Colterm intra in faliment, daca administratia Fritz nu cumpara certificatele de poluare aferente anului 2021. Documentul firmei de insolventa transmis Primariei Timisoara

TIMISOARA. Deschiderea procedurii de faliment pentru Colterm este inevitabila, daca pana in 30 aprilie, administratia Fritz nu cumpara certificatele de emisii de gaze cu efect de sera aferente anului 2021. O spun cu subiect si predicat reprezentantii administratorului judiciar intr-un document obtinut de opiniatimisoarei.ro.

Este vorba de un raspuns la o adresa inaintata firmei de insolventa, Consortiul ALFA&QUANTUM CONSULTING S.P.R.L. – MAESTRO S.P.R.L. – INSOLVEIN S.P.R.L, de catre Primaria Timisoara, in care aceasta din urma solicita sa ii fie comunicate „masurile intreprinse de Colterm pentru achizitionarea certificatelor„.

Primarul Dominic Fritz s-a lepadat deja public de aceasta obligatie sustinand ca nu are de gand sa cumpere certificatele, insistand sa paseze responsabilitatea exclusiv in carca societatii de termoficare.

Reprezentantii administratorului judiciar atrag atentia Primariei ca au gresit ‘adresa’ si explica faptul ca, pentru aceste masuri, administratia Fritz trebuia sa se indrepte catre administratorul special care o reprezinta, Cristian Amza, seful USR Giroc, cel pus sa coordoneze activitatea Colterm condusa de Primaria Timisoara ca unic actionar.

Firma de insolventa (administratorul judiciar desemnat de instanta) reaminteste ca in dubla calitate a Primariei Timisoara, de actionar unic al Colterm, care voteaza hotararile AGA societatii, si de institutie publica emitenta a hotararilor Consiliului Local al municipiului Timisoara prin care se aproba:
1. Pretul local de producere, transport, distributie si furnizare a energiei termice
2. Pretul energiei termice facturate populatiei
3. Asigurarea din bugetul local a sumelor necesare acoperirii diferentei dintre pretul de producere, transport, distributie si furnizare a energiei termice furnizate populatiei si pretul energiei termice facturat populatiei,
ar trebui, atunci cand decide cuantumul pretului/modificarea pretului de producere/ subventiile/ pierderile induse tehnologic si financiare sa includa in costul pretului de producere, transport, distributie, furnizare a energiei termice si costul integral al certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera/EUA, avand in vedere ca achizitionarea acestor certificate este o obligatie legala.
Refuzul de a cumpara certificatele inseamna aducerea unui prejudiciu intentionat societatii de termoficare, ceea presupune savarsirea unei infractiuni. Cu alte cuvinte, cine va decide sa nu fie achizitionate, risca dosar penal.

Mai mult, transmite administratorul judiciar, Primaria Timisoara ar fi trebuit sa prevada costurile reale suportate de Colterm pentru a cuprinde in bugetul anual in mod corect si echitabil sumele alocate cu titlul de subventii/diferenta intre pretul de producere si pretul local al energiei facturate populatiei. In conditiile in care pierderile reale suportate de Colterm, cunoscute de primarie, sunt mai mari in realitate, decat cele avute in vedere de institutie la aprobarea pretului de producere si acordarea subventiilor.

188.624 de certificate de emisii de gaze cu efect de sera, aferente anului 2021, trebuie cumparate pana in 30 aprilie 2022

Administratorul judiciar arata ca pentru instalatia CT Centru, emisiile de noxe/CO2 aferente anului 2021 sunt de 71.139 tone, fiind astfel necesare a fi achiziționate 71.139 certificate EUA, iar pentru CT Sud, emisiile de noxe/CO2 aferente anului 2021 sunt de 161.610 tone, fiind astfel necesare 161.610 certificate EUA.

Totalul certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera alocate gratuit, conform prevederilor legale, pentru 2021, este de 44.125, ramanand astfel obligativitatea achizitionarii unui numar suplimentar de 188.624 de certificate.

Cele 188.624 de certificate costa pe piata libera, in acest moment, peste 15 milioane de euro.

Administratorul judiciar: Daca nu vor fi cumparate certificatele CO2, contributia si penalitatile ce vor fi aplicate de AFM vor conduce la declansarea falimentului Colterm SA

In acelasi document, administratorul judiciar cere Primariei Timisoara sa cumpere urgent certificatele, sugerand si modalitatile legale prin care poate face asta.

