Computer Tomograf si RMN nou-noute la Spitalul Judetean Timisoara. Aparatura de ultima generatie o inlocuieste pe cea veche de 16 ani. Foto

TIMISOARA. Un Computer Tomograf si un aparat cu Rezonanta Magnetica performant au fost achizitionate pentru Spitalul Judetean din Timisoara.

CITESTE SI: Situatie dramatica la Spitalul de Copii din Timisoara. Constructorul noului corp de cladire: Ne gandim sa abandonam lucrarea. Nu ne-am primit banii 

Aparatura, alaturi de un sistem PACS ce permite comunicarea cu alte unitati de imagistica din tara, au ajuns la Timisoara prin Ministerul Sanatatii, cu fonduri de la Banca Mondiala.

Este pentru prima data in 16 ani cand aparatele de imagistica ale spitalului sunt inlocuite, cu toate ca in Europa, durata de viata a unui Computer Tomograf sau a unui RMN este de doar 5 ani.

‘Acum 16 ani am avut sansa sa inaugurez rezonanta magnetica achizitionata atunci tot printr-un imprumut cu Banca Mondiala. In anul 2000 a fost prima si ultima mare achizitie  de aparatura radiologica de inalta performanta. Atunci s-au achizitionat 10 unitati de rezonanta magnetica de 1 Tesla, campul magnetic fiind mai mic dar atunci erau suficient de bine echipate tehnologic pentru a ne face treaba. Din pacate a trecut o foarte lunga perioada de timp, 16 ani e o distanta cam mare de timp pentru retehnologizare daca tinem cont ca in Europa sunt tari precum ranta unde acest schimb tehnologic este fixat la 5 ani obligatoriu la toate unitatile d einalta performanta administrate de spitalele publice’, a precizat prof. univ. dr. Florin Birsasteanu, seful sectiei de Radiologie din cadrul Spitalului Judetean Timisoara.

Unul dintre aparatele de imagistica din Spitalul Judetean Timisoara a cedat chiar joi din cauza uzurii, iar specialistii spun ca pentru reparatia lui costurile ar fi imense, pentru ca piesele pentru modele vechi se gasesc foarte greu.

‘Era extraordinar de importanta achizitia acestor aparate pentru ca RMN-ul are o vechime de peste 16 ani si peste 50.000 de examinari si era uzat din punct de vedere fizic si moral iar tehnologia cel putin din punct de vedere al imagisticii, a evoluat extraordinar in ultima perioada de timp. In ceea ce priveste Computerul Tomograf, prin faptul ca este de ultima generatie, deserveste cazurile grave, deosebit de complexe care se adreseaza Spitalului Judetean. Este o achizitie deosebit de benefica pentru colegii de la compartimentul de primiri urgente si medicii nostri radiologi de la celalale specialitati. Avem un aparat care astazi (n.r. joi) a cedat, a cedat piesa cea mai scumpa si anume tubul. Reparatia este enorm de costisitoare pentru ca este un aparat vechi iar piesele sunt din ce in ce mai greu de gasit’, a spus managerul Spitalului Judetean Timisoara, Marius Craina.

Aparatura a fost achizitionata  in urma unor proceduri demarate pe 9 ianuarie de catre Florian Bodog, atunci mInistru al Sanatatii, in urma carora 34 de spitale din Romania urmeaza sa fie dotate cu echipamente de imagistica performante si sisteme PACS – tehnologie medicala ce permite stocarea, recuperarea, prezentarea si partajarea imaginilor obtinute de Computerele Tomograf si RMN.

‘Este vorba despre prima retea nationala de imagstica si radiologie, retea integrata. Spun prima pentru ca este pentru prima data in istoria Romaniei cand se cumpara atatea echipamente de imagistica performante care pot comunica intre ele prin acest sistem PACS, permit si telemedicina. Echipamentele au fost achizitionate la un pret corect, spun eu, pentru ca data fiind cantitatea mare pe care Ministerul a achizitionat-o, preturile obtinute unt foarte bune. Ca exemplu, un RMN a costat 600.000 de euro plus TVA, un CT in jur de 100.000 plus TVA, iar sistemul PAX undeva la 30.000 de euro’ a spus fostul ministru al Sanatatii, Florian Bodog.

Spitalul Judetean din Timisoara are in acest moment 3 Computere Tomograf si un aparat de Rezonanta Magnetica Nucleara.

CITESTE SI: Complexul imobiliar futurist ce va ‘rasari’ langa Primaria Timisoara. Vor fi 4 cladiri spectaculoase. Imagini in premiera 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Sunt de acord cu luarea acestei decizii. Vrem sa avem un oras cu aspect placut ,firmele care detin aceste cabluri care au un aspect f. urat ,sa fie taiate si introduse pe sub pamant cand se vor face santuri pe toate strazile orasului si a satelor din Timis cand se modernizeaza sau se asfalteaza strazile. De asemeni sa fie cat mai multe canalizari si trotuarele inalte si in satele comunele din Timis,precum si in Dumbravita,unde se construiesc multe case dar strazile terminate sunt pline de noroi si fara canalizari. Incepand de pe strada unde se afla Decathlon si pana la Clubul Sportiv care da in strada Aries,trotuar e inexistente sau aproape inexistente iar apa de ploaie cu noroi invadeaza trotuarul f.mic de cel putin 2-3 cm. Acesta este trotuar? Trotuar nu exista nici de la capatul Expresului 1 care duce catre Decathlon dupa ce au asfaltat si nici canalizari. Totul se face de mantuiala. Strada Arinului care apartine de Dumbravita,deasemeni e plina de noroi si stalpi cu fire care nu au fost asezate pe sub pamant. De fapt strada nu are canalizari si nici trotuare nu e asfaltata. Primarul si arhitectii cu proiectanti cu tot fac totul de mantuiala. Nu se gandesc de loc la viitorul populatii din aceasta zona. Pe aceasta cale va rugam sa faceti trotuare pe strada de la capatul Expresului 1 si Decathlon si sa faceti si un adapost la ultima statie a expresului ,este un curent si cand bate vantul si ploua,stau copiii care merg la scoala,bunici si mame cu copii mici si persoane care merg la servici fara un acoperis. Va multumim ca ne da-ti prilejul sa ne exprimam doleantele.