Comuna din Timis care isi extinde sistemul de incalzire cu apa geotermala, pe bani europeni. A pornit investitia de 2 milioane de euro

FOTO: Ghidul Primariilor

TIMIS. Investitie majora in comuna Lovrin, incepand din aceasta toamna. Demareaza lucrarile de modernizare si extindere a sistemului deja existent de incalzire a institutiilor publice cu ajutorul apei geotermale.

CITESTE SI: N-a fost scoasa nici o cupa de pamant de sub liniile de cale ferata, la mai bine de un an si jumatate de la pornirea lucrarilor la Pasajul Solventul din Timisoara, dar vicele Ruben Latcau anunta un ‘progres vizibil’. In ianuarie 2024 ar fi trebuit sa fie gata 

Dupa ce in primavara lansau licitatia, autoritatile locale au semnat zilele acestea contractul de executie a lucrarilor, iar proiectul urmeaza sa fie realizat din fonduri europene.

In acest moment, la Lovrin, sunt folosite deopotriva sistemul centralizat si incalzirea individuala in casele localnicilor, in principal la blocuri.

Sistemul de incalzire centralizat a fost implementat in Lovrin inca din 1980. E compus din foraj de mare adancime, retele de transport a apei geotermale, punct termic, retele de distributie a agentului termic si consumatori. Pierderile sunt insemnate din pricina vechimii si a starii echipamentelor si utilajelor tehnologice si a conductelor. Tevile nu sunt izolate pe toata lungimea si pierderile sunt mari.

Astfel, primaria a scris si castigat un proiect prin care sa modernizeze si sa realizeze o prima extindere a sistemului prin care asigura apa calda si incalzirea cu apa geotermala.

Conform contractului, urmeaza sa fie construita o noua conducta de transport de la foraj la centrala termica, se vor face reparatii la cladirea centralei termice, iar aceasta va fi echipata cu utilaje noi, se va moderniza reteaua de distributie si se va lungi. In acest fel, vor scadea facturile si se vor reduce emisiile de gaze cu efect de sera.

In acest moment prin actualul sistem sunt 66 de beneficiari, cladiri publice, dar si firme si locuinte. Iar zeci de locuitori au anuntat ca vor si ei in sistem si au incheiat deja precontracte.

Valoarea investitiei este de aproximativ 2 milioane de euro cu TVA, bani asigurati prin Programul Operational Infrastructura Mare – POIM.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...