Colectie de instrumente medicale din perioada interbelica la Muzeul National al Banatului din Timisoara

TIMISOARA. Timisorenii care vor trece pragul Muzeului National al Banatului in februarie vor putea vedea o colectie de instrumente medicale ce au intrat in patrimoniul institutiei in 2022.

CITESTE SI: Solutia de rezerva a CJT pentru largirea drumului din Dumbravita, daca Primaria Timisoara nu cedeaza stalpii pentru troleibuz: in loc de 4 benzi de circulatie, vor fi 3. Decizia finala, intr-o ultima sedinta mediata de ADR Vest 

Aceste elemente sunt de productie germana si dateaza din perioada interbelica. In „trusa” se afla foarfeci, un stetoscop sau un vas de tabla in care erau tinute seringile, folosite la acea vreme pentru interventii. Instrumentele medicale fac parte din colectia Sectiei de Istorie.

Dupa instaurarea administratiei romanesti in Banat situatia sanitara si medicala din Timisoara s-a imbunatatit. Principala cauza a neajunsurilor vremii din Timisoara care provoca o mortalitate ascendenta in miscarea populatiei, precum si o crestere in evolutia bolilor sociale, indeosebi a Tbc-ului, era reprezentatat de criza de locuinte, multe familii de muncitori fiind nevoite sa se adaposteasca in subsoluri, vagoane, cladiri neigienice cu igrasie sau in corturi si colibe la periferia orasului. De asemenea, pe langa acestea, Timisoara se confrunta si cu o subalimentatie in randul populatiei datorata in linii mari preturilor ridicate ale alimentelor. Inceputurile principalelor institutii medicale ale orasului Timisoara, spitalele, se raporteaza la eliberarea Timisoarei de sub ocupatia Imperiului Otoman de catre habsburgi din anul 1716„, spune dr. Teodora Mot, muzeograf la Muzeul National al Banatului.

Mai multe detalii despre exponat, dar si despre expozitiile ce pot fi vizitate puteti gasi pe pagina www.mnab.ro sau pe pagina de Facebook a institutiei.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...