Va solicitam de urgenta sa indepliniti formalitatile ce se impun, fie in vederea achizitionarii de catre dumneavoastra, in calitate de actionar unic, in numele Colterm SA, fie in vederea adoptarii unei hotarari de Consiliu Local pentru a fi alocate catre Colterm SA – in insolventa (de exemplu, cu titlu de majorare capital social, reintregire capital social, plati in avans, diferenta subventii) sumele necesare achizitionarii unui numar de 188.624 de certificate de certificate de emisii de gaze cu efect de sera aferente anului 2021.
Mentionam ca in prezent, pretul de achizitie, pe piata libera este de 80 euro/certificat, insa, din cauza termenului de conformare, pana la 30.04.2022 se estimeaza o crestere a pretului de achizitie a certificatelor EUA cu 10-20%.

Va solicitam sa emiteti o hotarare de Consiliu Local, privind asigurarea fondurilor necesare achizitionarii certificatelor, acordul municipiului Timisoara, dat prin HCL, de a garanta preluarea sumelor datorate de Colterm pentru achizitia certificatelor, in cazul imposibilitatii de plata, aprobarea graficului de plati, mandatarea primarului Timisoarei de a semna in numele municipiului Timisoara, documentele privind preluarea sumelor datorate de catre Colterm pentru achizitia certificatelor.
Solicitam sa aveti in vedere faptul ca, in ipoteza in care Colterm SA nu va achizitiona pana cel tarziu in data de 30.04.2022 certificatele de emisii de gaze afarente anului 2021, contributia si penalitatile de intarziere pe care le va aplica Administratia Fondului de Mediu debitoarei Colterm SA, in conformitate cu prevederile Art 18 din HG nr. 780/2006, prin decizie de impunere ce constituie titlu executoriu, vor conduce la declansarea procedurii de faliment a debitoarei Colterm SA„, transmite administratorul judiciar – Consortiul ALFA&QUANTUM CONSULTING S.P.R.L. – MAESTRO S.P.R.L. – INSOLVEIN S.P.R.L.

La dispozitia Primariei Timisoara a fost pusa si o oferta primita de Colterm pentru achizitia de certificate EUA din partea TDR Energy SRL, o companie cu peste 10 ani experienta in solutii viabile in domeniul protectiei mediului si energiei.
Oferta financiara este de pana la 100.000 EUA, cu posibilitatea extinderii pana la 186.500, la pretul de piata agreat de catre beneficiar in baza ordinelor de tranzactionare la care adauga 15,90 euro/certificat EUA.

Aceasta companie da asigurari ca va transfera Colterm certificatele pana in 20 aprilie, dar pune conditii.
Trebuie achizitionate in mai multe transe, dar nu mai putin de 30.000 de certificate/transa, in maxim 30 de zile de la semnarea contractului, certificatele raman in conturile RUEGES ale companiei pana in 20 aprilie, cand vor fi transferate in conturile Colterm cu respectarea graficului de plati convenit si a constituirii garantiilor. Pretul certificatelor va fi achitat in 6 luni, in rate egale, pana in data de 15 a fiecarei luni, dar nu mai tarziu de 15 octombrie 2022. TDR Energy SRL cere o garantie cash de minim 20% din valoarea estimata a contractului si solicita aprobarea in Consiliul Local a garantarii preluarii de catre Primaria Timisoara a obligatiilor de plata.

Oferta este valabila pana in 10 aprilie 2022, ora 12.00.

***

Va reamintim, la jumatatea lunii martie, primarul Dominic Fritz incerca sa paseze complet responsabilitatea achizitionarii certificatelor CO2 catre Colterm, desi Primaria Timisoara e unic actionar. Mai mult, cel numit politic la conducerea societatii de termoficare este colegul de partid al edilului.

