Cladirea Filarmonicii Banatul impodobita cu o opera de arta. Un artist de talie mondiala va lucra la Timisoara

TIMISOARA. Un perete al Filarmonicii Banatul va fi pus pentru doua zile la dispozitia unui artist portughez, iar acesta il va reface. Artistul este cunoscut in intreaga lume, iar una dintre creatiile sale este pe Statia Spatiala Internationala.

Filarmonica Banatul din Timisoara va fi transformata in urmatoarele zile sub viziunea impresionanta a artistului de origine portugheza VHILS (Alexandre Farto) la initiativa DU-NE. Artistul se afla pentru prima oara in Romania de la sfarsitul lunii octombrie, urmand sa realizeze pana pe 7 noiembrie trei lucrari murale (in Bucuresti, Timisoara si Cluj) care se incadreaza, in maniera specifica VHILS, in registrul esteticii vandalismului, asa cum artistul o numeste. VHILS este cunoscut pentru tehnica sa de lucru aparte – interventii asupra zidurilor prin decapare partiala, crestare, cioplire, sau chiar prin explozii controlate, aceasta fiind considerata una dintre cele mai inovatoare abordari artistice in ceea ce priveste arta urbana din ultimele decade.

vhils-moscova

Absolvent al prestigiosului Central St Martins College of Art and Design din Londra, reprezentat de aceeasi galerie londoneza care se ocupa de Banksy, cu un portofoliu impresionant in care se regasesc expozitii individuale si de grup, interventii site-specific, evenimente si proiecte comunitare in 28 de tari ale lumii pana in prezent, precum si colaborari cu artisti de talie mondiala ca U2, pentru care acesta a regizat un videoclip in 2014, VHILS este cu siguranta unul dintre cei mai bine cotati artisti vizuali ai momentului la nivel international.

Inspirat de modul in care zidurile orasului absorb schimbarile sociale si istorice care se petrec in jurul lor, VHILS descopera, la propriu si la figurat, prin arta sa straturi de istorie si poezie urbana, lucrarile sale fiind asemanate cu o forma de arheologie contemporana.

vhils-italia

Pornind de la conceptul de influenta reciproca intre oras si locuitorii sai, in sensul ca “oamenii cioplesc orasul in care locuiesc, iar orasul la randul sau ciopleste, defineste oamenii care il populeaza”, VHILS realizeaza lucrari care vorbesc despre identitate, caracterul efemer al lucrurilor in genere si interdependenta dintre om si spatiu in contextul comunitatilor urbane contemporane, medii suprasaturate in care procesul de globalizare impune treptat o realitate uniforma in care unicitatea fiecarei culturi in parte se pierde incet.

Un experimentalist avid, VHILS a dezvoltat acest concept de estetica a vandalismului intr-o multitudine de alte medii pe care le exploreaza alaturi de proiectele murale: modelare 3D, instalatie, video-art, stencil-uri, sculptura, gravura, etc. Una dintre realizarile recente ale artistului este chiar plasarea unei lucrari site-specific in spatiu, in Cupola de Observatie a International Space Station.

Artistul soseste pe 2 noiembrie, dupa-amiaza (17.00-18.00). In 2 noiembrie se va lucra o mare parte pe timp de noapte, pentru marcarea lucrarii pe perete initial. in ziua urmatoare, 3 noiembrie, se va lucra de dimineata (de la 10.00) pana seara; este posibil, in functie de ritmul artistului, ca in data de 4 noiembrie dimineata sa se faca ultimele finisaje. Pe 4 noiembrie la pranz, cel tarziu, artistul va pleca spre Cluj.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.