te referi, cu referinta precisa de genul „asta a fost bine atunci si e rau acuma”.

  5. @Dan. Nu am spus că se trăia mai bine. Știu că Eugenia și bilete la film erau mai ieftine.Eu mă refeream la altceva.Am vrut să spun că erau și fațete pozitive pe atunci,nu doar negative așa cum spun unii. Cu certitudine,pe vremurile acelea, tinerii erau cu mult mai respectuoși,mai harnici și mai optimiști. Învățământul era la nivel superior față de cel de acum. Siguranța personală era și ea la nivel mai ridicat. Familia era „sfântă”, omogenă și nu dezbinată și împrăștiată peste hotare și mări. Dacă a-și avea oportunitatea că să îmi retrăiesc copilăria și adolescența, fără ezitare, a-și alege acei ani.

    • Singura problema cu anii 70 e ca se trăia pe banii luați împrumut din occident, pe scurt, pe datorie. Iar cind a trebuit sa ii mai dam și înapoi a urmat ce a urmat… Economic = un dezastru total , nu e de mirare, cind deciziile erau luate de C. și o gasca de lingăi si incompetenți. (Din punctul asta de vedere clasa actuala politica , USL, dovedește odată in plus ca nu am învățat nimic in 30 de ani, dar asta e alta poveste…)

      • Și acum nu avem datorii ?

        • Nu datoria in sine e o problema (evident dacă nu sari peste cal, ca și grecii) ci ce faci cu banii respectivi, dacă ii arunci numai in consum sau in investiții proaste, nu vor produce nimic și pe termen mediu vei avea o problema (același exemplu, grecii, Ceaușescu ) . Pe scurt, anii 70 = consum + investiții proaste. Anii 80 = Ambiția aberanta a lui Ceaușescu sa dea toți banii înapoi fără sa țină cont de consecințe , ce mare lucru a rezolvat, fără datorii, dar economia la pămînt, nivelul de trai mai rău ca in Africa. Am avut nevoie de 20 de ani sa recuperam (dacă rămâneam sub rusi și Iliescu, nici acum nu eram ieșiți din mizerie.)