CITESTE SI: Meritocratie marca Dominic Fritz. Dupa ce a pierdut Primaria Giroc, dar i-a adus voturi pentru sefia USR Timis prin ‘Operatiunea Autobuzul’, Cristian Amza a fost pus administrator special la Colterm. Va castiga peste 20.000 de lei pe luna

Noi, ca oras, nu suntem pasibili de nicio amenda. Este societatea Colterm unde, DA, orasul este actionarul. Este in instolventa acum si tocmai trebuie sa terminam cu aceasta dependenta directa, sa fie Colterm o piatra legata de gatul bugetului orasului. Obligatiile sunt ale Colterm. Este treaba Coltermului, sa si indeplineasca treaba. Noi, ca oras, am dat peste limita legala, ca sa mentinem caldura. Noi nu putem din bugetul local sa fim responsabili pentru obligatiile acestei societati comerciale„, a spus primarul Dominic Fritz in 14 martie.

„Intrebarile de cifre trebuie sa le puneti la Colterm, eu nu sunt purtatorul lor de cuvant. Exista multa dezinformare in spatiul public despre acest subiect. Nu exista o obligatie a Primariei Timisoara de a achizitiona aceste certificate. Este obligatia Colterm, nu a primariei. Noi toti trebuie sa intelegem ca trebuie sa protejam orasul de problemele financiare pe care le are Colterm, tocmai asta este motivul de ce societatea Colterm este in insolventa acum„, a adaugat atunci edilul.

Doar ca obligatia cumpararii acestor certificate de poluare este pentru anul 2021, cand inca nu era declansata procedura insolventei pentru compania de termoficare, drept urmare nu poate fi ‘pusa la adapost’ de la plata acestora.

Daca certificatele nu vor fi achizitionate pana la sfarsitul lunii aprilie,  Timisoara va mai primi o amenda pentru neconformitate. Iar asta dupa ce, anul trecut, a mai incasat o amenda de 21 de milioane de euro, ramasa inca neplatita de catre administratia Fritz. In plus, dincolo de sanctiune, Colterm trebuie sa cumpere si restul de certificate aferente anului 2020, ramase neachizitionate, care costa alte 11,2 milioane de euro.

***
Conform unei Hotarari de Guvern din anul 2006, in fiecare an societatea de termoficare este obligata sa cumpere certificate aferente emisiilor de CO2 verificate. Certificatul este un titlul care atesta producerea de energie din surse regenerabile de energie. Certificatul se poate tranzactiona, distinct de cantitatea de energie pe care acesta o reprezinta, pe o piata organizata, in conditiile legii, si reprezinta schema suport de promovare a producerii energiei din surse regenerabile.

Conform Uniunii Europene, prin aceasta masura, volumul emisiilor trebuie sa scada treptat. O reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera in UE cu cel putin 40% pana in 2030 (fata de nivelurile din 1990) reprezinta unul dintre obiectivele aprobate de Consiliul European ca parte a cadrului de politici privind clima si energia.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...

  Pareri

 1. AURolacii spune:

  R.I.P Colterm …..aici se fura la greu politic .

  • fotbal1 spune:

   Tot nu inteleg acum ceva:
   1. Acum cateva luni se zice ca primaria nu are drept la despagubiri in cazul Colterm, acum insa trebuie sa plateasca acele certificate verzi.
   2. De ce sa plateasca primaria daca acum au un administrator judiciar si oricum aceasta problema este a Coltermului si nu a primariei. Atat timp cat Colterm este o entitate diferita de primarie, e normal ca primaria sa nu plateasca !
   Si acum se incearca redresarea sacului fara fund pe banii nostri…

   • fotbal1 spune:

    P.S.
    Ce care conduc la ora actuala Coltermul trebuia sa pregateasca masuri pentru a achita aceste certificate, nu sa faca ca in trecut si sa stea cu mana intinsa la cersit…

   • Radu Ene spune:

    BaBaiatule, ori esti prost, ori pus pe scris tampenii. Intelege capul tau ca UNIC ACTIONAR LA COLTERM E PRIMARIA TIMISOARA??? Ca e RESPONSABILA de soarta acestei societati?? Daca o baga cu buna stiinta in faliment, asta inseamna ca IL LEAGA PE DOMINIC/GASHCA LUI DE INCOMPETENTI de la Colterm?? Baga-i-as eu toate solutiile undeva fix la 3 noaptea

    • Daniel spune:

     Si ce daca e actionar sau unic actionar? Daca eu am actiuni la o firma si conducerea face tampenii, in cel mai rau caz da faliment si pierd actiunile. Nu trebuie sa mai vin cu bani de acasa in nicio situatie.
     In plus amenda de 21M euro nu este a primariei ci a Colterm care oricum este in insolventa deci nu va mai plati nimic fie ca iese din insolventa pe un anumit plan cu datorii reduse, fie intra in faliment.

