Consiliul Judetean Timis s-a asociat cu mai multe localitati care vor sa atraga bani pentru introducerea retelei de gaz metan

TIMISOARA. Consiliul Judetean Timis a aprobat, joi, asocierea cu Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Distributie Gaz Sud, formata din mai multe comune care vor sa acceseze fonduri din Programul National de Investitii ”Anghel Saligny”. CJT ia in calcul sa participe si cu o cofinantare in acest proiect, deoarece suma necesara este una foarte mare.

CITESTE SI:  Primele lucrari la Centrul de legume si fructe construit de Consiliul Judetean Timis, la Tomnatic

Noi incercam sa vedem cum putem compensa acest neajuns si sa ajutam la cofinantare, daca este nevoie, dar mai intai trebuie sa avem un dialog cu UAT sa vedem care sunt nevoile si care sunt planurile lor in aceasta directie, iar apoi sa venim cu masurile de sprijin. Inseamna operationalizarea acelor servicii, directii care duc la o mai mare eficienta energetica a cladirilor publice si a activitatilor ce pot fi eficientizate la nivel energetic la nivel local.v Noi avem un proiect astazi adoptat in cadrul sedintei de Consiliu Judetean, practic primul proiect propus de catre autoritatile publice locale, asociate intr-un ADI, unul dintre cele 5 ADI-uri pentru a obtine finantare prin Programul National de Investitii Anghel Saligny. Acesta este unul dintre proiectele adoptate astazi, sunt mia multe comune care vor beneficia de finantare, daca proiectul va fi declarat castigator. Sper ca si celelalte ADI sa faca acelasi lucru, noi de la CJT suntem deschisi sa sprijinim inclusiv financiar aceste initiative locale pentru ca alimentarea cu gaz creste gradul de confort din casele timisenilor, alaturi de celelalte servicii publice, apa canal, asfaltari de strazi sau curent electric”, a declarat Alin Nica, presedintele Consiliului Judetean Timis.

Alin Nica a explicat ca acest proiect are nevoie de aproape toata suma ce ar putea fi alocata judetului Timis, in cadrul Programului National de Investitii ”Anghel Saligny”, in cazul in care banii alocati la nive national s-ar imparti in mod egal pentru fiecare judet al tarii.

Mai intai sa castigam finantarea, sumele alocate la nivel national sunt de 7,5 miliarde de lei, plus 5 miliarde lei pentru proiectele declarate eligibile, dar care nu au primit finantare pe POIM (Programul Operational Infrastructura Mare). Acest proiect se incadreaza in prima categorie de proiecte. Facand un calcul sumar, la nivelul fiecarui judet, daca ar fi sa se imparta egal, ar veni 180 milioane lei. Acest proiect are o valoare de 160 milioane de lei, s-ar incadra in aceasta marja, dar nu ar mai ramane loc pentru alte finantari. Vedem cate din proiecte vor fi depuse pe Anghel Saligny si atunci vedem cate vor fi eligibile si atunci vom face o concluzie”, a declarat Alin Nica.

Fostul presedinte al Consiliului Judetean Timis, Calin Dobra (PSD), acum consilier judetean, a propus ca CJT sa vina cu o cofinantare in cadrul acestui proiect.

Stim cu totii cat de importanta este alimentarea cu gaze naturale independent, adica sa putem sa ne gestionam, tinand cont de toata situatia. Știti ca cu aproximativ patru ani de zile in urma am pornit cele cinci Asociatii de Dezvoltare Intercomunitara privind distributia de gaze naturale, proiecte importante pentru ca acoperim aproximativ 70 de localitati de pe raza judetului Timis, privind distributia de gaze naturale. Astazi s-a aprobat pentru asociatie acest obiectiv de investitii, dar amendamentul a fost ca CJT sa devina parte activa si cu sustinere financiara pentru ca la ADI Centru, din bugetul local, cofinantarea este de 11,5 milioane de lei, ceea ce autoritatile locale nu au capacitatea sa sustina aceasta cofinantare, e important sa fie CJT partener activ financiar in susinerea acestor proiecte. Sunt primarii cu buget foarte mic la sectiunea de Dezvoltare, 2 milioane de lei cu care sa asigure 1,2 milioane lei numai pentru gaz, nu este cea mai buna varianta. Au aprobat acest sistem in ideea ca este un termen limitat pentru depunerea proiectului, dar sunt ferm convins ca daca obtine finanantarea se poate reaseza suma pentru bugetele locale”, a declarat Calin Dobra.

De acest proiect ar putea benedicia comunele Boldur, Nitchidorf, Darova, Padureni, Racovita, Sacosu Turcesc, Tormac, Victor Vlad Delamarina, Stiuca, Gavojdia si Belint (in Belint ar fi vorba doar despre extinderea retelei actuale). Aceste comune fac parte din Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Distributie Gaz Sud.

In total, 70 de localitati din Timis, adica peste 200.000 de locuitori din cinci mari zone ale judetului, vor fi beneficiarii unui proiect al CJ Timis. Este vorba de o retea de alimentare cu gaze naturale care sa acopere, practic, intreaga suprafata a judetului.

Comunele si orasele s-au constituit in Asociatii de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) si cu ajutorul acestora se va demara proiectul.

Sunt cinci astfel de Asociatii:
– ADI Vest – deserveste 78.000 de locuitori din 22 de comune si orasele Jimbolia si Sannicolau Mare
– ADI Nord – deserveste 32.000 de locuitori din 8 comune si orasul Recas
– ADI Centru – deserveste 25.000 de locuitori din 9 comune
– ADI Est – deserveste 35.000 de locuitori din 15 comune si orasul Faget
– ADI Sud- deserveste 44.000 de locuitori din 13 comune si orasele Deta si Gataia

 

 

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.