    • Anii comunismului aveau o componenta sociala mult mai importanta decat in zilele noastre. Pe de o parte lipsurile materiale, pe de alta lipsa tehnologiei actuale (telefoane, calculatoare), ne faceau sa petrecem mai mult timp unii cu altii, si asta avea un impact pozitiv asupra copiilor. De-abia asteptam sa vina ceilalti copii de la scoala, si am avut noroc de multi vecini si prietenii, de varsta mea sua mai mari cu pana la 5 ani. Pana si drumul de la scoala spre casa era un eveniment social important. Azi copii sunt adusi cu masina la ore fixe, nu mai sunt stapani pe timpul lor, si nu are rost sa stai de vorba cu prietenii caci poti sa-i contactezi pe mobil sau calculator in orice clipa. Se golea curtea/strada de copii la 7:30 seara cand erau 10 minute de desene animate la TV, „Mihaela”. Mersul la film cu prietenii era un eveniment, azi nu mai poti, chiar daca ai avea unde, „aaa, filmul ala l-am vazut pe Netflix”, iar desene animate vezi pe banda rulanta pe Cartoon Network. Da, parca prefer copilaria aceea in locul celei de astazi.
      Si adultii aveau o viata sociala mai buna, parintii mei se intalneau cu alte familii, mai o zi de nastere, uneori doar o canasta sau un poker. Apoi am devenit si eu familist, aniversarile le sarbatoream cu zeci de prieteni desi cheltuiam banii pe o luna si munceam 2 saptamani sa adun mancare, suc, bere. Dupa ’90, pauza, salut chefuri, desi aveam bani iar aprovizionarea era simpla, umpli portbagajul de la supermarket. Nimeni nu mai avea timp de asa ceva, toti alergam dupa facut bani.
      Cu invatamantul, da, era mai serios, dar n-as schimba. Elevii buni erau buni atunci si sunt buni si azi. Cei neseriosi erau stigmatizati. Azi e ca la americani, „face si el/ea ce poate”. La facultate se intra azi usor si oamenii nu apreciaza lucrurile care costa putin. Eu am „sorbit” fiecare cuvant de la profesorii buni, dar am luat note mici la materiile care nu ma interesau, in special stiinte sociale (baliverne comuniste pana in maduva oaselor). Cred ca as face la fel azi, mie chiar mi-a placut meseria pe care mi-am ales-o. Si facultatea are mijloace tehnice incomparabil mai bune, pe noi ne-au pregatit mai mult din creion si hartie.
      Cu familia e mai complicat. Da, astazi pleaca parintii in alte tari la munca, copii raman cu bunicii. Ca timisoreni nu aveam asa ceva, dar se intampla des si atunci. Nu pleca mama, ce-i drept, si asta e important, insa sute de mii de tati plecau la munca, isi vedeau familia de 2…3 ori pe an. Plecau din Moldova, Oltenia, Maramures, spre orasele mari sau cele cu santiere si combinate, lucru la mine, etc. Stiu bine, pentru ca am lucrat pe santiere, dar pe termene scurte. Am stat la masa sau chiar in acelesi apartament cu acesti oameni, le stiu povestile.
      Cu familia „sfântă” nu sunt deacord. Oamenii stateau impreuna pentru ca divortul era stigmatizat si pentru ca nu aveau bani sa traiasca singuri. Oamenii cu functii ar fi ramas fara ele, caci Partidul nu accepta divortul. O doamna era mare la partid, sotul director de intreprindere. Traiau in orase diferite, fiecare cu amanta/amantul dar nu puteau divorta. Au facut-o dupa 90. Dintre profesorii de liceu erau 3 care aveau amanti/amante, asa zicea lumea si chiar i-am vazut personal prin oras. Apoi anii au trecut, inca mai aflu si despre ala, si despre aia, ma intreb daca erau 20% fara amanti. Nu sunt barfe, mi se spune in fata de catre copii lor, de catre fosta sotie, etc. La facultate si mai si. Profesorii/profesoarele cu amante, asistentii cu studentele/studentii, ca doar n-o sa pice bietii la examene cand se poate „invata” toata materia intr-o noapte, nu? In mediul industrial la fel, la o intreprindere din Bucuresti se juca „chilotiada”, nu dau amanunte aici. In Timisoara, la o firma se stiau toate „legaturile”. Inginerul sef le pipaia pe toate, pe rand. Sotia, o femeie frumusica si timida care lucra la FAEM, habar n-avea. Saraca, mi-am zis. Pana intr-o zi, cand am vazut-o pupandu-se in masina cu un amic de-al meu. Insurat si el. Daca vorbim de FAEM, mii de femei tinere la un loc… Multe divorturi au fost dupa 90. N-a fost nimic „sfant” ci doar ascuns. Recent, mi s-a spus despre un medic, acum in prag de pensionare: „a fost singurul din spitalul nostru care nu si-a inselat nevasta”.
      In concluzie: parca as alege copilaria de pe vremuri, cu ezitare, pentru ca nu stiu exact ce efort faceau parintii si bunicii pentru ca eu s-o duc bine, dar viata de dupa liceu n-as trai-o in comunism in ruptul capului.
      Cu bune, cu rele, asta a fost viata, si imi face placere sa-mi amintesc. Un weekend bun!

  6. Oile inca refuza sa vada ce se intampla. Dati-i inainte!

  7. Mutarea decisiva din partea cetatenilor trebuia facuta in vara si anume instalarea centralelor in condensare – acolo unde bugetul a permis.
    Chiar si cu scumpirea gazului, odata cu plafonarea la 3.3 RON/mc gaz consumat, pretul final pentru apa calda si caldura este mai mic decat la Colterm (in cazul locuintelor mici, bineinteles).
    Prapadita asta de Fritz nu a facut absolut nimic productiv in ceea ce priveste situatia Colterm, exceptand scumpirea si din nou scumpirea.
    _!_ fritza!

  8. Afara e 17 grade si Colterm da caldura, pe noi ne pune sa platim mai scump risipa

  9. sa ne bagam toata puIa in psd si pnl

  10. Treceți pe centrală proprie cât mai mulți, așa se vor desființa ei singuri, cum s-a desființat termoficarea locală la Bocșa! De exemplu, zilele acestea o asociație întreagă de locatari, blocul de zece etaje de pe str.Stelelor nr.6, se debranșează de la colterm. Bravo vouă Asociație de Locatari de pe str.Stelelor nr. 6!!!

  11. Foarte “interesant” este ca pnl-istii si sustinatorii lor sunt cei care ataca cel mai aprig, dar nu se gandesc nici ca adm trecuta n-a facut investitiile (pe care azi le face adm USR-ista) care scadeau facturile (pierderile si eficientizau tot sistemul), nu vad ca actuala guvernare are o vina majora ca pretul, in toata tara, creste mai mult decat in alte state si nu vad ca azi subventia pe vremea lui robu era (procentual) la jumatate din cat este azi: in 2017 costul era de 375 ron iar abonatul platea 242, iar azi este de 851 iar abonatii platesc 416!!!
    https://www.opiniatimisoarei.ro/se-scumpeste-gigacaloria-la-timisoara-cu-cat-ar-putea-creste-facturile-pentru-caldura-si-apa-calda/17/10/2017