Codul de atentionare pe care politistii ce luau spaga la examenele auto il aveau cu instructorii de la scolile de soferi. DNA Timisoara, final de ancheta in dosarul ‘mita pentru permise’

TIMISOARA. Procurorii anticoruptie de la Timisoara au finalizat ancheta in dosarul ‘permise pentru spaga’ de la Arad, deschis asta-vara. 5 politisti si 4 angajati ai unor scoli de soferi au fost trimisi in judecata pentru luare de mita, respectiv complicitate la luare de mita.

CITESTE SI: Tanar venit drogat sa dea examenul auto pentru permis la Timisoara. Ce s-a intamplat dupa ce a pornit masina

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii anticoruptie, cei implicati in fraudarea examenelor auto aveau un cod prin care se atentionau in privinta spagilor, care erau cuprinse intre 200 si 400 de euro de candidat.

Procurorii din cadrul Serviciului teritorial Timisoara au finalizat un dosar privind fapte de coruptie legate de eliberarea permiselor de conducere de catre Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si inmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCiV) Arad. In acest dosar au fost trimisi in judecata noua inculpati, intre care cinci angajati ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) care, in schimbul unor sume de bani, ar fi permis fraudarea probei practice a examenului de obtinere a permisului de conducator auto in perioada 2022 – ianuarie 2023.
Au fost trimisi in judecata, sub control judiciar, inculpatii:
MIRONESCU VASILICA BOGDANEL, la data faptelor comisar sef de politie in cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Arad,
BEZERGHEANU DANIEL, la data faptelor comisar de politie in cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Arad,
GHERHES IOAN, la data faptelor inspector principal de politie in cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Arad,
BOZGAN MARIAN IOAN, la data faptelor agent – sef principal de politie in cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Arad,
STOICA IONUt TIBERIU, la data faptelor agent sef de politie in cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Arad,
In sarcina carora s-a retinut savarsirea unor infractiuni de luare de mita, comise in forma simpla si continuata,

D. C. I., la data faptei administrator al unei scoli de soferi, pentru savarsirea infracţiunii de complicitate la luare de mita, S. P. I., la data faptei instructor auto, pentru savarsirea infracţiunii de complicitate la luare de mita, si in stare de libertate, inculpatii: B.V. si H. C., pentru savarsirea unor infractiuni de dare de mita, comise in forma simpla si continuata.

Cei cinci inculpati, politisti – examinatori in cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si inmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCiV) Arad, ar fi primit de la mai multe persoane, prin intermediari (instructori auto sau alte persoane de incredere), sume de bani cuprinse intre 200 euro – 400 euro, in legatura cu fraudarea examenelor practice, pentru obtinerea permisului de conducere.

Concret, banii ar fi fost remisi celor cinci politisti de catre intermediari fie direct fie prin plasarea acestora in portiera dreapta-fata a autoturismului cu care urma sa se sustina proba practica. De cele mai multe ori, inainte de inceperea examinarii intermediarul l-ar fi „atentionat” pe politistul examinator cu urmatoarele cuvinte: „Puteti avea grija de cel/cea care este la volan?”, acest lucru insemnand pentru examinator ca doar acea persoana era dispusa sa remita/a remis sume de bani pentru a fi ajutata.

De precizat este faptul ca, spre deosebire de persoanele favorizate in maniera de mai sus, candidatii care sustineau proba practica fara a remite sume de bani ar fi fost condusi pe trasee dificile, astfel incat sa aiba cat mai multe ocazii de a comite greseli si implicit pentru a nu promova proba respectiva.

In cauza, a fost efectuata o investigatie financiara privindu-i pe inculpatii Bozgan Marian Ioan, Bezergheanu Daniel, Gherghes Ioan, Stoica Ionut Tiberiu, Mironescu Vasilica Bogdanel, ocazie cu care s-ar fi constatat ca acestia nu ar fi putut justifica provenienta unor sume de bani cuprinse intre 300.000 lei si 206.515 euro.

In cauza au fost dispuse masuri asiguratorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Arad, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza si de a se dispune confiscarea extinsa cu privire la mai multe sume de bani / instrumente financiare / bunuri puse sub sechestru.

Anterior, in cauza, procurorii anticoruptie au incheiat acorduri de recunoastere a vinovatiei cu 13 inculpati in sarcina carora s-a retinut savarsirea unor infractiuni de dare de mita si complicitate la luare de mita„, se arata in rechizitoriul intocmit de procurorii DNA Timisoara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. In sfarsit o astfel de veste. Examinatorii si instructorii din Timisoara cand?

  2. Sunt nevinovati. Vor primii (cel mult) cu suspendare.

  3. Ok, militienii si instructori corupti au fost saltati, dar ce se intampla cu sobolanii care si-au luat permisul pe naspa?
    Nu exista o lege prin care sa fie bagati la zdup si prin care sa li se interzica obtinerea permisului de conducere, pe viata?
    Plin de oligofreni cu permis, analfabeti si prosti care omoara oameni nevinovati – e de inteles de unde apar…

    • militienii si instructorii*