Concluziile simpozionului international ”De ce conteaza cultura? // Why Culture Matters?” – eveniment organizat la Timisoara de Asociatia Prin Banat

TIMISOARA. Experți internaționali, renumiți specialiști locali și naționali împreună cu comunitatea locală din Timișoara s-au întâlnit la sfârșitul săptămânii trecute (6-7-8 octombrie), la FABER și la Universitatea de Vest, pentru a găsi răspunsurile la întrebarea  De ce contează cultura? // Why culture matters?,  în contextul excepțional Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. 

Timp de 3 zile, în cadrul simpozionului internațional De ce contează cultura? // Why culture matters? organizat de Asociația Prin Banat, împreună cu Universitatea de Vest din Timișoara, organizația europeană Europa Nostra și Asociația Monumentum, Timișoara a fost scena dezbaterilor unor subiecte pe cât de actuale, pe atât de interesante privind patrimoniul cultural material și imaterial, relația centru – periferie și fenomenul migrației.

Tema privind conservarea patrimoniului cultural și punerea în siguranță a siturilor de patrimoniu din Europa și România a fost subiectul primei zile a simpozionului internațional De ce contează cultura? // Why culture matters?, iar pe lângă studiile de caz, cifre și proiecte prezentate de Ambulanța pentru Monumente, Cultural Heritage Without Borders (Kosovo), Pro Monumenta (Slovacia), s-a discutat și despre modul în care inovația și tehnologia pot ajuta la păstrarea tradițiilor și la conservarea patrimoniului cultural material, pe termen lung.

Importanța deținerii titlului de Capitală Europeană a Culturii, atât pentru Timișoara, cât și pentru regiunea Banatului, a fost dezbătută de către reprezentanții Centrului de Proiecte al municipiului Timișoara, ai Consiliului Județean Timiș și ai Asociației Timișoara Capitală Europeană a Culturii, care au discutat despre  importanța conexiunilor interumane, a includerii comunităților în actul cultural, dar și despre necesitatea construirii unui viitor cultural al orașului, având trecutul ca ancoră  și ca nucleu oamenii. Tot în cea de-a doua zi a evenimentului, reprezentanții ICOMOS, UNESCO și Institutul Național al Patrimoniului din România au  discutat despre conservarea patrimoniului cultural material și imaterial care reprezintă nu doar salvarea clădirilor aflate în stare avansată de degradare, ci și conectarea la nivel emoțional și intelectual cu comunitatea în care trăim.

Migrația ca traumă cauzată de război, dislocare, deportare, dar și despre migrația ca mijloc de supraviețuire sau de dobândire de noi cunoștințe și a sentimentului de apartenență a fost dezbătută în cea de-a treia zi a simpozionului internațional De ce contează cultura? // Why culture matters?. Ucraina și frontul său cultural au fost dezbătute în primul segment al zilei, iar prezentările au fost susținute de reprezentanții Fundației Maria Prymachenko și ai Ukrainian Cultural Foundation (UCF). Despre criza refugiaților cu care se confruntă Europa au vorbit reprezentanții LOGS – Grup de Inițiative Sociale, iar felul în care cultura poate fi accesibilizată a fost prezentat de reprezentanții Institutului Intercultural, ai Asociației Ceva de Spus, ai Teatrului Basca și ai Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara.

Pe parcursul celor trei zile de desfășurare, simpozionul internațional De ce contează cultura?/ Why Culture Matters? a adunat peste 200 de participanți și a arătat încă o dată că titlul de Capitală Europeană a Culturii a adus și continuă să aducă oportunități și deschidere pentru comunitatea locală către organizații, instituții, asociații și rețele europene.

Toate dezbaterile, care au avut loc în cadrul evenimentului, au fost înregistrate și vor fi publicate pe site-ul Asociației Prin Banat https://prinbanat.ong/ și al proiectului Cămine în mișcare https://camineinmiscare.ro/

Evenimentul a fost prezentat în cadrul A week for Monuments și a fost o activitate comună a proiectelor culturale ale Asociației Prin Banat – Centriphery, Cămine în Mișcare și Ambulanța pentru Monumente – Banat. Organizat în parteneriat cu Europa Nostra, Universitatea de Vest din Timișoara și Asociația Monumentum.

