Circ in CLT! Nicolae Robu cere alegeri anticipate pentru Consiliul Local Timisoara. Primarul, catre alesii PSD: Sunteti boicotarii Timisoarei

TIMISOARA. Circ in toata regula in Consiliul Local Timisoara. Dupa ce au discutat aproape 2 ore pe marginea unui proiect de hotarare care vizeaza intretinerea spatiilor verzi si n-au ajuns la niciun numitor comun, primarul Nicolae Robu a cerut alegeri anticipate pentru Consiliul Local Timisoara.

Se discuta de cateva saptamani despre acest subiect. Practic, Consiliul Local Timisoara trebuie sa decida, in urma unui raport al Curtii de Conturi, daca se organizeaza licitatii pentru intretinerea spatiilor verzi si a parcurilor din oras sau daca acest serviciu se atribuie direct societatii CLT, Horticultura S.A.

Vineri, primarul Timisoarei le-a cerut alesilor locali sa-si asume un vot, insa acestia au avut noi intrebari.

„Exista 4 posibilitati legale, toate prezentate ca variante in material. Parerea mea este urmatoarea: cea mai potrivita varianta ar fi sa se opteze pentru scoaterea la licitatie a tuturor celor patru sectoare: zona centrala + celelalte trei, fara delegare de gestiune, fara negocieri, fara complicatii de genul acesta, care intotdeauna vor putea lasa loc la diverse suspiciuni. Licitatia este procedura bazata pe competitivitatea ofertantilor si cred ca este cea mai buna solutie”, a explicat, din nou, Nicolae Robu.

Consilierul PSD Radu Toanca a atras atentia ca raportul Curtii de Conturi exista din luna ianuarie a anului trecut si inca de atunci ar fi trebuit sa se decida ce se intampla cu spatiile verzi din oras.

„Curtea de Conturi a dat decizia in ianuarie 2013, in care ni se sugereaza aceste 4 variante. Intre timp s-a intamplat o licitatie pe un singur an, nu pe 4 ani. Ar fi trebuit sa tinem cont de ele atunci, nu acum”, a spus Radu Toanca. Precizarile alesului PSD l-au infuriat la culme pe primarul Timisoarei, care a anuntat ca vrea sa ceara alegeri anticipate.

„Deci dumneavoastra spuneti ca nu vreti sa decideti, trebuie sa se consemneze, votul acesta nu este secret, trebuie tiparit si facut cunoscut opiniei publice. Sa-l vada si Curtea de Conturi, care zice ca trebuie sa decida Consiliul Local. Puteti sa respectati ce cere Curtea de Conturi sau sa spuneti <<ma doare in cot>>! Daca aici a ajuns CLT, votati asa. Va spun sincer ca ma gandesc ca e cazul sa facem alegeri anticipate pentru CLT ca sa ajungem la o formula functionala, pentru ca aceasta formula de boicot la care a ajuns PSD nu poate face functiona. Suntem in situatia in care trebuie sa ne gandim foarte serios daca nu este cazul sa facem alegeri anticipate. Mie incepe sa imi fie rusine de unii timisoreni care se uita sa vada ce fac alesii locali, sa va vada cum va bateti joc de aceste sedinte, sa vada grupul PSD cum obstructioneaza probleme care nu au conotatie politica. Fiti barbati, asumati alegeri anticipate. Daca e sa fiti majoritari, sa fiti majoritari si actionati in consecinta. Deocamdata sunteti boicotari ai Timisoarei”, a rabufnit Nicolae Robu.

„Cea mai mare greseala a vietii mele este ca am avut incredere in oameni ca dumneavoastra. Ati semanat vant, va spun ca veti culege furtuna”, a mai spus Robu.

Pana la urma, primarul Timisoarei i-a acuzat pe social democrati ca au transferat o auditoare de la Curtea de Conturi in judetul Timis, cu misiune sa vina in controale la Primaria Timisoara.

„Sunteti niste marionete aici, va vad tot timpul ca dati telefoane la cei ce va comanda”, a completat Robu.

Alesii PSD n-au stat deoparte si l-au acuzat pe Nicolae Robu ca a mintit atunci cand a spus ca nu a stiut de raportul Curtii de Conturi si ca de aceea a organizat licitatia.

„Acum 5 minute ne-ati spus ca data la care s-a organizat licitatia pentru spatii verzi anul trecut nu erati informat de controlul Curtii de Conturi. Avem o adresa semnata de dumneavoastra in 22.01.2013, deci cu 6 luni inainte de organizarea licitatiei”, a atras atentia Alfred Simonis, PSD.

„Bateti campii! V-am spus de o mie de ori, dar nu aveti memorie. Atunci era lansata deja licitatia. (…) Este trist ca spatiile verzi ale Timisoarei sunt neingrijite din motive politice. Asta face PSD. Cea mai mare greseala a vietii mele este ca am avut incredere in oameni ca dumneavoastra”, a replicat edilul-sef. Robu sustine ca licitatia a demarat chiar in decembrie 2012 si ca la acel moment nu se stia de controlul Curtii.