     • Dada spune:

      Mai baiete.. primaria nu este doar actionar, este si administratorul Colterm.
      Asta inseamna ca raspunde direct, chiar si penal in cazul in care incalca legea. In acest caz, primaria este si administrator si actionar. Asa ca toata raspunderea este exclusiv a ei.
      Toti USR-istii beshitzi veniti aici sa postati mizerii. A dracu de nesimtiti. Cand era Robu la primarie, era tot vina lui. Acuma ca e Fritz al vostru e vina altora. Intotdeauna legea e doar ptr. fraieri nu ptr USR-isti.
      La urmatoarele alegeri daca luati 5% sa fiti fericiti jegurilor!

     • @Dada spune:

      Colterm este in insolventa si sub administrare judiciara dar tu habar nu ai ce inseamna si ce implica asta. De fapt nu ai habar de multe la cum te exprimi, tipic personaj 0 IQ, aurolac.

 2. Bocsig spune:

  sa inchida coltermul si gata – sunt zeci si zeci de milioane de euro aruncate pe geam luna de luna, sau apa calda aruncata in pamant prin tevile sparte. cu banii respectivi se pot face centrale de zona pentru scoli si gradinite, parcari, sali de sport, bazine de inot, stadioane – ce, se pot finanta echipe sportive de nivel inalt cum Timisoara a avut pe vremuri la baschet, handbal. bugetul unei echipe de fotbal de Liga1 e de cateva milioane. cu 15 milioane de euro se poate castiga campionatul si apoi … mda , nu avem stadion de cupele europene ca ala e ceva mai scump …

  • Este greu sa gândești, dar ești probanil obisnuit spune:

   Mai …lemberg nu se va face nimic.
   Copii tai nu vor merge la scoala ca nu se respecta normele …
   Daca ajungi in spital vei muri mai repede (de frig)
   Curutul tau va ingheta si nu o sa mai ai satisfacții…
   Si lista continua.
   In final IQ-ul tau si asa sub 80 fva scadea in continuare si te vei putea inscrie in partidul tău iubit ( desi sunt convins ca esti deja) și te vei putea intoarce fericit la mama, de unde ai venit
   Amin pentru Timișoara
   PS nu uita sa-l iei cu tine si „pe cel mai iubit”
   I

 3. USL fura spune:

  sa-l inchida nu are rost sa mai platim ptr un sac fara fund . USL mafia

 4. POLI_Giroc spune:

  odata si odata trebuia sa explodeze si buba numita Colterm care e acaparata politic de anii de zile PSD/PNL si se ciordesc banii la greu , isi schimba masinile cand compania e in faliment si alte scheme prin firme capuse .

 5. Vasile Olteanu spune:

  cum sa inchida , pai duamna Roxana Iliescu nu o sa mai aibe subiecte de comentat , o sa comenteze retetele de la Jamila .

 6. ceghe spune:

  Citez: „Refuzul de a cumpara certificatele inseamna aducerea unui prejudiciu intentionat societatii de termoficare, ceea presupune savarsirea unei infractiuni. Cu alte cuvinte, cine va decide sa nu fie achizitionate, risca dosar penal.

  Corect ar fi să riște dosar penal toți cei care au făcut posibile:

  – utilizarea banilor celor care nu au beneficiat de serviciile calor, colterm pentru ajutorarea tuturor, fără discriminare (sărac sau bogat), prin subvenții…

  – acoperirea din banii tuturor a pierderilor tehnologice, a furăciunilor si a mai dracu stie ce…

  Cum mama dracu să fii eficient când nu ai nici un stres, când alții plătesc pentru incompetența ta?
  Dacă vor să scape de faliment ar trebui să scoată coltermul banii, să vândă dacă mai au ce…

