Copiii devin oameni de stiinta peste vara si fac experimente, la Timisoara. Proiectele celor mici prezentate in cadrul unui festival stiintific. Foto si video

TIMISOARA. Un fonograf, un proiector, flora si fauna Begai si o masina de formula 1. Toate acestea vor fi prezentate de copii din Timisoara si din judet in cadrul unui program stiintific dedicat lor.

CITESTE SI: ‘Nesimtirea nu e un handicap, parcheaza in alta parte’. Revolta oamenilor din Timisoara 

Peste 2000 de copii vor lucra peste vara la 9 proiecte stiintifice in cadrul unui program denumit Fondul Stiintescu, dezvoltat de Fundatia Comunitara Timisoara si de alte cateva companii partenere. Suma alocata pentru cele noua proiecte este 225.000 de lei.

Elevii au intre 6 si 18 ani, iar 300 dintre ei provin din zona rurala, si vor lucra sub indrumarea a peste 40 de mentori, printre care se afla ingineri, profesori, specialisti in diferite domenii, dar si doi profesori care predau la Universitatea Oxford.

Cele noua proiecte ce au fost selectate sunt din diferite domenii, iar programul a fost lansat in cadrul Experimentarium, laboratorul stiintific interactiv aflat in zona Parcului Rozelor din Timisoara.

Un grup de elevi va face o prezentare a canalului Bega cu informatii despre fauna si flora, vor preleva probe de apa si va face experimente.

O echipa de elevi din Sannicolau Mare isi propune sa organizeze workshop-uri de arta digitala, in timp ce o alta grupa va face diferite modele cu o imprimanta 3D. Elevii de la Liceul Auto vin si ei cu un proiect ambitios, construirea unui kart pentru formula 1.

Programul Stiintescu finanteaza proiecte din domeniul educatiei, stiintelor si tehnologiei. Practic este un program care isi propune sa faca stiintele mai atractive pentru copii si tineri. Prin acest program sunt finantare activitati prin care copiii sunt implicati direct, prin faptul ca ei vor construi un robotel, ca vor dezvolta o aplicatie mobila, ca vor cerceta mediul inconjurator si vor intelege fenomenele din jurul lor. Practic acest program isi doreste sa demonstreze ceea ce se intampla in jurul nostru pe intelesul copiilor si lasandu-i pe ei sa descopere„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro, Daniela Chesaru, director executiv Fundatia Comunitara Timisoara.

Si cum programul a fost lansat in cadrul Experimentarium, profesorii Zeno Schlett si Ioan Damian le-au si facut cateva demonstratii copiilor de la Scoala Generala nr.12, de la Liceul Auto si de la Scoala Babel.

A fost foarte interesant. Tot ce am vazut este deosebit din toate punctele de vedere. Nu stiam mai nimic. Am mai vazut experimente, dar acestea m-au incantat si recomand atat, copiilor cat si adultilor. este foarte diferit de scoala pentru ca acolo ni se preda doar teoretic, in timp ce aici vedem totul practic si intelegem mult mai bine. Invatam mai bine si ne fascineaza„, a spus unul dintre copiii prezenti in sala, elev in clasa a VII-a.

Elevii au fost si ei incantati de ce au vazut la Experimentarium.

Ne-am bucurat ca astazi am avut ocazia sa prezentam unui grup de elevi si adulti cateva dintre cele mai noi experimente pe care le avem noi la Experimentarium. Am incercat sa aratam una dintre metodele noastre de a atrage tineretul inspre tehnologie, tehnica si experiment ingineresc. Experimentele facute se incadreaza in domeniul magnetismului, luminii, undelor, astfel incat cei care ne observa sa poata descoperi unele lucruri pe care uneori pe trec cu vederea, fara sa fie atentie sau sa staruiasca asupra lor„, a spus unul dintre coordonatorii Experimentarium, profesorul Ioan Damian.

Proiectele ce vor fi duse la capat de elevi vor fi expuse in toamna acestui an in cadrul primei editii a Timisoara Science Festival.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.