City app, cartografierea societatii civile si alte peste 165 de proiecte in Strategia de Smart City si Transformare Digitala Timisoara 2022-2027, construita de primarie si ecosistemul local

TIMISOARA. Cu iarba crescuta pana la genunchi in parcuri, cu ore intregi pierdute de soferi in trafic prin blocaje ori in cautarea unui loc de parcare, cu abonatii companiei de termoficare lasati fara apa calda si caldura in iarna si gunoaie la colt de strada, Timisoara se pregateste sa devina ‘oras inteligent’.

CITESTE SI: O adevarata jungla. Strazi, alei, spatii verzi, locuri de joaca si parcuri inghitite de iarba netunsa la Timisoara. Foto 

Strategia de Smart City si Transformare Digitala Timisoara 2022-2027, contruita de Primaria Timisoara impreuna cu ecosistemul local de actori si cu experti internationali, a intrat in consultare publica.

Este vorba despre o strategie completa pentru a aduce orasul in era digitala, ce poate fi studiata de catre timisoreni pentru urmatoarele 30 de zile lucratoare.

CITESTE SI: Vor fi puse flori perene in jardinierele goale din Timisoara, dar doar dupa ce se taie iarba. Anuntul primarului Dominic Fritz 

Timisoara este un hub de inovatie si cercetare si unul din centrele universitare mari din Romania. Intr-un studiu recent, https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/policies/desi, facut in Barometrul de Calitate a Vietii a rezultat ca, din punct de vedere al unei conexiuni avansate la internet, Timisoara se plaseaza peste media Uniunii Europene. Conform barometrului, Timisoara are o conectivitate de 92,4%, comparativ cu UE care are 92% si Romania 89%.

In urma unei consultari publice cu actorii interesati au fost identificate primele 10 disfunctionalitati care vor fi prioritizate. in top se afla „stresul cotidian si consumul inutil de timp si resurse” si „existenta a doua lumi paralele digital/hartie in domeniul serviciilor publice”, rezultatele fiind disponibile in documentul de strategie„, transmit reprezentantii Primariei Timisoara.

Conform autoritatilor locale, procesul de design al strategiei a fost realizat pe o perioada de 6 luni si se incheie dupa aprobarea in Consiliul Local.

Un numar cat mai mare de actori a fost implicat pentru a asigura ca implementarea strategiei sa fie asumate impreuna de intreaga comunitate. Transformarea digitala a unui oras nu poate fi indeplinita doar de primarie, ci necesita sprijinul intregului ecosistem local.

Strategia este impartita in 7 domenii strategice mari care vizeaza viata de zi cu zi a cetatenilor: transparenta decizionala si guvernarea participativa, servicii publice de calitate, inovatia si mediul economic, atragerea si retentia fortei de munca calificate, mediul si salubrizarea, cultura si recreerea, mobilitatea si transportul public„, adauga reprezentantii Primariei Timisoara.

CITESTE SI: Saptamana si angajarile, la Primaria Timisoara. Se scot la concurs inca 20 de posturi 

In total, in straregia de Smart City sunt incluse 165 de proiecte strategice din care 27 sunt deja in curs de implementare. Pentru a asigura realizarea si monitorizarea lor, 62 de indicatori de performanta vor fi actualizati anual si va exista un partener care va actiona ca lider pentru fiecare proiect in parte.

Printre cele mai importante proiecte se numara:
• Portal Unic care sa asigure legatura cetateanului si a firmelor cu administratia publica locala
• City app de informare pentru vizitatori si cetateni
• Portal de evenimente care va deservi atat participantii cat si organizatorii de evenimente
• Cartografierea societatii civile si a grupurilor de lucru locale
• Implementarea bugetului participativ
• Macheta digitala a orasului (Timisoara Digital Twin)

CITESTE SI: Dominic Fritz despre scandalul de la Centrul de Proiecte al Primariei Timisoara, unde evaluatorii au castigat proiecte de zeci de mii de euro jurizate de amici si colaboratori: Nu am motive sa am dubii 

Reprezentantii primariei vor ca prin aceasta strategie sa atraga finantari nerambursabile prin PNRR si alte programele multianuale lansate de Uniunea Europeana.

Propunerea de strategie poate fi gasita AICI.

Proiectul de hotarare poate fi consultat AICI.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.