  • hffhjnnnb spune:

   primaria decide directorii in colterm, deci primaria ia decizii si pt. colterm, primaria ca actionar e obligata sa vina cu masuri pt colterm, ca ceea mai buna varianta ar fi falimentul nu neg, dar in acest caz primaria va pierde toate cladirile colterm in beneficiul eon si a celorlalti care s-au inscris la insolventa, primaria a fiat sfatuita de curtea de conturi sa tranafere in soldul anaf ca plata a datoriilor cladirile colterm, astfel anaf le poate transfera guvernului iar guvernul le da inapoi, ii un artificiu ce s-a mai folosit in tara si uite asa colterm avea un start nou cu datorii f mici, dar nu ca stie ruben 3 noaptea cum sa faca el combinatii

   • Xu spune:

    Uite-l ma, combinatorul. Ai cu idei crete ca tine, cu combinatii de smecheri, au adus Colterm in situatia de azi. Asa facea si ropulete cand ignora plata creditelor si datoriilor, pe principiul „daca nu iau un mandat nou, o sa aiba aia de plata”

  • The day after spune:

   Cei in cauza să-și pregateasca valiza: fie go west fie go popa sapca ptca aici nu vor mai putea sta!

 7. Steff spune:

  Nasoala treaba! Colterm trebuia inchis sau privatizat de mult. E clar ca avand conducere pusa politic nu poate face performanta. Cat sa mai platim toti pentru problemele unei firme conduse prost, de ale caror servicii beneficiaza doar o parte din locuitorii orasului?
  La spitale si alte institutii se pot obtine fonduri pentru centrale (de la UE, de la Stat, ori chiar donatii – pt ca nu e destul cat cotizam din taxe), iar pentru rezidential se pot accesa fonduri pentru centrale de cartier, sau centrale de apartament (stiu ca nu mai sunt „la moda”, dar nici in frig nu poti sta). Daca ne miscam repede, pana la iarna le putem avea instalate.

  • Adu spune:

   @Steff : crezi ca toti pensionarii si cei cu salar minim isi permit centrala pe gaz si schimbarea incalzirii in apartament ? O sa fie haos..
   Plus ca, tot va primii amenzi Timisoara ffindca, folosind centrale individuale nu se incadreaza in normele de poluare ( se consuma mai mult cu individual).

   Singura certitudine e ca Coltermu a fost dus in faliment de Fritz. Restul, scapa cum poate …

   • IDP spune:

    @Adu cine ti-a vandut gogomania ca centrala de apartament polueaza mai mult? Iaca eu te contrazic si iti si dau un detaliu. Centrala de apartament furnizeaza ACM si caldura la cerere( cand dai drumul la robinet sau cand termostatul de camera spune ca a scazut temperatura), pe cand sistemul COLTERM incalzeste cateva milioane de litri de apa si le tine incalzite ca sa ajunga la tine in apartament cateva zeci de litri. La centrala pe gaz sunt aprox 40l de apa (ap cu 2 camere 5 calorifere). In plus o centrala noua face parte din clasa 6( Aceasta centrala functioneaza cu un nivel redus de emisii de monoxid de carbon (CO) si de oxid de azot (NOx), fiind incadrata in clasa 6 – cea mai ecologica potrivit Standardelor Europene EN 297 si EN 15502. De asemenea, consumul electric este extrem de redus in regim stand-by (sub 6 w). ca sa fie mai ecologic ar trebui Pompe de Caldura si panouri de incalzire cu captarea energiei solare dar vorbim de costuri de ordinul zecilor de mii de euro per apartament( aprox 20000).

   • Steff spune:

    @Adu: am spus din start ca se pot accesa diverse fonduri (europene, sau garantate de Stat, ori imprumuturi prin Primarie), atat pentru centrale de cartier, cat si de apartament. Mai nou gasesti firme ce monteaza centrale de apartament si in rate (vezi EON). Solutii se pot gasi. Important e sa nu dormim iar in front pana la iarna, pt ca atunci, cand intra frigul in oase, se vor lua iarasi masuri „de urgenta” (adica scumpe si proaste).

 8. Alex spune:

  Sa fim seriosi, de unde sa cumpere primaria certificate verzi de atatia bani in fiecaqre an? plus sa mai plateasca si gazul Colterm. pai toti banii primariei trebuie datai la Colterm si sa mai fac primaria si imprumuturi pentru asta.
  hai serios, Colterm e mort si trebuie inchis.

