CNAIR se pregateste sa anuleze licitatia pentru cea mai scumpa bucata de autostrada din Romania, 300 de milioane de euro pentru cei nici 10 km ramasi ‘in aer’, pe tronsonul 2 Lugoj – Deva

TIMISOARA. Opiniatimisoarei.ro va anunta in premiera, acum mai bine de 3 ani, ca cea mai scumpa bucata de autostrada din Romania s-ar putea face in Timis si reprezinta un segment din Lotul 2 al Autostrazii Lugoj – Deva, de nici 10 kilometri.

Specialistii in drumuri estimau pe atunci pentru opiniatimisoarei.ro ca aceasta va costa peste 240 de milioane de euro. In vara lui 2019, tronsonul a fost, in sfarsit, scos la licitatie pentru 300 de milioane de euro. Nu insa pentru mult timp.

Este vorba de bucata ramasa in aer intre Margina si Holdea, pe Lotul 2, scoasa din contractul initial dupa ce a fost revizuit Acordul de Mediu, iar constructorii s-au trezit ca mai au de facut noi tuneluri ‘pentru ursi’, lucru la care nu se angajasera cand au castigat licitatia.

Licitatia pentru ultimii aproape 10 km din Autostrada Lugoj – Deva, ramasi nefacuti, e impotmolita de un an, si avem toate sansele sa dam inapoi toti banii europeni pentru intreaga autostrada.

CITESTE SI: Tot ‘in aer’ cei nici 10 km din Autostrada Lugoj – Deva, sefii de la Transporturi se contrazic in declaratii. N-a fost deblocata nici acum licitatia pentru cea mai scumpa bucata de autostrada din Romania, de 300 de milioane de euro

Cei de la Asociatia Pro Infrastructura trag un nou semnal de alarma si spun ca, tehnic, e imposibila finalizarea soselei de mare viteza pana in 2023 cand Romania va trebui sa inapoieze fondurile pentru intreg proiectul.

CNAIR se pregătește să anuleze licitația pentru finalizarea Autostrăzii Lugoj-Deva, după ce a lansat respectiva licitație în iulie 2019 și a ținut-o suspendată mai bine de un an din cauza lipsurilor majore din documentația tehnică.
Am tras nenumărate semnale de alarmă de-a lungul ultimilor ani privind modul dezastruos prin care această autostradă a fost manageriată de Compania de Drumuri. Totul a plecat de la semnarea în 2013 a unui contract ce prevedea o săpătură imensă în dealurile de la Holdea, deși acordul de mediu solicita construirea unor tuneluri pentru mașini care să lase mediul natural intact. Următoarea cărămidă a fost pusă de Ștefan Ioniță în 2017-2018, când a reziliat contractul în mod abuziv, tribunalul internațional confirmând în acest an că statul român trebuie să plătească constructorului daune financiare de peste 230 de milioane de lei.
Cu alte cuvinte, la aproape 10 ani de la lansarea proiectului, suntem departe de finalizarea sa și în același timp buni de plată. O altă veste proastă este că este tehnic imposibilă finalizarea autostrăzii până în 2023, astfel încât Comisia Europeană să considere acest coridor european de transport funcțional. Drept urmare, cel mai probabil vom ajunge să dăm înapoi toți banii europeni atrași până în prezent pentru întreg proiectul Lugoj-Deva.
Incompetența, aroganța sau lipsa de viziune au blocat și vor bloca mulți ani în continuare dorința șoferilor de a circula doar pe autostradă între Sibiu și granița vestică de la Nădlac. Fără studii de teren profesioniste, un proiect tehnic complet și un management de contract competent nu se va atinge acest deziderat„, noteaza cei de la Asociatia Pro Infrastructura care monitorizeaza de ani buni marile proiecte ale Romaniei.

In septembrie, reprezentantii Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere sustineau ca au ajuns la o intelegere cu antreprenorul italian care a castigat procesul impotriva Romaniei la Curtea Internationala de Arbitraj de la Paris, unde a cerut 50 de milioane de euro daune, dupa ce i-a fost reziliat abuziv contractul pentru aceasta lucrare.

