Climathon Timisoara 2020, concurs de idei inovatoare focalizat pe apa

TIMISOARA. În calitate de partener oficial în România al Programului EIT Climate KIC, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș și partenerii organizează anual, la Timișoara, un maraton de 24 ore care se desfășoară concomitent în mai multe orașe ale lumii, unde se dezbat teme de mare actualitate. Climathom este un concurs internațional de idei și propuneri ce pot fi transformate în soluții inovatoare și acțiuni pentru adaptarea la schimbările climatice.

CLIMATHON Timișoara 2020 se desfășoară în perioada 20 – 21 noiembrie, în organizarea CCIA Timiș, Aquatim și Asociația One Source. Ediția actuală este una focalizată pe apă și reinventarea relației cu această resursă esențială. Sub titlul „Be Water Smart!”, concursul lansează arhitecților, inginerilor, peisagiștilor, profesioniștilor și studenților din orice alte domenii, precum și elevilor, provocarea de a găsi soluții sustenabile de integrare a apei de ploaie în ciclul urban și în stilul de viață, de la scară mică la mare, din gospodărie, pe stradă și în oraș, inclusiv valorificarea apei uzate.

Concurenții vor lucra în echipe, iar propunerile vor fi evaluate de către un juriu multidisciplinar, din punct de vedere al fezabilității, potențialului inovator și sustenabil, orginalității, impactului social și urban. Se vor acorda premii, în valoare totală de 2.000 de lei. Evenimentul cuprinde și o sesiune de prezentări de proiecte, bune practici și ateliere.

Prin participarea la ediția actuală a CLIMATHON, compania de apă AQUATIM continuă demersurile de a trasforma Timișoara într-un oraș rezilient în relația cu apa și fenomenele meteo extreme, date de schimbările climatice. Dezideratul „zero străzi inundate din canalizare”, în urma ploilor intense, poate fi atins în parteneriat cu comunitatea, antrenând oameni preocupați de mediu, resurse și viitorul planetei. Aquatim a contracarat pericolul inundațiilor din canalizare prin instalarea de rezervoare subterane mari și stații de pompare automată, în punctele vulnerabile ale orașului, dar, cu toate acestea, soluția 100% sustenabilă și de reziliență pe termen lung rămâne redirecționarea apei de ploaie, astfel încât ea să nu mai ajungă în canalizare și la stația de epurare, ci să fie valorificată ca o resursă utilă de apă pentru comunitatea locală.

Participarea este gratuită. Înscrierile se fac accesând link-ul: https://climathon.climate-kic.org/europe/romania/timisoara/?lang=en.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.