 9. mario spune:

  Cei de la firma de insolvență au dreptate. Ai o singură activitate și îți știi costurile când îți faci bugetul. Logic este ca veniturile să acopere aceste costuri, iar costurile trebuie să cuprindă și aceste certificate verzi. Consiliul local când stabilește subvențiile trebuie să țină cont de toate costurile. Că se fură sau nu, e altă discuție. Tot Consiliul local poate numi pe cine vrea la conducerea Colterm.

 10. timisorean spune:

  Bun, e clar ca administratia Fritz a pus gand rau Colterm, si vrea cu orice pret sa o inchida. Dar , macar sa le spuna la oameni de acum ca la iarna nu vor avea caldura si apa calda, sa se pregateasca. Asa functioneaza o administratie ? Nu zici nimic clar, faci diverse smecherii sa ajungi la un rezultat improbabil. Ce pot zice ? Situatia a zeci de mii de oameni e in mana unor oameni care lucreaza pe ascuns, nu isi asuma nimic , etc. Pot dormi noaptea ? Pot, fara probleme. Ca doar de aia sunt platiti, sa ii chinuie pe ceilalalti. In ansamblu, de cand a fost ales acest primar, soarta Timisoarei incepe sa fie din ce in ce mai sumbra. Nu are bani pentru caldura, dar poate face angajari la greu, functioneaza cu 3 (cred) organigrame in primarie, da bani la greu pentru studii la membrii USR pentru proiecte care nu au asigurate resursele pentru a fi executate ? Pentru ce se chinuie orasul cu acesti individizi, care au fluturat in campanie promisiuni mirobolante , si care acum au ajuns sa ne puna sa platim si pentru a putea parca infata blocului ? Domnule primar Fritz, asa faceati in Germania ? Pana la urma, aveti vreo diploma ? Stiti ca , pe ocolite, unii din colegii de partid vorbesc deja ca faceti parte din cei care urmeaza sa fie rugati sa plece din partid ? Stiti ca dupa ce pleaca Iohannis de la Cotroceni, veti fi un „paria” in cadrul propriului partid si al politicii romanesti ? Stiti ca ati ajuns ca oamenii cand aud de neamtul de la Timisoara sa faca misto de toata situatia ? Stiti ca , din ce in ce mai mult, a fi „neamt” incepe sa fie sinonim cu orice altceva decat ceva pozitiv ? Intelegeti ca distrugeti mitul „Banatul ii fruntea” in fiecare zi ? Ati perceput de la oameni ca nu mai aveti suportul cetatenilor ? Ati realizat ca voturile primite de la corporatisti nu se vor mai intoarce vreodata ? Unde este evolutia in acest oras, in care , aparent , nu aveti capacitatea de a gestiona problemele curente ? Timisoara va ramane in urma mult, mult de tot, si va fi , daca nu a fost deja, depasita de orase mai mici, precum Oradea. D-voastra sa fiti cel care spulbera mitul neamtului muncitor si corect si il veti transforma in mitul neamtului incapabil si profitor ??? Ati ajuns sa fiti sub PSD ca nivel de comunicare , management etc. La alegeri , dupa castigul USR, timisorenii se visau cu drumuri fara gropi, administratie transparenta si performanta, spitale noi, zone istorice restaurate etc., dar au aflat foarte repede ca nu vor avea caldura, ca unii pot primi autorizatii si aprobari fara probleme etc. Imaginea Timisoarei a fost dusa de la „Timisoara e un exemplu” la nivelul „nu faceti ca la Timisoara”.

  • Adio Timișoara spune:

   Timișoara trebuie să dispară. Timișoara are un trecut pe care puține orașe din RO il au, ceea ce este rău.
   In ultimii ani Timișoara a avut primari care nu au avut nimic cu Timișoara, veniți de unde vrei și nu vrei dar cu ambiții dovedite fara nici o acoperire.
   Dragi Tovarăși!
   Cereti de la mama mare (UE, Bruxeles) dispensa la plată,
   dar … nu aveți nici un plan concret, pe care sa-l înaintați, in nici o direcție, exceptandu-le pe cele „ero(t)ice” din ” lumea celor care nu cuvânta”. In aceasta trista perioadă veti primi ajutor, ca de, prin reprezentanți conduceți si la Bruxeles (dar nu aveți planuri concrete in acest sens).
   De ce, ptca rezolvarea unor astfel de probleme necesita specialiști dar nu in „pseudo-studii de fezabilitate” sau poliitice. Si unde nu e ??? (Creier) nici Dumnezeu nu te poate ajuta.

