Comori ingropate ale Banatului in pericol sa fie pierdute. Primele solutii de salvare gasite de Directia de Cultura din Timisoara

TIMISOARA. Obiecte de mare valoare arheologica ar putea fi pierdute de cercetatorii din Banat, odata cu disparitia alarmanta a movilelor funerare din judet. Problema este una arzatoare pentru arheologi, care vor sa opreasca acest fenomen.

CITESTE SIO noua misiune economica. CCIA Timis invita firmele timisene in misiune economica in Japonia

Ceramica, instrumente din diferite epoci, dar si alte elemente cu valoare arheologica mare in Timis s-au pierdut de-a lungul anilor din cauza distrugerii movilelor funerare. Din cele 400 de movile existente in judet la nivelul anului 1975, acum au mai ramas jumatate, si doar trei dintre ele au fost cercetate, la Susani. Arheologii nu vad cu ochi buni disparitia acestor monumente, insa stiu ce trebuie facut pentru protejarea acestora.

Doar 19 din cele mentionate sunt inscrise in lista monumentelor. In primul rand localizarea lor foarte precisa, pentru ca nu avem decat pentru o parte din ele coordonate GPS Stereo 70 pentru localizare. Vedem starea in care se afla si regimul administrativ, adica cine este proprietar acolo. Prin numar cadastral se pot afla datele acestea, si trecem la faza urmatoare in care informam proprietarii in scris privind obligatiile care le revin. Odata cu coordonatele se ia inaltimea movilei si putem vedea de la an la an daca se degradeaza, daca devine din ce in ce mai mica, daca o scarifica, putem sa concepem o strategie dupa aceea de cercetare. Vedem care sunt cele mai afectate si le introducem intr-un program de cercetare anuala, dupa care cele mai afectate le cercetam arheologic sistematic, asta ar fi intentia„, a declarat Victor Bunoiu, consilier Arheologie din cadrul Directiei Judetene pentru Cultura.

 

CITESTE SITimisorenii, din nou in strada. Sute de oameni protesteaza in fata Prefecturii

Cauzele disparitiilor acestor movile sunt cunoscute de arheologi.

Constatam tot mai des ca in partea de vest a judetului, unde sunt localizate majoritatea acestor movile, se face agricultura industrializata, cu tractoare foarte moderne, se face scarificare si in plus fata de aceste lucrari amenajarea foarte exhaustiva a terenului. Practic se niveleaza zone intinse, unde terenul este mai inalt se niveleaza, se duce pamantul unde este mai jos, tocmai pentru a fi propice agriculturii. Acestea sunt cauzele cele mai mari care duc la distrugerea acestor movile funerare. Mai sunt cautatori de comori, dar acestia sapa in interiorul movilelor, deci practic nu le distrug sau mai ramane ceva in urma lor„, a completat Victor Bunoiu.

CITESTE SIFamilie disperata in Timis. Un tanar a disparut de mai bine de o luna si este de negasit 

Daca deocamdata cercetarea movilelor in totalitate este una greu de realizat, oficialii Directiei de Cultura a Judetului Timis vor sa aiba o evidenta a acestora.

Sunt din perioade diferite si majoritatea comorilor se gaseste in astfel de situri. Credem ca si aici evidenta lor poate sa le protejeze. In momentul in care ele sunt identificate si cartate, durata lor de supravieturile ar putea fi mai mare…Nu suntem suficienti sa cercetam 200 de movile, dar suntem suficienti sa le punem pe harta. E important sa le semnalizam si deja o parte din protectie se face” a spus Sorin Predescu, directorul executiv al Directiei Judetene de Cultura Timis.

In acest an, vor fi luate in considerare movilele funerare din apropierea localitatilor Sanpetru, Dudestii Vechi si Biled, iar acestea vor fi cartate si cu ajutorul studentilor de la Universitatea de Vest.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.