Contra unui abonament de 75 de lei pe luna, Retim poate ridica de la cetateni iarba si crengile rezultate din curatarea gradinilor la Timisoara. Perioada in care va opera serviciul

TIMISOARA. Dupa ce Primaria Timisoara a reziliat inca din primavara contractul cu firma Transclean, care aduna gratuit de la oameni, direct de la poarta, deseurile vegetale rezultate din curatarea gradinilor, singura solutie ramasa cetatenilor era dusul sacilor cu iarba ori frunze la cele 4 centre de colectare ale Retim.

Nu toti insa au masini cu care sa transporte deseurile vegetale, iar multe proveneau chiar din munca voluntara a timisorenilor care ingrijesc spatiile verzi din jurul blocurilor.

CITESTE SI: Va fi padure de blocuri cu peste 1.000 de apartamente pe terenul pe care Dominic Fritz il curata ca sa-l… ‘redea’ timisorenilor. Cei mai fericiti sunt proprietarii parcelei invecinate

In vara, ADID, Retim si Primaria Timisoara au analizat o solutie pentru rezolvarea acestei probleme.

Astfel, a fost supusa marti aprobarii Consiliului Local Timisoara o modificare a Contractului de delegare prin concesiune a activitatii de colectare si transport deseuri pentru a se introduce noul flux, acela pentru vegetale provenite din gradinile si curtile private ale timisorenilor.

S-a instituit un abonament lunar optional de 62,98 lei fara TVA, adica 75 de lei cu TVA pentru o gospodarie, iar abonatilor li se vor pune la dispozitie niste recipiente cu o capacitate de 240 de litri, ce vor fi golite o data la doua saptamani, in perioada 1 martie – 30 noiembrie. Reprezentantii municipalitatii spun ca pretul acestui abonament ar reprezenta o estimare si, daca vor fi multi doritori, ar putea sa scada, intrucat s-ar modifica si cheltuielile de preluare si transport.

Acest serviciu contra cost este complet separat de abonamentul obisnuit prin care Retim preia deseurile menajere si cele de hartie/plastic.

Detalii legate de decizia consilierilor locali gasiti AICI.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. La banii astia le trimit cu DHL ul.

    • aveti ce ati votat. la noi in sat e 150 lei pe an si gradinile sunt de cateva ori mai mari decat in timisoara. si se ridica si moloz in banii astia

    • Genial raspuns. Multumim.

      • Mărieeee unora ne plac florile, pomii, amenajarile. Creeaza un ecosistem si o placere (vizuala si functionala). Tu ai sta intre betoane si iarba, aproape ca americanii. Nu vrei sa ne dãrâmãm si gardurile? Stai jos, 4.

  2. Nesimțire marca Fritz. Ai casă, deci meriți să fii jupuit. Nu toți le-am cumpărat cu banii nevestei, totuși.

  3. Da banii pentru preprefezabilitate voi cum credeti ca se fac? Acum vor aparea in plus taxe catre uniunea sovie.. pardon.. uniunea europeana. La toate taxele existente tva, impozit… se adauga cateva procente care merg catre uniune. plus taxe pe CO2, pe aeru respirat, pe soare, pe ploaie pe incalzirea globala care vor merge direct la ue.. dar de la anu. dupa alegeri. or vrut sa bage inainte de alegeri, da facea Afd 50%.. iar alegatorii sunt dobitoci. pana in 2028 uita.

    • vezi ca din banii aia care merg la uie, ai uitat sa-i scazi pe aia care vin de acolo, aia pentru tramvaie, busuri

  4. După ce Retim a scumpit de mai multe ori abonamentul lunar anul acesta, concomitent cu reducerea sarcinilor de care se ocupă, acum mai vrea bani pentru strângerea deșeurilor de pe domeniul public de la cetățenii care fac curat acolo deși este responsabilitatea primarei. Este o rușine ce se întâmplă la Retim în ultima vreme, dezastru păstorit de maestrul Fritz care nu mai contenește să impună taxe mărite sau noi asupra locuitorilor orașului. Și așa prețurile de la Retim sunt nesimțite iar acum a ajuns să taxeze și munca voluntară a cetățenilor.

    • Da, cu terenurile din jurul blocurilor vechi din Tm. e o problema. Acestea de cele mai multe ori sunt ale primariei.

      De curatat le curata proprietarii afectati, de obicei cei de la parter. Deci cureti de bălării terenul altcuiva si apoi platesti să scapi de deșeuri. Dacă nu le cureți ești amendat, deci oricum plătești. Măcar in situația asta Retim-ul sau cine o fi ar trebui de 2 ori /an să le ridice gratuit (primavara si toamna).

      In cazul caselor sau blocurilor noi unde proprietarii dețin terenul din jurul imobilului, e altă problemă. Vrei să deții, scoate banii…

  5. Tot la pubela neagră le pun, ca și până acum, lângă plastic și sticlă, deci nu e stres.

  6. Stiti cumva pentru oligarhi ,taxa va fi doar de 75 lei sau va fi alt pret ?

  7. Stiti daca va fi un pret mai convenabil pentru cartierele marginase care au fost persecutate istoric de catre administratie?