E oficial: se vor organiza licitatii, pe sectoare, pentru intretinerea spatiilor verzi si a parcurilor din oras

Dupa multe replici acide, alesii au decis: se vor organiza licitatii pentru intretinerea spatiilor verzi si a parcurilor din Timisoara. Asadar, edilul si-a atins scopul si cel mai probabil va renunta la organizarea de alegeri anticipate.

Consilierii locali au aprobat, cu 15 voturi pentru, varianta 4 propusa de inspectorii Curtii de Conturi: „gestiunea indirecta sau gestiunea delegata, prin intermediul unui operator de specialitate oarecare – societate comerciala cu capital public, privat sau mixt, pe baza de licitatie publica, fundamentata pe OUG 34/2006 si HG 925/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii, cu modificarile si completarile ulterioare”.

Totodata, primarul a anuntat ca va impune, prin caietele de sarcini, ca tarifele pentru anumite activitati sa fie identice in sectoare.

„Pana acum, asa a fost traditia, ca spatiile verzi sa fie prinse in anumite contracte, iar alte lucruri vizand tot vegetatia si diverse amenajari de mediu din afara zonelor cu tipul de spatii verzi sa faca obiectul altor licitatii. Pe cale de consecinta, au ramas in afara scoli, spitale samd. In plus, s-a mai intamplat un lucru care eu cred ca nu e normal. De exemplu, avand in vedere ca prin licitatii diferite s-a stabilit cine se ocupa de spatiile verzi dintr-o zona, ca sa fiu concret, la cosmetizarea arborilor, si o alta firma se ocupa de cosmetizarea arborilor aflati in afara spatiilor verzi, s-a ajuns in situatia in care tarifele pentru cosmetizarea unui arbore intr-un parc sa fie unele si peste drum, in afara parcurilor, sa fie altele. Ceea ce nu e in regula. Eu am cerut ca in caietul de sarcini absolut tot ce tine de obiectul unui anumit contract, pentru o anumita zona, sa intre in contract, sa faca obiectul caietului de sarcini. Si atunci se rezolva astfel de anomalii care s-au mai strecurat in timp”, a explicat Robu.

Primarul Timisoarei anunta totusi ca nu renunta la alegeri anticipate pentru Consiliul Local Timisoara.

„Daca toate sedintele continua asa, nu renunt la idee. Am declarat-o la suparare, dar nu am declarat-o cu superficialitate. Ma gandesc foarte serios la aceasta solutie de a scoate din blocaj Consiliul Local”, a concluzionat edilul-sef.

Cum s-a votat pana la urma?

Au fost de acord cu aceasta varianta urmatorii consilieri: Dan Diaconu, Radu Dimeca, Petrica Folica, Grigore Grigoroiu, Ciprian Jichici, Simion Mosiu, Adrian Orza, Andrei Petrisor, Vasile Ruset, Constantin Sandu, Maria Saracan, Florian Stoian, Adelina Tirziu, Vasile Vesa si Elena Wolf. Singurul ales care nu a votat a fost Flavius Boncea.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Sper sa nu apara ca la „deszapezirea de anul trecut”, cand unele actiuni nu au fost prinse (de ex trotuare centru, parcuri) fie zone intregi nu au fost scoase la licitatie.
    Cei care intocmesc caietul de sarcini si apoi semneaza contractul sa fie in cunostinta de cauza cu detaliile!

  2. “Cea mai mare greseala a vietii mele este ca am avut incredere in oameni ca dumneavoastra. Ati semanat vant, va spun ca veti culege furtuna”, a mai spus Robu.

    Cu srijinul lor ati distrus ADP, RUSINE lor CONSILIERILOR LOCALI DIN ACEST MANDAT pt ca v-au sustinut, furtuna abia va incepe. In prag de alegeri si de sarbatorile de iarna SDM societate falimentara in care ati pompat capital social in valoare de 1 milion euro si ati desfintat ADP desi era pe profit si-a anunatat salariatii ca sprijiniti de DVS va disponibiliza 120 de persoane majoritatea fosti angajati ai ADP.
    Haideti, indemnati-ne sa votam duminica….., suntem peste 120 familii afectate, singura vina a noastra este ca provenim din ADP.

  3. Externarea serviciilpr comunale nu a dus la nimic bun. Numirea pe posturi de conducere a „atasatilor de partid” iarasi, nici un rezultat pozitiv (vezi strungari, vacari, … ajunsi peste noapte mari ganditori).
    Se pare ca se aplica principiul „cu cat mai rau cu atat mai bine”. CLT ar trebui desfiintat si primarul sa-si asume raspunderea deplina dar apoi sa poatafi si tras la raspunedere (completa).
    Nu vreau dictatura, dar nici „democratia nepriceputilor”