   In final susțineți-l pe cel mai „große” conducator (ing germana parca Führer” la funcții mai inalte in Stat, poate rezolva definitiv și problema României

 11. Bartolomeo spune:

  Cum sa spuneti ca il inchide si gata, ba nebunilor. Pai cei care sunt legati la colterm sunt obligati sa ramana in frig sa usa isi bage centrala, pai daca nu au bani de centrala???????????????????? Ganditi mai prost decat Fritz si toti prietenii lui neputinciosi din primarie

  • Claudiu spune:

   De banii aruncati in colterm poate da primaria vouchere pentru centrale pe gaz sau chiar pompe de caldura oamnilor ce erau racordati la colterm. Se poate face in asa fel in cat sa dispara gaura neagra de bani (colterm) si sa nu ramana nimeni in frig.

  • Daniel spune:

   Cine nu are bani de centrala nu va avea nici bani de gaz si nici sa plateasca colterm la pretul lor real de productie.

   • ceghe spune:

    Nimeni nu spune că cei amărâți nu trebuie ajutați.

    Dar nici sistemul actual în care prin subventie plătesc un sfert din tariful energiei termice și amărâțiii și posesorii de X-uri, Q-uri și alte cazane pe cărbuni , nu e ok.

    În traducere liberă, ar trebui niște modificări pe ici pe colo…

  • hffhjnnnb spune:

   cu 15 mil pune cel putin 7500 de centrale, bani cw pot fi recuperati, dati in rate….colterm ii o gaura, daca nu se sterg datoriile ii imposibil sa-si mai revina

 12. mUE spune:

  E bine ca au fost scutiti de certificate verzi combustibilii pentru avioane private si iahturi. . alea suntabsolut necesare si nu polueaza. lemingsii pot sa stea si in frig daca nu platesc taxa de protectie.

 13. DoNimic Samuiel Fritz spune:

  fritz samuiela si roaba niculai sunt doua mizerii

 14. tibi spune:

  100|% gunoiul german urmareste sa puna coltermul in cap…familie lui este in buna amicitie cu familia Bosch care ce sa vezi se ocupa de centrale termice …in rest deduceti voi

 15. gabriela borcsi spune:

  Eu nu inteleg de ce timisorenii trebuie sa cumpere certificate, tzeapa de la uniunea eu ?

 16. Mioriticus spune:

  Coltermul este depășit de mult domnul profesor a știut de mult lucrul acesta dar nu și-a murdărit mîinile și știe de ce , astăzi am ajuns să-l întrebăm pe Fritz dacă în Germania tot așa ar fi făcut numai problema este că în Germania așa ceva nu funcționează și nu există deci eu zic să ne întrebăm de ce la noi un astfel de system mai există și asta nu numai în Timișoara.

 17. brrr spune:

  probabil asta a fost planul de la inceput. distrugerea completa a colterm de catre useristi

 18. justitia e cu noi? spune:

  DNA mai exista? sau nu si pentru useristi?

 19. Mioriticus spune:

  Ca o mică informație Germania nu a deschis nici o centrală pe cărbune,a prelungit funcționarea la cele atomice.

  • Sa invatam de la alții spune:

   Gresit. Pe langa cele 6 deja inchise mai inchide două și apoi le va redeschide fără penalizari.
   In plus va cumpara energie electrică de la polonezi (termo pe carbune) si care vor fi scutite de taxe (și inparale de toate acuzele legate de articolul 7).
   Mai departe, D are și i distribuția de energie electrică competitiva, nu „ca la alții”.
   S.a.

 20. sandu spune:

  Fritz este vinovat pentru falimentul COLTERM si a intregului oras Timisoara… Rahatul asta cu ochelari nemtesti a distrus orasul florilor .. Vrea ca locuitorii sa stea in frig si cand ies in oras sa stea in mizeria de prin oras…Un nemernic ordinar ca si USR istii de altfel care au rumegus in creiere….Mare blestem pe Timisoara s-a abatut cand am votat USR si acest umanoid cretin de Fritz….. In Colterm s-au investit sume mari de bani in retehnologizare in schimbarea retelelor de canalizare ,oamenii au platit caldura si apa calda la timp iar acest neamt Fritz vrea falimentul societatii care are actionar unic Primaria Timisoara……Domnilor trebuie sa salvam Timisoara de mafia USR ista , noi le-am dat puterea noi o sa le=o luam inapoi pentru totdeauna…DNA ul sa demareze controalele la COLTERM si Primaria Timisoara….