Parteneri strategici: Europa Nostra, Universitatea de Vest din Timișoara și Asociația Monumentum

Parteneri locali: Institutul Național pentru Patrimoniu, Ordinul Arhitecților din România, Asociația de la 4, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș, Fundația Culturală Jazz Banat, Memorialul Revoluției din 16–22 decembrie la Timișoara

Parteneri internaționali: Festival of Regions (Austria), New Culture Foundation (Bulgaria), Dansehallerne (Danemarca), Espoo City Theatre (Finlanda), La Manufacture Collectif Contemporain (Franța), Cultura Nova Festival (Olanda), Walk & Talk (Azore, Portugalia), Comunitatea Românilor din Serbia, FabLab Zagred (Croația)

Co-finanțat de Programul Europa Creativă al Uniunii Europene și Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte. Acțiune finanțată de Consiliul Județean Timiș, prin Programul TIM Cultura. Simpozionul face parte din proiectul cultural A Week For Monuments, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Despre Asociația Prin Banat

Asociația Prin Banat s-a constituit în 2016, ca o continuare firească a proiectului editorial cu același nume, având ca scop documentarea și promovarea valorilor locale și încurajarea turismului cultural în regiunea Banatului istoric (care, astăzi, se întinde pe teritoriul României, Serbiei și Ungariei). Pe termen mediu și lung, Asociația PRIN BANAT își propune următoarele obiectivele: identificarea, inventarierea, documentarea și promovarea obiectivelor din cadrul patrimoniului cultural-istoric, natural și imaterial (tradiții, obiceiuri, gastronomie etc.) din regiunea Banatului istoric; atragerea atenției și conștientizarea în rândul comunităților asupra stării de degradare a patrimoniului cultural imobil din regiunea Banatului istoric; încurajarea acțiunilor de cooperare culturală și implicarea particularilor în activități civice de interes comunitar. Din anul 2018, Asociația Prin Banat este membră Europa Nostra.

Despre Cămine în mișcare

Cămine în mișcare (Moving Fireplaces) este atât un proiect a cărui actualitate va dăinui în timp, cât și o platformă de explorare a fenomenului migrației ca o realitate din trecutul și prezentul Banatului și al Europei. Căminul este, prin excelență, un simbol al confortului, siguranței și căldurii unei case, iar documentarea poveștilor celor aflați pe drumuri, din diferite motive, reprezintă prezentul societății noastre și veritabile file de istorie pentru generațiile viitoare.  Cămine în mișcare este implementat de Asociația Prin Banat. Proiectul face parte din Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte și de Consiliul Județean Timiș, prin Programul TIM Cultura 2022.

Despre Ambulanța pentru Monumente – Banat

Inițiat în anul 2016 de Asociația Monumentum, proiectul Ambulanța pentru Monumente este implementat începând cu anul 2021, în județele Timiș și Caraș-Severin, de Asociația Prin Banat.

Proiectul își propune să acționeze eficient în domeniul salvgardării patrimoniului imobil, prin punerea în siguranță a unor obiective de patrimoniu importante, aflate în stare avansată de degradare sau de precolaps. La nivelul județelor Timiș și Caraș-Severin, în Lista Monumentelor Istorice din anul 2015 figurează peste 1000 de monumente, situri și ansambluri istorice, multe dintre acestea aflate într-o stare avansată de degradare.

Despre Centriphery 

Deoarece fiecare periferie are propriul său centru, Centriphery oferă cetățenilor așa-numitei „periferii” o voce centrală în explorarea și transformarea narațiunilor și miturilor locale și îi încurajează să participe la recrearea identităților locale și a narațiunilor europene. Co-finanțat prin Programul Europa Creativă al Uniunii Europene și coordonat de Festival der Regionen (Austria), acest proiect european de anvergură reunește 8 parteneri: New Culture Foundation (Bulgaria), Dansehallerne (Danemarca), Espoo City Theatre (Finlanda), La Manufacture Collectif Contemporain (Franța), Rijeka 2020 – European Capital of Culture (Croația), Cultura Nova Festival (Țările de Jos), Walk & Talk (Insulele Azore, Portugalia) și Asociația Prin Banat (România).

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.