Am avut o intalnire cu antreprenorul lucrarii si care avea niste pretentii in urma deciziei de la Paris. Am ajuns la un acord, pentru a se retrage din contract, astfel incat noi sa putem continua licitatia pentru Lugoj-Deva, lotul 2. A fost de buna credinta, a analizat si ne-a anuntat ca are disponibilitatea sa se retraga, chiar daca, potrivit deciziei instantei, putea intra acolo„, a declarat in 25 septembrie Mariana Ionita, directorul general al CNAIR.

Dupa 3 saptamani, in octombrie, ministrul Lucian Bode, intr-un interviu acordat Hotnews, venea sa contrazica cele sustinute de Mariana Ionita si spunea ca, de fapt, nu s-a ajuns la o invoiala cu antreprenorul.

Avem niste litigii. Avem 13 km de autostrada nerealizati. Suntem obligati sa finalizam in acest exercitiu financiar. E posibil sa ajungem la o intelegere cu antreprenorul, sa platim in mai multe tranșe acea datorie„, declara acum o luna ministrul Lucian Bode.

Trebuie mentionat ca, in realitate, nu este vorba de 13 km, ci doar de 9 si ceva, intrucat aproape 3 sunt deja facuti si se opresc in camp.

CITESTE SI: Ministrul Transporturilor: ‘Suntem obligati sa finalizam Autostrada Lugoj-Deva, altfel pierdem banii europeni pentru tot ce am facut deja’. Cei nici 10 km ramasi in aer reprezinta cea mai scumpa bucata de autostrada din Romania, estimata la 300 de milioane de euro 

 

Va reamintim, Autostrada A1 Lugoj – Deva, Lot 2 a fost contractata in 2013 cu constructorul italian Salini Impregilo, iar in acelasi an Agentia de Protectia Mediului aproba un acord de mediu revizuit care impune realizarea unor tuneluri ce nu apar in proiectul original, in locul unor sapaturi uriase care practic ar fi despicat muntele in doua.

Tunelurile „pentru ursi”, cum au mai fost ele numite, au fost adaugate astfel incat coridoarele naturale de mobilitate a faunei din zona sa nu fie afectate si sectionate, practic, de noua sosea de mare viteza.

CNAIR a improvizat o decizie si a cerut in 2015 constructorului sa faca un proiect tehnic de executie a tunelurilor, dar in 2017 s-a sucit, nu a acceptat sa mai plateasca proiectul, ba chiar a facut pasi prin care sa incerce sa renunte cu totul la ideea de tuneluri, pe motiv ca „sunt prea scumpe” – lucru neacceptat la nivel european.

In vara lui 2017, dupa ce la inceputul anului a incercat fara succes sa schimbe strategia CNAIR si sa renunte la realizarea tunelurilor impuse prin acord de mediu (de care se stiau, practic, dinaintea contractarii lucrarilor pe Lotul 2), ministrul Razvan Cuc si seful CNAIR de atunci Stefan Ionita au tot facut vizite pe santierul lotului 2 Lugoj – Deva in care s-au plans in fata presei de constructor.

Pe 10 august 2017, CNAIR anunta rezilierea partiala a contractului pe lotul 2 al autostrazii Lugoj – Deva.

Abia in 2019 CNAIR a scos la licitatie restransa proiectarea tehnica si executia tunelurilor: 9,13 km de autostrada din care 2,13 km vor fi tuneluri forate cu doua benzi pe sens si banda de urgenta. Costul total estimat: 296 milioane de euro.

La scurt timp insa, licitatia a fost suspendata.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Relativ la: Abia in 2019 CNAIR a scos la licitatie restransa proiectarea tehnica si executia tunelurilor: 9,13 km de autostrada din care 2,13 km vor fi tuneluri forate cu doua benzi pe sens si banda de urgenta. Costul total estimat: 296 milioane de euro.
    1. Pretul aminteste de epoca construirii autostrazii Transilvania (in jurul Clujului) ca de constructia incepe de la mijloc catre … ??) unde „o groapa adanca” a inghitit sute de milioane de EURO USD ???
    2. Croatia ar fi construit min. 30 km cu mai multe tunele si viaducte

  2. va CACATI pe voi!

  3. In croatia nu exista munti, Bugarski!