  • Din lista de reforme a primăriei. spune:

   Este un exemplu pozitiv ptr UE care a recomandat 15-16 grade in locuințe si baie nu ma lunga de 5 (cinci) minute cu apă „călduță” (sub 30 grade). Cei cu vana vor putea folosi una vana pentru 4 colocatari la o singură runda, ultimul spala caldă cu apă rece, max 20 litri). Apoi, sosoni, trening palton, … .
   Nu va fi cazul celor cu centrala proprie, exceptand conducerea PMT care va fi deconectata de la gaz. Ei or plati si certificate verzi plus.
   PS Slujba de inmormantare va fi gratuită

 21. stela spune:

  Fritz trebuie sa plece!!Macar ce a mai ramas ,,in picioare,, din orasul nostru sa scape neatins.Netrebnicul asta,nici macar cetatean roman,a facut zob o minunatie de oras,alta data de fala.Si acum ne da lovitura de gratie :lasa 300000 de oameni,spitale,scoli,…fara apa calda si incalzire….Nimeni nu va putea monta pina la iarna, una suta mii centrale individuale…..Nici daca luam toti meseriasii atestati in instalatii de gaze….din Europa…..Mai neica,chiar nu-i putem face vant lgbt-istului??Sa plece naibii in China…

  • Alets spune:

   Ar fi bine sa te duci tu naibii în Coreea de Nord.

  • Nume? spune:

   Din pacate pentru logica dumneavoastra, foarte putin din ce a facut acest oras o minunatie (si foarte mult din ce l-a facut o mizerie) a fost facut de romani.
   Noroc ca cei care si-au pus centrale individuale (si au platit gaz de le-a iesit pe ochi, nesubventionat) n-aveau loc de bani in casa, nici vorba sa fi luat credite si sa plateasca dobanzi. Dar cine sa isi bata capul cu chestii de-astea cand se bazeaza pe banii altora? Si cand crede ca tot felul de latrai care n-au facut nimic in viata lor le promit ca ii pot ajuta, prin tot felul de „miracole”. Ca doar probleme de genul asta sunt numai in orasele si sectoarele cu primarii USR. La restul nu sunt nicun fel de probleme. O problema nu exista… daca nu vorbeste nimeni de ea. Dimpotriva, o problema poate deveni apocaliptica, daca presa (cum adica „presa cui?”) o umfla cu pompa zilnic.

  • Masochism? spune:

   1. Problema este ca nu ca nu il interesează soluția ci ca vrea dinadins aducerea Timișoarei in starea ZERO. Daca duce Coltermul in faliment ar trebuibdecretat falimentul primăriei cu consecintele ccare ar urma: plecarea conducerii, confiscarea averilor dobandite, dosare cu soluții imediate.
   Cred ca pentru „unii (alesi)” falmentul propriu ar fi ultima soluție si dupa aceea ar putea canta imnul puscariasilor „privesc din doftana prin gratii de fier.
   2. Celor care ati primit pe drept autorizatii, ce ați cupt de la PMT sau arondati?

 22. Solitaire spune:

  Sa intre odată în faliment că ajunge! De 20 de ani se arunca anual zeci de milioane de euro pe fereastră. Se pot face multe alte lucruri utile in oraș decât să susții un mamut cu picioare de lut ticsit de bugetari incompetenți.

 23. Cristi spune:

  Dar inchideti odata mizeria aia de Colterm, cat o mai tragem sa bagam bani acolo ?

 24. Concluzia pentru cei care acum cuvânta dar au profitat din plin spune:

  CINE IA VOTAT PE CEI CARE NE-AU CONDUS si de la care ați supt foloase (posturi, contracte, ala, bala, …)
  Aveți acasa oglindă in care să vă vedeți chipul si interiorul (nu am zis sufletul, că nu prea este cazul)