  8. Taxa nu este maximă este nesimțită și sunt convins că va fi un succes maxim totodată poate aflăm și noi care taxă odată impusă a fost redusă , ne-am bucura cu toții dacă cei care guvernează la primărie să revină în viața reală,cea virtuală nu corespunde cu realitatea.

    • Fritz, pentru ca ai desfintat curatenia de primavara si de toamna, sa ne pisam pe tine de tepar!

      • Pai stai mai Jack, ca Fritzy a fost ales a doua oara dupa ce a desfiintat programele alea. Deci cetatenii🤡🤡 au fost multumiti cu schimbarea🤡😁🤡 Altii sunt de vina, gasim noi care🤡😁🤡

  9. Mai bine arunc iarba in curtea lui Fritz de pe Eneas.Oricum de fiecare data cand trec prin fata casei lui imi arunc guma de mestecat ca atata valoreaza el pentru Timisoara.A ajuns nesimtitul acesta sa ne puna taxe ca facem munca primariei?Unde sunteti mha flotantii lui peste prajit ce ni l-ati bagat pe gat inca 4 ani pe putoarea asta?

    • Nu cred ca „flotantii” au fost determinanti in alegerea lui Spritzy, ca nu flotantii i-au impiedicat pe timisoreni sa mearga la vot. La o prezenta de 40 si ceva % sa dai vina pe „altii”… e cam de porc. De-asta ramanem in urma, ca avem mereu pe „altii” de dat vina. Paiul, barna… bioxidul de clei daca nu e si fudul…

    • flotantii au fost ocupati cu satele, de aia a iesit pesedeu pe timis.

      • Esti amuzant🤡😁🤡

  10. Pretul acesta este si in Padure??? Adica in parcuri, nu stiam de ce se taie pomii, sa-si faca unii case gratis si cu apa de la Primarie. Calculele sunt bine definite. Am gradina la bloc cu flori si pomi, vor venii tiganii din Primarie sa-mi curete gradina gratis, ii astept s-o ude vara, cu apa de la vilele din Braytim, aia de la Holcim.

  11. Puneti-va gazon si nu o sa mai fie gunoaie de aruncat. Iar ce tine de domeniul public sa vina sa curete ca oricum sunt pline strazile de masini abandonate, gunoaie si iarba+copaci netunsi.

    • Mărieeee unora ne plac florile, pomii, amenajarile. Creeaza un ecosistem si o placere (vizuala si functionala). Tu ai sta intre betoane si iarba, aproape ca americanii. Nu vrei sa ne dãrâmãm si gardurile? Stai jos, 4.

    • Gazonul nu te apără de praf, nu da umbra si nici prea mult oxigen. In plus, daca ti-l pisa cainele poti sa uiti de el.

  12. Stau la casa si am de aruncat vegetale de doua ori pe an cum sa platesc asa de mult nu mi se pare corect deloc .

  13. pretul e cum e, dar cantitatea care va fi ridicata este ridicola. Primavara si toamna, nu sunt suficienti 240 litri pentru iarba, gard viu, crengi, etc. Se pare ca investitia intr-o remorca devine rentabila

    • Corect. Si termenul de „recipient” de 240 litrii e vag. Daca e sac e uselles. Ar trebui sa fie recipiente de plastic, cat mai orizontale, altfel e ca si cum te-ai chinui sa le bagi in pubela standard.

  14. Ii dam foc si gata……..las ca e mai fain cu fum in jurul blocurilor

  15. Habarnisti si lipsiti de minima experienta ei vad in toate doar ,,rentabilitate,, ii doare in cot ca un privat lasa gradina plina de AMBROZIE ce este aia ca doar si prin parcuri si cimitire este din belsug ……coborati pe pamant cine se duce nu stiu pana unde sa duca 2 saci de frunze sau ambrozie si atunci ce face noaptea le ia si le plaseaza la vecinu sau la primul bloc,,,frica de controale priviti realitatea nu doar la chichitele ce vi le arunca firmele de salubritate in colaborare cu subalterni pentru o cafea colea ….!!!!Practica va omoara si lipsa de experienta regula este una singura pana nu creati HAOS colectati tot inca din fasa cand faceti contracte cu firmele de curatenie nu pe bucati…..Bani avet sau macar aveti posibilitatea de a colecta prin impozite anuale nu mai fiti populisti cu un oras nu este de gluma iar ordinea nu se poate face la intamplare Faceti colectarea generala primavara vara si toamna lunar 09,10,si11 si totul se va schimba pana atunci se practica,,tragem masina in parcare si din parcare descarcam si plecam,,..la fel punem in sac si punem in fata la vecinu la 2-3 case de noi noaptea,, si culmea cei de la bloc curata zonele verzi in loc de firmele prestatoare (desi voi le platiti macar de ar aduna resturile ) si mai vreti nesimtirea sai pedepsiti sa care vegetatia pe bani lor trezitiva la realitate…..!!!!! RENTABILIZARE, RENTABILIZARE dar practica va omoara, adevarat pe calculator totul arata mai bine si mai COMOD (miroase a lene ,va pacaliti singuri )

  16. La Sandra angajatii primariei (platiti din banii contribuabililor), de ani de zile si cu utilajele primariei fac aceste munci „voluntare” la familia baronului demis din functie, pe cand noi „boborul fraier” ne uitam lung si cu jind.
    Asa ne trebuie ca ii aplaudam orice infractiune.